На 9 май президентът на САЩ Джо Байдън подписа ленд-лизинг

...
На 9 май президентът на САЩ Джо Байдън подписа ленд-лизинг
Коментари Харесай

Историята се върна назад. Байдън доближава войната до „епична битка с Русия

На 9 май президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа ленд-лизинг за Украйна като закон, същия ден, когато съветският президент Владимир Путин се опита да оправдае нашествието в Украйна на церемониал в Москва.

Очаква се законът да спомогне доста за улеснение и ускорение на доставките на американско оръжие за Украйна, като възроди програмата Lend-Lease, която беше в действие по време на Втората международна война. Законопроектът ще даде на администрацията на Съединени американски щати правото да дава военно съоръжение на Украйна и, в случай че е належащо, на други страни от Източна Европа до фискалната 2023 година в това число.

През 40-те години на предишния век политиката на Lend-Lease (от британските думи lend - давам на заем; лизинг - давам под наем) е стратегия, според която Съединените щати доставят своите съдружници с оръжия, превоз, храна, нефт и други нужни предмети, употребявайки най-бързата и най-опростена процедура за битка с нацистка Германия. Сега Вашингтон е подготвен да помогне на Киев по сходна процедура.

„ Всеки ден украинците заплащат с живота си. И зверствата, осъществени от руснаците, надвишават всевъзможни граници “, сподели Джо Байдън на 9 май, до момента в който подписваше законопроекта в Овалния кабинет на Белия дом. „ Цената на борбата не е евтина, само че поддаването на такава експанзия е още по-скъпо.”

Администрацията на Байдън също акцентира символиката на датата на сключване на документа. „ Този ​​ден би трябвало да бъде отдаден на честването на мира и единството в Европа и успеха над нацистите във Втората международна война “, сподели прессекретарят на Белия дом Джен Псаки на 9 май. Но вместо това Путин изкривява историята, трансформира или се пробва да я промени, с цел да оправдае своята непредизвикана и неоправдана война.

След утвърждението на закона за ленд-лизинг, в наличието на няколко американски сенатори и вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис, Байдън съобщи химикалката, с която подписа документа, на члена на Камарата на представителите на Съединени американски щати Виктория Спарц, първия член на Конгреса на Съединени американски щати, роден в Украйна (представлява Републиканската партия от щата Индиана).

NV събра извадки от свежи материали от западни медии, които разясняват окончателното утвърждение на програмата Lend-Lease за Украйна.

***

Агенция АП отбелязва, че с обществена гала по сключване на закона за ленд-лизинг, с присъединяване на конгресмени от двете партии, " Вашингтон се опита да показва обединен фронт против съветската инвазия в Украйна ".

„ Новият закон е значително алегоричен, само че влиза в действие тъкмо когато Конгресът е подготвен да освободи спомагателни запаси от 33 милиарда $ или повече за [подкрепа на Украйна по време на] тази война. Всичко това служи като отговор на съветския президент Владимир Путин, който употребява Деня на успеха – годишнината от безусловната капитулация на Германия и най-големия родолюбив празник на Русия – с цел да сплоти народа си в поддръжка на нашествието.

Агенцията напомня, че макар различията сред демократи и републиканци по отношение на политиката на Белия дом, " когато става дума за Украйна, членовете на Камарата на представителите и Сената се сплотяват, демонстрирайки рядко срещано двупартийно единение ". По-рано сходна необятна поддръжка получиха и други ограничения, в това число апели за следствие на присъединяване на Владимир Путин във военни закононарушения в Украйна, напомня АП.

„ Ню Йорк Таймс “ показва, че Законът за ленд-лизинг, подписан от Джо Байдън, „ отразява исторически отзвуци и превръщане [на историята] в актуалната война “.

„ Президентът Франклин Рузвелт в началото подписа Закона за ленд-лизинг през 1941 година, с цел да помогне на британците да отхвърлен нацистката експанзия през Втората международна война, а по-късно той беше уголемен, с цел да помогне на останалите съдружници, в това число Съветския съюз. Сега Москва ще се окаже от другата страна на канала за оръжие, защото актуалната версия на документа, наречена Закон за ленд-лизинг в отбрана на демокрацията в Украйна (Закон за ленд-лизинг за защита на демокрацията в Украйна), ще изпраща оръжия и съоръжение не на съветски бойци, а на тези, които се бият с тях. Изданието обръща внимание и на символиката на датата на сключване на документа – тъкмо в деня, когато Русия означи 77-ата годишнина от провалянето на нацистка Германия от съдружниците, „ което частично беше улеснено от истинския закон за ленд-лиз “.

NYT посвети обособена част от материала на разбор на обстоятелството, че Lend-Lease в действителност въвлича Съединените щати още по-дълбоко в „ нова война в Европа, която от ден на ден се трансформира в епична борба с Русия “ - даже макар фактът, че Байдън в началото се опита да очертае границите на присъединяване на Вашингтон в тази война.

„ Последните дни демонстрираха какъв брой доста Съединените щати се замесиха във войната в Украйна “, написа вестникът, изброявайки още сходни доказателства. В допълнение към програмата за ленд-лизинг, която ще форсира доставките на оръжие, Байдън неотдавна предложи спомагателни 33 милиарда $ военна и филантропична помощ на Украйна, която Демократите от Конгреса се надяват да разширят с още 7 милиарда $, до 40 милиарда. Байдън изпрати и брачната половинка си Джил на необявено посещаване в Украйна, а американското разузнаване евентуално са помогнали на въоръжените сили на Украйна да потопят крайцера Москва и да отстраняват няколко съветски генерали.

Позицията на Байдън обаче остава ненапълно амбивалентна, показва изданието. От една страна, той уверено подписа ленд-лизинг пред камерите, въпреки това, оня ден той „ порица” (според NYT) ръководителите на Централно разузнавателно управление на САЩ, Пентагона и шефа на Националното разузнаване за приключване в медиите на данни за размера на помощта на американското разузнаване. Желаейки да помогне на Украйна, Белият дом в това време се опасява да не предизвика Руската федерация към по-нататъшна ескалация, а също по този начин не желае да се отдаде на съветската агитация в изказванията си, че Съединените щати сякаш водят прокси война в Украйна.

Няколко анализатори, интервюирани от NYT, считат, че администрацията на Байдън евентуално би трябвало да заеме по-ясна позиция.

„ Може би би било по-ефективно да кажем, че това е нашата политика и ние сме подготвени да се оправим и да се оправим с евентуалната реакция на ескалация от Кремъл “, сподели Алина Полякова, президент на Центъра за разбор на европейската политика и експерт за Руската федерация. А Фредерик Каган, боен специалист от Американския институт за предприемачество, попита: „ Ние [САЩ] приказваме ли за червени линии за себе си? Струва ми се, че това е по този начин “, сподели Каган, изразявайки опасения, че сходен метод може да повлияе на скоростта на даване на помощ на Украйна.

Други специалисти считат, че Белият дом деликатно следи за неразкриването на част от информацията. Бившият дипломат на Съединени американски щати в Русия Майкъл Макфол натъртва на разликата сред тайната разследваща помощ на украинските сили и нейното оповестяване. „ Да, Путин знае, че предоставяме разследваща информация на Украйна “, сподели Макфол. „ Но изричането на това на глас оказва помощ на обществения му роман, че Русия сякаш се бие против Съединени американски щати и НАТО в Украйна, а не против украинците.

„ Путин желае да превърнем тази война в посредническа борба “, съгласи се Фиона Хил, някогашен консултант по Русия на двама американски президенти, а в този момент помощник в Института Брукингс. „ Путин към момента споделя на хората отвън Европа, че това е просто повтаряне на Студената война, че няма на какво да се обръща внимание. Но това не е прокси война. Това е колониално присвояване на земя [от Руската федерация] “, акцентира Хил.

The Washington Post напомня, че законът за ленд-лизинг беше гласуван единомислещо в Сената, а в Камарата на представителите беше подсилен от 417 конгресмени с 10 гласа срещу. „ Това е рядка и безапелационна проява на двупартийна поддръжка в този разграничен Конгрес “, отбелязва WP.

Вестникът напомня, че преди документът да бъде подписан от Байдън, ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси назова новия закон за ленд-лизинг ехтене на една от най-важните глави в историята на ХХ век.

„ Законът за ленд-лизинг за отбрана на демокрацията в Украйна съживява тази жизненоважна стратегия, която отстранява отнемащите време ограничавания за доставката на сериозни отбранителни запаси за Украйна “, напомни Пелоси. - И, заслужава да се означи, доста навременно. Времето е от значително значение, когато животите са заложени на карта. "

Изданието също по този начин предвижда, че Камарата на представителите и Сенатът могат да решат да одобрят спомагателна помощ на Украйна в размер на най-малко 33 милиарда $ още „ през идващите седмици “.

CNN отбелязва, че по време на общественото сключване на документа в Овалния кабинет на Белия дом самият Джо Байдън акцентира символиката на датата, защото 8 май бележи края на военните дейности на континента през Втората международна война, а 9 май е Европа Ден, празник на единството, който отбелязва годишнината от редица старания в региона на европейската интеграция, довели до основаването на Европейския съюз. В същото време Байдън разкритикува Путин за обстоятелството, че неговата война донесе на Европа единствено „ безразсъдно заличаване “.

Телевизионният канал напомня още, че създателите на закона за ленд-лизинг го считат за сигнал към европейските и други съдружници на Съединени американски щати. „ Този ​​закон ще ни разреши да предоставим на Украйна нужното съоръжение за отбрана против експанзията на Путин навреме. Това също по този начин изпраща явен сигнал на нашите съдружници от НАТО, че би трябвало да усилят напъните си още повече в миг, когато се надяваме да намерим способи да подсигуряваме, че Украйна ще успее в тази военна интервенция, подхваната от Путин “, сподели по-рано сенаторът демократ Бен Кардин, един от основателите на закона за лизинга.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР