На 8 февруари и православната, и католическата църкви почитат паметта

...
На 8 февруари и православната, и католическата църкви почитат паметта
Коментари Харесай

Почитаме велик мъченик за вярата

На 8 февруари и православната, и католическата църкви почитат паметта на Свети великомъченик Теодор Стратилат. У нас той се счита, наред със свети Георги, за настойник на военонослужащите.

Роден е в Евхаита, Мала Азия през 281 година Назначен бил за стратилат (началник) на римския гарнизон на град Хераклея Понтийска (днес Карадениз Ерегли, Турция). Теодор умно управлявал поверения му град и мнозина, като виждали добродетелите му, приемали християнската религия. Това станало известно на съимператора Лициний (308-324), който управлявал източната част на Римската империя, където се намирал град Ираклия. Макар да е приподписал през 313 година издадения от император Константин Велики Милански едикт, даващ независимост на християните, в душата си той ги мразел и траял да ги преследва в ръководените от него провинции. Като чул, че Теодор притегля мнозина към Христа, императорът изпратил да го доведат при него в Никодимия. Теодор схванал коварството и какво го чака. Той не се страхувал да почине за своята религия, само че желал да одобри страдалчество в своя град, с цел да може с образеца си да утвърди във вярата новопокръстените. Затова написал писмо до императора, в което желал той да пристигна в Хераклея. Лицинний се съгласил, само че след идването си в града го поканил да принесе жертва на езическите богове пред народа. Теодор помолил императора да отсрочи жертвоприношението с два дни и да му разреши да вземе златните и сребърни идоли у дома. Лициний се съгласил, само че Теодор още същата нощ ги унищожил.

След като Лициний научил за това, той заповядал да бият Теодор с волски жили и оловни пръчки, да го обгарят с огън, с остри керемиди да трият раните му. След дълги изтезания го затворили в тюрма за пет дни без самун и вода. На петия ден бил прикрепен на кръст, бойци стреляли в лицето му и изболи очите му. Мъченичеството на Теодор приключило с посичане с меч. Това станало през 319 г

Страданията на светия великомъченик и неговата твърда религия станали причина да одобряват християнската религия доста поданици на града и доста бойци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР