На 87-годишна възраст почина големият руски диригент Генадий Рождественски, съобщи

...
На 87-годишна възраст почина големият руски диригент Генадий Рождественски, съобщи
Коментари Харесай

Почина големият руски диригент Генадий Рождественски


На 87-годишна възраст умря огромният съветски диригент Генадий Рождественски, заяви „ Болшой спектакъл “. „ Болшой “ е в печал. Днес, 16 юни, на 87 години умря Генадий Рождественски “, се споделя в известието в „ Туитър “.

Рождественски, който е също композитор и пианист, е роден в Москва през 1931 година Той бе основен артистичен шеф на „ Болшой спектакъл “ сред 2000 и 2001г. По време на своята 50-годишна кариера, Рождественски бе диригент на редица фамозни симфонични оркестри в Русия и зад граница, в това число оркестъра на „ Болшой спектакъл “, Симфоничния оркестър на Би Би Си в Лондон, Виенския симфоничен оркестър, както и Стокхолмската кралска филхармония. През 1976 година е почетен с най-високото културно отличие в Съюз на съветските социалистически републики „ Народен актьор “. Репертоарът му е необятен, само че е може би най-известен с интерпретациите си на съветски композитори като Шостакович, Прокофиев, София Губайдулина и Алфред Шнитке.

Лондонският симфоничен оркестър уважи паметта на фамозния диригент, като писа в „ Туитър “: „ С горест научаваме за гибелта на великия Генадий Рождественски. Имахме дълго и плодотворно съдействие. Почивай в мир, Маестро! “ /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР