На 6 август християните отбелязват един от най-светлите празници, Преображение

...
На 6 август християните отбелязват един от най-светлите празници, Преображение
Коментари Харесай

Голям празник! Слънцето се обръща към зимата

На 6 август християните означават един от най-светлите празници, Преображение Христово – празник, отдаден на едно значимо събитие от живота на Иисус Христос на земята.

Един ден, когато Той проповядвал в Галилея, северната част на Палестина, се изкачил на планината Тавор дружно с трима от учениците Си – Петър и братята Яков и Йоан, с цел да се помоли. И до момента в който се молел там, Христос се преобразил пред тях, т.е. бил обхванат от светлина, лицето Му засияло като слънце и дрехата Му станала бяла, блестяща като светлина, както пишат евангелистите. При това от двете Му страни стоели Моисей и оракул Илия, които разговаряли с Него.
-->
Тази светлина била толкоз мощна, че учениците не можели да я гледат, закрили очи и паднали на земята. Смаяният Петър съумял единствено да промълви: Господи, добре ни е да бъдем тук; да създадем три сенника – за Тебе, за Моисей и за Илия. Докато Петър още говорел, от небето се чул глас: Този е Моят любим Син, в Когото е моето благоволение; Него слушайте!

Учениците удивени вдигнали очи и видели, че Спасителят бил към този момент самичък. Той им споделил: станете, не бойте се! И им заповядал да не разгласяват за видяното и чутото, до момента в който Той не възкръсне от мъртвите, т.е. до момента в който не се случи по-голямото знамение на възкресението Му. Събитието на Тавор било предопределено да защищити апостолите от отчаяние и подозрение, когато видят Христовите премеждия. Те чули гласа на Бог Отец, а Моисей и Илия с явяването си свидетелствали, че Иисус е Онзи, за Когото предсказвали пророците. Според преданието тези свети мъже беседвали с Христос за Неговите премеждия и доброволна гибел, с които Той изкупи и избави човечеството от прегрешението и гибелта.

Светлината, в която апостолите видели Иисус Христос, се назовава нетварна (несъздадена), тъй като е била свръхестествена божествена сила. Тя е измежду главните въпроси в учението на исихазма.

На този празник в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специфичен Тропар (молитвено песнопение) със старославянското наименование „ Начатки овощей ”, а в Българската православна черква – „ Освещаване на гроздето ”.

Според традициите на Преображение Господне се бере първото грозде и откакто се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата се раздава на близки и съседи.

В дребните градове и села на България към момента са живи колоритните национални традиции, свързани с Преображение Господне. Правят се панаири, разменят се животни и артикули. Някога момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби. Според традиция от най-дълбока античност женитбите се правели през септември, с цел да се роди дете през юни и невястата да се захване за работа през усилния летен интервал.

Според българския национален календар на 6 август настава трайно видоизменение в природата. Слънцето обръща тил на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи.

На трапезата на Преображение Господне може да има риба, въпреки че празникът е част от Богородичния пост.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР