На 9 октомври 1985 г. големият режисьор и актьор Орсън

...
На 9 октомври 1985 г. големият режисьор и актьор Орсън
Коментари Харесай

Последният ден на Орсън Уелс

На 9 октомври 1985 година огромният режисьор и артист Орсън Уелс е трябвало да се появи в „ The Merv Griffin Show “, едно от най-популярните токшоа на малкия екран. Грифин в действителност се беше срещнал с Уелс преди години в своето бунгало в хотел Бевърли Хилс. „ Моето бунгало беше тъкмо пред неговото “, напомня си Грифин. „ Представих му се и той сподели: „ Знам кой сте и желая да вземам участие във вашето шоу. “ Казах: „ От години се опитваме да ви открием. “ Той сподели: „ Готов съм в този момент. “

Интересно е, че макар че съзнателно избягваше да взе участие в предаването на Грифин, Уелс имаше разнообразни участия в други сходни стратегии от това време, в това число „ The Dick Cavett Show “ и „ The Tonight Show starring Johnny Carson “. Почти забавно пък е, че Уелс в действителност един път води шоуто на Грифин при започване на 80-те. Но по някаква причина той просто постоянно отхвърляше Мърв да го интервюира.

 Welles-American-1938

Орсън Уелс на 22

Грифин си спомни: „ Като водещ на токшоу си помислих: „ О, Боже, мъртъв съм. “ Но той нямаше потребност обаче да се е тормози по каквато и да е причина в деня на шоуто, тъй като Уелс промени решението си.

По-рано същия ден той се обади на Грифин и му споделя: „ Мърв, знаеш всички тези дребни въпроси, които искаше да ми зададеш през всичките тези години; дребните клюкарски неща, които постоянно сте желали да знаете и не бих разрешил да ме питате; нещата за Рита и Марлен, Хърст и всичко останало? “ Грифин кимна. „ Тази вечер се усещам доста сърдечен. Питай ме. “

Мърв Грифин несъмнено се е чувствал като пред златна мина. Той интервюира един доста жизнен Уелс в онази нощ и слуша с интерес, защото Орсън споделя страхотни истории и анекдоти за филмите си, за дамите си, за живота си.

Той даже си бърбори отзивчиво с Барбара Леминг – авторка, която неотдавна беше написала неоторизирана биография на Орсън. Всички са извънредно удовлетворени от шоуто, а Уелс и Леминг даже вечерят дружно по-късно в обичаното място за ядене на Уелс, Ma Maison.

Мъж на име Патрик Теръл се причисли към Уелс, откакто Леминг напусна масата им. „ Той беше благополучен от всичко тази нощ “, сподели Теръл. „ Той беше удовлетворен от шоуто с Грифин, тъй като смяташе, че всичко мина добре. Всичко вървеше обикновено и той беше в доста положително въодушевление. “

 Welles-Draft-1943

Уелс напуща донаборната военна комисия откакто е разгласен за НГВС

Към момента на гибелта си Орсън Уелс е на 70 години. Смята се, че е умрял към 3 часа след записа на „ The Merv Griffin Show “. Уелс беше открит от водача му Фред Жилет на идната заран – легнал на легло на втория етаж на дома си.

По-късно се установи, че Уелс е умрял от сърдечен удар, до момента в който написа. Същата заран артистът Пол Стюарт беше в постройката на Гилдията на режисьорите, когато някой се появи и споделя, че Орсън Уелс преди малко е получил сърдечен удар. Стюарт незабавно се втурна към дома на режисьора.

Когато се приближи до мъртвото тяло на Уелс, го обзе ужасно възприятие, само че възприятие като от спомен. Повече от четири десетилетия по-рано Стюарт играе в „ Citizen Kane “ с Уелс. И освен това – в откриващата сцена на класическия филм героят на Стюарт, Реймънд, който е иконом, открива мъртвото тяло на Чарлз Фостър Кейн, героят на Уелс.

Във кино лентата Стюарт разказва на кореспондент сцената на гибелта. И несъмнено, във кино лентата Стюарт в никакъв случай не чува последната дума на Кейн: „ Роза “. „ И в случай че това не е един ослепителен случай, в който „ животът имитира изкуството “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР