Надуваемите космически къщи“ са сравнително нова концепция в космическата одисея.

...
Надуваемите космически къщи“ са сравнително нова концепция в космическата одисея.
Коментари Харесай

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Надуваемите галактически „ къщи “ са относително нова идея в галактическата авантюра. Макар хората да започнаха да мислят за такива решения още през 60-те години на предишния век, когато първата галактическа конкуренция беше в своя пик, едвам когато частните галактически пионери направиха космоса доста по-достъпен за всички с по-евтините от преди изстрелвания, надуваемите хабитати се върнаха във фокуса на концепцията човек да изучи по-задълбочено космоса.

В момента човечеството е излязло трайно отвън рамките на Земята с помощта на двете галактически станции: Международната галактическа станция (МКС), ръководена от Съединени американски щати, Русия и техните сътрудници и китайската Tiangong.

И двете са съединени в орбита, откакто главните съставни елементи бяха изстреляни от Земята. Станциите имат железни структури и модули, тъй като потреблението на метал до момента беше единственият метод, който човек бе овладял, с цел да направи... жилищното пространство задоволително надеждно, с цел да поддържа нужните ни условия в космоса.

Този метод обаче има големи дефекти, като най-големият от тях е цената на всяко изстрелване и размерът, който станцията може да има.
 ц
Най-старата настояща орбитална лаборатория (МКС) беше изцяло подготвена след 30 обособени изстрелвания, който развой продължи 10 години. Цената на Международната Космическа Станция, в това число разноските за разработка, сглобяване и употреба за десетилетие, възлиза на... $100 милиарда. За тези пари по едно и също време в станцията могат да съжителстват единствено седем индивида, в пространство с размер от 935 кубични метра.

Tiangong, въпреки това, ще бъде приключен след 11-ата задача и ще коства към $8,2 милиарда Тя ще може да приема единствено трима астронавти в жилищен обеч от 340 кубически метра.

Сами по себе си и двете галактически станции са повече от задоволителни, с цел да вършат това, за което са проектирани, само че в случай че човечеството желае в действителност да поеме поход за постигане до други светове, потреблението на предварително сглобени железни структури, извеждани в орбита с ракети, би било непостижимо скъпо и безрезултатно.

Тук на напред във времето излизат надуваемите местообитания. Те биха могли да се извеждат в космоса с една задача, на неимоверно по-ниска цена от сегашния вид.

В момента няколко компании работят върху сходни технологии, в това число Lockheed Martin, Airbus и редица стартъпи. Повечето от дизайните, които тези момчета създават, бледнеят спрямо това, което екипът на Max Space замисля.

Компанията е относително нова в частната галактическа промишленост, само че има сериозен опит зад тила си, с помощта на своите създатели. Единият, Аарон Кемър, стои и зад различен галактически стартъп, наименуван Made In Space, а другият, Максим де Йонг, е мозъкът зад надуваемите жилищни корпуси Genesis I и II, изпратени в орбита преди повече от десетилетие от Bigelow Aerospace. И двата към момента обикалят към Земята като тип доказателство, че сходни хрумвания имат бъдеще.

Но Max Space възнамерява нещо доста по-голямо от двата Genesis, тяхната концепция е друга и от тази, към която са се насочили другите, работещи по същия проблем. Те работят върху надуваемо местообитание с размер от над 10 000 кубични метра. Повече от задоволително за определяне на непрекъснати човешки аванпостове освен в космоса, само че и на планетарните повърхности.
 ц
Технологията беше разкрита от Max Space по време на 39-ия галактически симпозиум, който се организира при започване на април в Колорадо Спрингс.

Подробностите са лимитирани, само че се приказва, че тази конструкция може да бъде изведена в космоса с едно изстрелване и може да е мащабируема.

„ Черупката “ на на това балонно пространство е направена от незнаен за момента материал, който е по-здрав от съществуващите железни структури. Материалът е с здравина на опън от 13 000 кг.

Обещанията са, че в космоса първият пободен жилищен комплекс ще бъде изведен през 2026 година, когато е плануван първият тестов полет на технологията с помощта на ракета SpaceX. Ако той се окаже сполучлив, Max Space възнамерява да направи цяло семейство от сходни структури, вариращи по размер.

Има доста евентуални приложения за този тип местообитания, вариращи от орбитални станции до аванпостове на повърхността на Луната или даже Марс.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР