На 6 август Българската православна църква отбелязва Преображение Господне -

...
На 6 август Българската православна църква отбелязва Преображение Господне -
Коментари Харесай

Преображение е - лятото се пречупва, времето се преобръща

На 6 август Българската православна черква отбелязва Преображение Господне - един от най-светлите празници съгласно канона. Денят символизира небесната популярност и мощност на Спасителя.

Празникът се празнува още от първите епохи на християнството. Според Библията на този ден потвърждава на учениците си своя възвишен генезис. Когато Христос проповядвал измежду хората, мнозина проявявали подозрение в неговата божествена същина. Дори измежду учениците му имало такива, които мъчно приемали учението му за примирение и за вдишване на премеждия в името на Бога, за преходността на земната популярност и за вечността на небесния живот.
 И дано митингите стартират в този момент 5 авг 2022 | Както От града към този момент писа, четвъртия кабинет, който Румен Радев назначава, ще първото служебно държавно управление,...
За да укрепи вярата на учениците, Исус се изкачил дружно с тримата свои възпитаници Петър, Яков и Йоан на планината Тавор. След вглъбена молитва Исус внезапно се преобразил - вдигнал се над земята, а лицето и облеклата му светели с ослепителна светлина. До него стоели библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който показал Исус като Божи наследник:

" Този е Моят Син любим, в Когото е Моето снизхождение! Слушайте Него! "

Смята се, че това се е случило в 33-тата година от живота на Исус.

Преображение отбелязва средата на петнадесетдневните пости в чест на Божията Майка и е подстъп към огромния празник Успение Богородично (Голяма Богородица) - 15 август.

В деня на Преображение Господне вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се разрешава риба. В литургията на българските православни храмове се прибавя специфичен тропар (молитвено песнопение) - " Освещаване на гроздето ". На този ден се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, откакто се прикади от свещеника в църквата.

Имен ден

На този ден честват Сотир, Спас, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла.

Народни вярвания

Според остаряло национално вярване, в нощта против Преображение небето се отваря и пред небесната врата застава Господ. Този, който успее единствено да го зърне, ще бъде благополучен и това, което си пожелае - ще се сбъдне.

Според националните вярвания от Преображение Господне " се пречупва " и времето се прекатурва - върви към есента и студа. Времето се преобразява, дните и нощите застудяват, а водите в изворите и реките изстиват, като се счита, че към този момент не стават за къпане.

Според българския национален календар от през днешния ден птиците стартират да се събират на ята, с цел да тръгнат към топлите страни, а змиите и гущерите се прибират в леговищата си.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР