На 7 септември 2013 г. космическата ракета “Минотавър 5 излетя

...
На 7 септември 2013 г. космическата ракета “Минотавър 5 излетя
Коментари Харесай

Успешно изстрелване! Автоматичната лунна станция LADEE вече е на път към Луната!

На 7 септември 2013 година галактическата ракета “Минотавър 5 ” излетя сполучливо и изпрати в космоса автоматизираната лунна станция на НАСА LADEE. Вече можем да си отдъхнем – най-страшната част от задачата беше изстрелването, защото беше първи полет за ракетата “Минотавър 5 ”, само че тя към този момент е в предишното!

Текущата орбита на LADEE е доста забавна, като тя е с доста висок разцвет. Автоматичната лунна станция ще направи в границите на идващия един месец три обиколки към Земята, след което по време на третата обиколка LADEE ще възпламени мотора си за ускорение към Луната. Това ще се случи не по-рано от 6-ти октомври. След навлизането в окололунна орбита LADEE ще обикаля Луната на разстояние от повърхността 250 километра в началото, до момента в който бъдат тествани системите, след което орбитата ще бъде в допълнение снижена, така че като стартира главната научна задача, автоматизираната лунна станция ще се намира на разстояние единствено 50 километра от повърхността на Луната!!!

 LADEE launches

На фотографията: ракетата “Минотавър 5 ” излетява дружно с автоматизираната лунна станция LADEE. Photo credit: NASA Wallops/Carla Cioffi

Както към този момент загатнах, изстрелването беше сполучливо. Екипът, виновен за полета, се сблъска с един лек проблем – оказало се, че скоро след изстрелването, LADEE самоизключил жироскопите си, които са значими за неговата ориентировка. През последните няколко часа беше открит казусът, който е софтуерен – неправилно заложени параметри. НАСА удостоверява, че жироскопите на автоматизираната лунна станция са приведени назад в работоспособно положение. LADEE се намира в чудесно положение и комуникира обикновено със Земята.

На борда на автоматизираната лунна станция се намират научни принадлежности с общо тегло към 50 кг. Това са: Ultraviolet and Visible Light Spectrometer (UVS), Neutral Mass Spectrometer (NMS) и Lunar Dust Experiment (LDEX).
С помощта на тези принадлежности учените ще учат лунната атмосфера и праховите частици, които се издигат над лунната повърхнина.

Атмосферата на Луната е изключителна тънка – толкоз тънка, че нейните молекули не се сблъскват и по тази причина учените я назовават екзосфера. Понякога над лунната повърхнина се надигат прахови частички.

Когато американските астронавти се разходиха на повърхността на Луната в края на 60-те и началото на 70-те години на предишния век, те видяха, че лунният прахуляк е извънредно тънък и има неприятното свойство да попада на всички места и да поврежда скафандри и инсталация. Мисията на LADEE има отношение към този проблем.

НАСА към този момент няма желание да изпраща още веднъж хора към Луната. Всъщност, задачата LADEE, която излетя през вчерашния ден, е била замислена преди няколко години, когато се разработваше програмата “Съзвездие ” за повторни пилотирани лунни експедиции. През 2010 година президентът на Съединени американски щати Барак Обама приключи обособени съставни елементи от програмата, в частност лунното кацане, само че работата по нова тежкотоварна ракета и галактически транспортен съд “Орион ” продължава и след 2020 година се чака астронавти да се насочат оттатък орбитата на Луната (точките на Лагранж), до метеорит и Марс.

Затова доста по-вероятно е в обозримо бъдеще не американски, а китайски астронавти да се насочат към Луната. В края на актуалната година Китай ще изпрати към Луната роботизиран спускаем уред. През 2017 година автоматизирана сонда, също китайска, би трябвало също да кацне на Луната, след което да вземе проби от лунния грунт и да ги изпрати към Земята за по-нататъшно проучване в наземни лаборатории. Към 2020 година в околоземна орбита се чака да проработи модулна орбитална станция, а към 2027 година китайски астронавти ще стъпят на Луната.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР