На 7 октомври SpaceX успешно изведе още един сателит в

...
На 7 октомври SpaceX успешно изведе още един сателит в
Коментари Харесай

SpaceX за първи път приземи ракетата Falcon 9 на калифорнийското крайбрежие

На 7 октомври SpaceX сполучливо изведе още един спътник в орбита към Земята. Традиционно, събитието бе излъчено непосредствено в действително време.



Двустепенната ракета Falcon 9 без проблеми изведе в околоземна орбита аржентинския спътник SAOCOM – 1А . Изстрелването бе осъществено от военната база Ванденберг, Калифорния в 19:21 часа тихоокеанско време.

SpaceX приземи над две дузини първи степени на Falcon 9 и тези събития към този момент се трансфораха в рутина. Но тази задача е по-особена, тъй като този път първата степен на ракетата не се приземи на плаващата платформа в океана, а се завърна и кацна в точката на изстрелването. Този бустер към този момент каца върху платформите в Тихия и Атлантическия океан, както и на източното крайбрежие на територията на военната база Кейп Канаверал във Флорида.



Кацането върху морската платформа се употребява когато ракетата извежда в космоса тежък товар и когато траекторията на полета е такава, че не остава задоволително гориво за приземяване на сушата. Този път обстановката не е такава и Falcon 9 кацна в същата точка от която излетя.

Едновременно с това Илън Мъск се опита да хване топлинният щит на Falcon 9. Неговата цена е към $6 милиона и в случай че SpaceX стартира да го улавя, цената на полетите в космоса ще намалее още.



Сателитът SAOCOM-1A е създаден от аржентинската галактическа организация CONAE и тежи 1600 кг.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР