На 30 ноември Българската православна църква почита паметта на Свети

...
На 30 ноември Българската православна църква почита паметта на Свети
Коментари Харесай

Пет традиционни рецепти за трапезата на Андреевден

На 30 ноември Българската православна черква уважава паметта на Свети Апостол Андрей, именуван още Първозвани, тъй като пръв измежду 12-те апостола е извикан да тръгне след Исус Христос.

Той е един от най-тачените светци в християнската черква, изключително значим мисионер на християнството на Балканите, обиколил всички Черноморски земи, споделя Росица Върбанова от Музей на мозайките - Девня с филиал Етнографска къща с. Кипра.

Според Евангелието Св. Апостол Андрей е брат Св. Апостол Петър и до края на виталния си път е проповядвал християнството измежду балканските причерноморски нации.

Умира в страдания и премеждия в гръцкия град Патра, разпънат на кръст, с формата на буквата Х, наименуван по-късно в иконографията „ Андреев “. Той се смята за деятел на православните славяни, тъй като ръкополага първия свещеник в Константинопол – Стахий, а от Цариградската патриаршия са получили Св. Кръщение и миропомазване православните българи, сърби, руси и други През ІV век мощите на Свети Андрей са пренесени в Цариград и сложени в църквата „ Св. Апостоли “. През ХІІІ век, след завладяването на Цариград от кръстоносците, те са пренесени в италианския град Амалфи, където почиват и до през днешния ден.



Името на Св. Андрей постоянно се среща в Евангелието, да вземем за пример в описа за нахранването на народа с пет хляба. Българската православна черква уважава светеца с празнична света литургия във всеки храм.

По нашето Черноморие той е уважаван наедно със Св. Никола като заповедник на морските стихии, а в Югозападна България има вярване, че е татко на Св. Никола.

Имен ден честват: Андрей, Андрея, Андриян, Дешка, Първан.

ЛЕГЕНДИ, ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ

В българския национален календар празникът е прочут като Андреевден, обичаен празник, отдаден на мечката, именуван още Мечкинден. В националната митология за него има забавни митове. Според една от тях Свети Андрей живеел като аскет в планината, обработвайки дребна равнища, само че един ден мечка изяла вола му.

Тогава светецът се разгневил и впрегнал мечката в ралото и изорал земята. Оттогава се има вяра, че Св. Андрей е заповедник на дивите животни, стопанин на мечките и се явява пред хората, яхнал мечка, с цел да прогони зимата и дългите нощи. Друго поверие споделя, че Св. Андрей единствен от апостолите нямал празник, та възседнал една мечка и отишъл при Бога. Господ му споделил „ Който тебе не чества, да го язди твоя кон “.

Затова в избрани райони на България традициите и обичаите на този ден са свързани с помиряване на мечката, за която нашите предци са вярвали, че им носи здраве. Тя била на висока респект, тъй като е зложелател на вълците, които атакуват хората и стадата. Вярва се, че на този ден мечката обикаля къщите и в случай че не са й приготвили храна, изяжда децата, по тази причина се вари царевица, която тя доста харесва.

На този ден се споделя и легенда, в която белобрад дъртак санкционира зла мащеха, като трансформира завареното й момиче в златно, а родното й – в огромна черна мечка.

Както множеството празници в националния календар, и този е обвързван с последователността на сезоните, бележи началото на зимата. Традициите и обредите му са комбинация от езически и християнски ритуали, свързани с вярата за по-лека зима, за опазване на реколтата, за великодушна стопанска година.

Според националното вярване от 30 ноември денят стартира да пораства /„ наедрява “/ „ колкото просено зърно “, а слънцето да помръдва „ както пиле в яйце “. Затова в националната традиция този ден се назовава още Едрей, Едринден. В тази връзка народът ни отбелязва Андреевден като празник на семето /зърното/ – знак на плодородието, с него точно са свързани и редица традиции за празника.

В другите краища на България се назовава още Андреювден, Андрея, Ендрин, Ъдрей, Едревдън или Дрейовден.

С вярата за изобилие е обвързвана традицията /обредната практика/ в навечерието на празника да се варят в ново гърне разнообразни зърна – царевица, жито, грах, боб, леща или всичко, което се сее на равнищата.

Това се прави, с цел да едреят посевите, така както наедряват сварените зърна, с цел да бъде годината плодотворна и богата.

Рано преди изгрев слънце най-възрастната жена в дома взема шепа от сварените зърна – царевични, съгласно поверието, и ги хвърля нагоре в комина с думите: „ На ти, мечко, сварен мамул, да не ядеш суровия и да не ядеш индивидите и стоката! “, като има вяра, че „ мечки няма да газят нивите и да пакостят на хората “.

След това всеки член от фамилията хвърля по малко в комина, за „ да израснат посевите високи “. Останалото количество се поставя на трапезата – хапнат всички, дава се и на домашните животни, с цел да бъдат плодовити. В някои краища на България част от варивото се раздава за здраве и благодат из махалата, а на други места не изваждат храната от вкъщи, с цел да не изнесат плодородието.

На особена респект на този ден са младите булки, които го честват, очаквайки също изобилие и здраве – да нарастват като деня и семената, да пълнеят с новите чеда, да раждат здрави и хубави деца.

ПОВЕРИЯ И ЗАБРАНИ

Според националните поверия и знания в региона на астрономията на този ден стартира повишаването на деня. Българската сентенция гласи: „ На Едрей ден стартира да наедрява денят, колкото едно просено /житно, маково или синапено/ зърно “.

Всеки в дома би трябвало да хапне от варивото, с цел да е здрав през годината и да му наедрява шансът като варено зърно.От варивото се дава и на животните, с цел да пораства крепко потомството им.

На този ден честват и невестите, с което чакат благоволението на ориста – да нарастват и да раждат повече деца.

На Андреевден дамите не работят домашна работа – тъкане, шиене, пране, защото в случай че съблюдават възбраните, в къщата ще има изобилие.
На този ден честват: Андрей, Андриан, Андреа, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Първан, Дешо и техните производни.

Като знак на плодородието, зърнените култури – жито, нахут, царевица, боб, леща, грах, са главното наличие на обредната софра. Освен тях, стопанката на дома замесва пита и тъй като празникът е по време на Коледните пости, всички ястия са постни.

ИЗБРАНИ РЕЦЕПТИ

ПРЯСНА ПИТА

Необходими артикули: 1 кг брашно, 1 1/2 ч. ч. хладка вода, 1/2 ч. л. сода бикарбонат,. 1 ч. л. сол.

Начин на подготвяне:
В авансово пресятото брашно се прави „ кладенче “, сипват се водата и солта, содата с 2-3 капки оцет. Омесва се твърдо тесто. Оформя се питката, поставя се в намаслена тавичка. Отгоре се мокри с вода, набожда се с вилица. Пече се в мощна фурна, след което се завива в забрадка.

ФАСУЛ ЯХНИЯ С БУЛГУР

Необходими артикули:
500 г боб, 100 г булгур, 125 г масло, 2 сушени чушки, 2 моркова, доматено пюре, джоджен, сол.

Начин на подготвяне:
Сварява се бобът с чушките, морковите, доматеното пюре, джодженът и сол на усет с повече вода. Отделно булгурът се запържва в маслото, след което се изсипва в тавичка. Върху него се сипва свареният фасул и се залива с 3 ч. ч. бульон от варенето на боба. Ръси се с червен пипер и се пече, до момента в който остане на лой.

ВАРЕНИ ЖИТНИ И ПРОСЕНИ ЗЪРНА

Необходими артикули:
2 ч. ч. грухана пшеница, 1/2 ч. ч. просо, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. счукани орехи, 1 ч. л. канела.

Начин на подготвяне:
Изчистените и измити зърна се сваряват до омекване, като се варят в съответствие с водата 1:3. После се смесват със захарта, орехите, канелата.

ТИКВА С ОРЕХИ

Необходими артикули:
1 дребна тиква, 1-2 ч. ч. счукани орехи, 1 ч. ч. захар, 2 ч. ч. прясно мляко, 4 яйца.

Начин на подготвяне:
Изчистената и нарязана на части тиква се задушава, като на дъното на тенджерата се поставя чинийка. Парчетата тиква се подреждат с кората нагоре. Сипва се 1 ч. ч. вода. Захлупват се и се варят. Когато са подготвени, им се маха кората, а месестата част се смачква. Разбиват се добре яйцата със захарта, поставят се орехите.Намазва се приблизително огромна правоъгълна тавичка с масло и се изсипва сместа. Пече се до приемане на коричка.

ВАРЕНА ЦАРЕВИЦА

Необходими артикули:
2 ч. ч. царевични зърна, захар или сол на усет.

Начин на подготвяне:
Почистените и измити зърна се сваряват, до момента в който омекнат добре, дори да „ разцъфтят “. Ядат се топли, по избор със сол и захар.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР