На 5 май отбелязваме Световния ден на „болестта на сините

...
На 5 май отбелязваме Световния ден на „болестта на сините
Коментари Харесай

За 10-ти път отбелязваме Световния ден на пулмоналната хипертония с кампания „Дари дъх“

На 5 май означаваме Световния ден на „ заболяването на сините устни “. У нас рядкото заболяване визира близо 500 българи. Един от основните признаци на това рядко заболяване е затруднено дишане, даже при най-обикновени ежедневни задания, като посиняването на устните и крайниците издава дефицита на О2 в човешкия организъм.

На 5 май 2022 година от 20:00 до 22:00 ч. постройката на Националния замък на културата в София ще засвети в синьо за седма година, в символ на съпричастност с пациентите, които се борят с тази рядка, нелечима и подла „ болест на сините устни” – пулмонална хипертония.

В интервала от 20:00 до 22:00 часа на 5 май 2022 година, четвъртък, в Бургас ще бъде осветлен мостът в Морската градина, в Русе – постройката на общината, а в Хасково – камбанарията наоколо до монумента „ Света Богородица “.

Градовете Благоевград, Плевен и Стара Загора ще поддържат самодейността посредством окачване на постройката на съответната община особено основано за Световния ден на пулмоналната хипертония „ Знаме на поддръжка “.

„ Пулмоналната хипертония може да застигне всеки. Невидимата болест те прави подвластен от кислородния уред. Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото придвижване, получаваш отоци по краката, ръцете, устните ти посиняват, задушаваш се. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала се трансформира от обикновено деяние в голямо тестване. С това рядко заболяване всекидневна борба водят 130 пациенти с рядка форма на заболяването, а към 500 българи страдат от разнообразни типове на болестта. Пациентите са подвластни от кислородните апарати и от скъпоструваща поддържаща терапия. За страдание, в изискванията на пандемия, доста пациенти, прекарали COVID-19, постоянно бъркат признаците на рядкото заболяване с това на пост-COVID синдром “, разяснява Наталия Маева, ръководител на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

Въпреки напъните на пациентската организация, здравната каса продължава да не финансира кислородните апарати за пациентите с пулмонална хипертония. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на болестта се нуждаят от скъпоструваща интравенозна терапия, която също не е налична у нас. За тях животоспасяваща е трансплантацията на бял дроб – проблем, който у нас продължава да е нерешим с години.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР