На 4 ноевмри почитаме паметта на преподобния Йоаникий Велики.Йоаникий бил

...
На 4 ноевмри почитаме паметта на преподобния Йоаникий Велики.Йоаникий бил
Коментари Харесай

Почитаме паметта на мъдър светец, надарен с голяма сила

На 4 ноевмри почитаме паметта на преподобния Йоаникий Велики.

Йоаникий бил роден в малоазийската област Витиния в към 840 година

От дребен бил учтив в християнската религия. Изкарвал прехраната си като пастир, а по време на войните на византийския император Константин V Копроним той бил взет във войската.

Като боец бил уважаван от своите приятели поради кротостта и смирението си, което било необичайност измежду военните. От друга страна войската трябвало да поддържа иконоборческите убеждения на императора и по този начин незапознатият с тази разкол Йоаникий станал несъзнателен съидейник на иконоборците, които преследвали феновете на иконите.

Едва по-късно, когато поискал да стане духовник в един манастир в планината Олимп

(днес Улудаг южно от град Бурса в Мала Азия), схванал заблудата си. Разкаял се от сърце и останалото време от живота си посветил на иконопочитанието, като станал огромен бранител на светите икони. Бил на 24 години, когато се отдал на отшелнически подвизи. Заедно с това се образовал и към този момент можел да бъде потребен на себе си и на другите.

Като натрупал нравствен опит, Йоаникий отишъл да се подвизава в молитва в една пещера.

Имал за предписание при четене на псалмите да вмъква една своя лична молитва: " Упованието ми е Отец, прибежището ми е Син, а покровът ми е Дух Свети. Света Троице, популярност на Тебе! ". Тази молитва и до момента е известна като молитва на свети Йоаникий.

Още приживе Бог популяризирал Своя ласкател, като го надарил с проницателност и огромна мъдрост.

Много хора идвали при него за съвет и помощ. Сред тях били и огромните църковни светци Теодор Студит и цариградският патриарх Методий - и двамата потърпевши от иконоборците. Преподобният Йоаникий сочел на всички същинския път, изцерявал болните и вършел доста чудеса. Светият подвижник обходил редица манастири и умно наставлявал всички монаси. Починал в 834 година на 94 години.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР