На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара. В българския фолклор,

...
На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара. В българския фолклор,
Коментари Харесай

Почитаме Света Варвара

На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара. В българския фолклор, за обичаите съпътстващи празниците на Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) има сентенция: " Варвара вари, Сава пече, Никола посетители посреща ".

Имен ден през днешния ден честват Барбара, Варвара.

Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на 3 век и умряла през 305 или 306 година Паметта й се уважава както в православната черква, по този начин и в католическата на 4 декември. В православието Св. Варвара се смята за настойничка на умрелите от неочаквана гибел - които са нямали време да се разкаят и пречистят.

В Полша денят на Св. Варвара е един от най-уважаваните празници, разгласен е и за Ден на миньора, защото светицата се смята за настойничка на миньорите.

Света Варвара е родена в фамилията на благородник - богохулник от Илиопол (Мала Азия). Последното изследване на богослова Венцислав Каравълчев обаче демонстрира, че Св. Варвара е родена в с. Елешница - Разложко (Югозападна България), което в древността също се е наричало Илиопол. Отличавала се е с особена и впечатляваща хубост. Ревнивият татко я затваря в кула - надалеч от сластни очи, заяви " Канал 3 ".

През времето, когато е била затворена, Варвара учи външния свят от прозореца и има доста време да размишлява за Бога. Когато татко й позволява да излиза, с цел да си откри младоженец и да се омъжи, Варвара се среща с християни и приема свето кръщение.

Скоро момичето трябвало да отстоява избора си пред шефа на града, откакто татко й се отрекъл от нея, поради християнските й убеждения. След като били изчерпани всички средства за убеждаването й да се върне към почитанието на езическите богове, останал изборът на живот и гибел, пред който момичето трябвало да се изправи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР