На 8 септември православните отбелязват Рождение на Пресвета Богородица и

...
На 8 септември православните отбелязват Рождение на Пресвета Богородица и
Коментари Харесай

Днес е Малка Богородица, Мария празнува имен ден

На 8 септември православните означават Рождение на Пресвета Богородица и назовават празника обично – Малка Богородица.

Както и другите дни, свързани с Божията майка, и този е на изключителна респект измежду дамите, нали тя закриля домашното огнище, родилките, оказва помощ за излекуване и в трагични житейски тествания. Който пък е минал през тежка болест или друга компликация, на този ден правел курбан или давал обет за отвод от някаква храна, с цел да го пази Божията майка. За празника ѝ месели и раздавали богородична пита – по парче за всеки в фамилията, за къщата, за домашния добитък. Смятат Богородица за най-грижовна застъпница за сираци и на 8 септември раздават самун, сладки, плодове.

Много поверия учат по какъв начин невести да си „ поръчат ” рожба от избран пол – като дарят дрешки на оскъдно момче или момиче. На този ден бездетните пък могат да осиновят сираче и по този начин да заслужат благодатта да си родят и свое дете.

Запалена в храма свещ, която гори със мощен и ослепителен пламък, също показвала, че молбата на дамата е чута и тя ще зачене. За Рождество Богородично дамите не работят домашна работа, изключение са грижа за цветя и събиране на лековити треви.

Празник имат Мариите, които са още деца или не са минали под венчило – счита се, че е под въздействие на гръцката традиция.

* На имен ден се върви без покана, в случай че виновникът за тържеството е изразил категорично предпочитание да не чества. Някои имена могат да бъдат почетени на разнообразни дати през годината - съгласно избора на именяка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР