На 98 години почина Джордж Блейк, известна къртица в британското

...
На 98 години почина Джордж Блейк, известна къртица в британското
Коментари Харесай

Почина една от най-известните КГБ къртици в британското разузнаване

На 98 години умря Джордж Блейк, известна " къртица " в английското разузнаване, шпионирал за руския Комитет за Държавна сигурност (на СССР) през 50-те години, преди да избяга през Желязната завеса, оповестиха съветските организации, представени от БГНЕС. Новината бе публикувана от говорителят на съветската работа за външно разузнаване СВР Сергей Иванов.  " Легендарният шпионин Джордж Блейк умря през днешния ден ", разгласи той и добави, че  " той откровено обичаше страната ни и се възхищаваше от достиженията на нашите хора по време на Втората международна война ".

Джордж Блейк (фамилно име при раждане - Бехар) е роден на 11 ноември 1922 година в Ротердам (Холандия). Баща му е пенсиониран английски боен Алберт Бехар, по рождение - сефарадски евреин от Египет, майка му - холандка, стопанка. На 13-годишна възраст Джордж, който е имал английско поданство, е изпратен при родственици в Египет, където учи в английско учебно заведение в Кайро. Той се сприятелява със своя братовчед Анри Кюриел, въодушевен болшевик (по-късно става един от създателите на Комунистическата партия на Египет, през 1978 година е погубен в Париж от десни екстремисти).

Избухването на Втората международна война заварва Блейк в Холандия, където посещавал майка си. След нашествието на Германия в Холандия през май 1940 година роднините бягат във Англия, само че Джордж остава в Ротердам и взе участие в холандското придвижване за опозиция. През 1942 година той взема решение да се реалокира във Англия и да продължи битката против нацистите от там. С паспорт на подправено име той минава Франция. Докато пресича границата с Испания, дружно с група бежанци е задържан от испанските управляващи, затворен, само че посредством гладна стачка реализира освобождение и идва във Англия.

През 1943 година той приема името Блейк и се явява доброволец за Кралския флот, минава образование в подготвителния лагер Колинууд покрай Портсмут и в колежа Лансинг, който се употребява от флота за образование на офицери. По-късно през 1943 година е изместен в холандския отдел на разследваща работа (SIS). След капитулацията на немските войски през 1945 година Блейк отпътува за Холандия, с цел да възвърне контактите с английските сътрудници, изоставени преди този момент там.

През октомври 1948 година той е назначен за резидент на SIS в Сеул, столицата на новопровъзгласената Република Корея. Задачата му била да се събира информация за руския Далечен Изток, Приморие, Сибир и Манджурия. Когато севернокорейските сили краткотрайно окупират Сеул по време на Корейската война през 1950 година, Блейк е изпратен в лагер. През пролетта на 1951 година посредством корейски офицер се свързва с посолството на Съюз на съветските социалистически републики и скоро стартира инициативно и безплатно да си сътрудничи със руското външно разузнаване, предоставяйки скъпа информация за английските специфични служби.

След сключването на помирение в Корея през 1953 година той е освободен, връща се Лондон, където продължава да работи в централата на SIS като заместник-началник на отдела за механически интервенции (тайно подслушване в чужбина). Той предава на руското разузнаване разследващи обзори на английското военно министерство и данни за степента на осведоменост на британците и американците по отношение на военните секрети на Съюз на съветските социалистически републики. Той разсекретява доста английски сътрудници от разузнаването - жители на страните от социалистическия блок (според личното му изказване в мемоарната книга - съвсем 400 души).

През декември 1953 година представители на SIS и американското Централно разследващо управление (ЦРУ) на загадка среща в Лондон вземат решение да прокарат тунел до информационните линии на Групата на руските сили в Германия. Блейк осведоми руското разузнаване за идната интервенция, след което Центърът употребява тунела, с цел да дезинформира врага. На 22 април 1956 година външното разузнаване на Съюз на съветските социалистически републики прави интервенция за „ инцидентно “ разкриване на тунела, която има огромен политически резултат.

Избягалият през 1959 година на Запад някогашен чиновник на полското разузнаване Михаил Голеневски оповестява на Централно разузнавателно управление на САЩ, че руското разузнаване във Англия има сътрудници в SIS и ВМФ. Това довежда до арестуването на руския нелегал Лонсдейл и неговата група. 

През пролетта на 1961 година Блейк бил отзован от Бейрут в Лондон под предлога, че ще бъде назначен на нов пост, и бил подложен на разпити. Той декларирал, че е предавал информация на руското разузнаване по лично решение.

През май 1961 година Блейк е наказан на 42 година затвор за шпионаж в интерес на Съветския съюз. Пет години по-късно, през октомври 1966 година, участници в пацифисткото придвижване му оказват помощ да избяга от пандиза в Лондон и с тяхна помощ през Германска демократична република стига до Русия.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР