На 68-годишна възраст почина големият български музикант и композитор Асен

...
На 68-годишна възраст почина големият български музикант и композитор Асен
Коментари Харесай

Асен Гаргов - историята, която стои зад това име

На 68-годишна възраст умря огромният български музикант и композитор Асен Гаргов. Както БЛИЦ писа тъжната вест разпространиха негови сътрудници в обществените мрежи. Легендата на българската сцена не съумя да пребори рака. Китаристът имаше онкологично заболяване на стомаха. През тази година той няколко пъти пътува до Истанбул, където лекарите му направиха цялостни проучвания и взеха решение да изчакат с интервенциите. Преди да замине за чужбина, Гаргов си направи интервенции и у нас.

Асен Гаргов е роден на 24 юли 1949 година Като дребен дълго свири на цигулка. После родителите му отпътуват за Чили, където Гаргов учи китара в една от най-известните музикални школи. Кариерата му стартира във вокален квинтет „ Студио В “, където е поканен за солист от Вили Казасян при започване на 1970-те години. От 1975 година до 1991 година Гаргов е дуетен и креативен сътрудник на Лили Иванова, като в този интервал изнасят концерти и записват албуми.

Той написа редица песни както за нея, най-популярната от които е „ Детелини “, по този начин също и за дуета им. Разделят се през 1991 година В телевизионно изявление за bTV през 2013 година Гаргов декларира, че след раздялата е предложил на Лили Иванова да основат продуцентска къща на нейно име за млади реализатори, само че певицата му отхвърля. Впоследствие той не разрешава на Лили Иванова да извършва песните му, защото не плащала авторски права, а тя не разрешава гласа си върху песните. Като независим артист Гаргов е прочут с песента „ Развод ми дай “, добила известност след 1989 година

Песента „ С обич “ по музика на Асен Гаргов е озаглавила два албума на Маргарита Хранова, издадени през 1995 и 1998 година Гаргов има и два дуета с Маргарита Хранова – „ Нека бъде по този начин “ и „ Забрави за мен “, записани в албума ѝ „ Марги и другари “. През 1996 година песента „ Забрави за мен “ печели Първа премия на фестивала „ Златният Орфей “.















Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР