На 6 декември почитаме свети Николай Мириклийски Чудотворец. Той е

...
На 6 декември почитаме свети Николай Мириклийски Чудотворец. Той е
Коментари Харесай

Люспите на рибата за Никулден - поверия и обичаи

На 6 декември почитаме свети Николай Мириклийски Чудотворец. Той е настойникът на моретата, моряците, риболовците, пътешествениците, на търговците, само че и на фамилията и рода.

Тъй като е настойник на морето и морските създания, на празника по традиция се сервира риба. Тази традиция кореспондира с легендата, че свети Николай запушил пробитата си лодка с една риба и тя била шаран. Това помогнало пробитата лодка при една морска стихия да не потъне и избавило светеца.

Поверията за шарана, който обичайно се подготвя за трапезата на Никулден, се извършват от вярващите в силата на Чудотвореца. Най-известното вярване е, че люспа от празничния шаран би трябвало да се носи в портфейла, с цел да притегля шанс и пари.

Костите на рибата също не трябва да се изхвърлят. Те се закопават в земята. Алтернатива е да се хвърлят в течеща вода. Прави се с цел да се притегли благополучието в фамилията и имането на дома да се усилва. Ползват се и като талисман за новородените. Това вярване поддържа обичая за запазване и деликатно отношение към всички елементи, присъщи за рибата, която е в центъра на празничните традиции.

На трапезата по традиция се поставя рибник. Ястието е шаран, изпечен в тесто, и ритуален самун, които се освещават. Рибата може да не е единствено шаран, само че наложително би трябвало да има люспи. Колко по-големи са люспите, толкоз по-голямо благосъстояние на дома ще донесат те. Голата риба е знак на беднотия и неприятни събития. Цялото семейство се събира, а трапезата е празнична и не се подвига през целия ден.

 Люспите на рибата за Никулден Снимка: Добринка Петкова

Друго вярване гласи, че е нужно огромно внимание при разчистване на люспите. Ако паднат на пода и някой ги настъпи, може да се разболее и да почине. На някои места люспите на шарана се резервират през цялата година. Нито една люспа обаче не трябва да се подарява на никого отвън дома.

Любимият морски подарък на доста хора е на особена респект на Никулден. Освен че служи като център на храната на празничната софра, рибата има и доста други функционалности, основно като средство за отбрана и амулет за здраве и шанс. Сребристите люспи са знак на вярата в покровителството на светеца за вярващите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР