"На 8 декември имахме "бедствено положение" за туризма, може да

...
"На 8 декември имахме "бедствено положение" за туризма, може да
Коментари Харесай

8 декември показал бедствено положение в туризма

"На 8 декември имахме "бедствено състояние " за туризма, може да го назовем и „ градушка “ в туризма, разяснява пред бТВ проф. Румен Драганов от Институт за разбори и оценки в туризма.

"Трябва да се подкрепят хората, които бяха ударени. Банско би трябвало да получи 1 милион лева обезщетение неотложно с изключителна комисия на Министерски съвет. Ако за Нова година се затвори всичко, 35 милиона лв. ще е вредата за хотелите без ресторантската част. Ние предходната година имахме 903 хиляди нощувки - 606 хиляди българи са употребили хотелска база “, добави Драганов.

Сега хотелите работят и не всички се оправят с румсервиз, тъй като това по категоризация е част от 4 и 5-звездните хотели, изясни още той.

Проф. Драганов добави, че Банско е изгубил 10 хиляди студенти тази година, точно толкоз са чествали в курорта за 2019 година

„ Ако се отвори на 21 декември – това ще ни удовлетвори, даже и без чужденците. Има други ограничения, които ще обезщетят и ще покрият отчасти, и може да бъде преодоляно това злополучие. В деня на оповестяване на заповедта за затваряне имаше към 5228 налични места в хотелите – към 3200 са били резервирани за Коледа и Нова година “, изясни проф. Драганов.

„ Има ограничения за екскурзоводите, ски учителите, аниматорите – там се прави един алианс, който да бъде подкрепят с едни 3 милиона, които се намират в Министерството на стопанската система, с цел да могат самоосигуряващите се да си оказват помощ. Има 50 милиона за туроператори и организации. До 800 000 лв. могат да вземат огромните туроператорски компании “, сподели още специалистът.

Туризмът е подготвен за зимния сезон, в случай че му се даде зелена светлина, добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР