На 3 март отбелязваме националния празник на България. 144-а годишнина

...
На 3 март отбелязваме националния празник на България. 144-а годишнина
Коментари Харесай

С официални събития отбелязваме 144 години Освобождението

На 3 март означаваме националния празник на България. 144-а годишнина от Освобождението ще бъде празнувана с редица прояви в цялата страна, оповестява БНР.

В София президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще вземат участие в церемонията по издигане на националното знаме пред Паметника на Незнайния боец. Тържеството стартира в 11 часа, а в 12 пред постройката на администрацията на президента ще има тържествена промяна на караула.

Вечерта на площад „ Народно заседание “ в столицата ще стартира тържествената заря-проверка. В нея ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената заря-проверка ще бъде бригаден военачалник Тодор Тодоров, пълководец на Командването за логистична поддръжка.

В тържествата във връзка Националния празник на Република България в цялата страна ще вземат участие представителни военни елементи от Въоръжените сили.

И на историческия връх Шипка през днешния ден се организират обичайните празнувания за 3 март.

На площадката под възвишението ще се състои формалната част от тържествата с присъединяване на премиера Кирил Петков и ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.

Денят ще стартира с признателен молебен в Храм-паметника „ Рождество Христово “ в град Шипка, който ще бъде отслужен от Старозагорския митрополит Киприан.

По стратегия формалната част на тържествата ще стартира в 11:30 часа на площадката под връх Шипка. С поклонение и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Свободата ще бъде почетена паметта на починалите герои по време на Руско-турската война. 

Автобуси от Габрово и Казанлък ще транспортират искащите да се включат в празничните прояви на върха.

В най-ново време Трети март е разгласен за народен празник през 1991 година. Тази година честванията ще преминат под знака на съветското нахлуване в Украйна. Националният военно-исторически музей ще остане затворен за празника. Отменено беше формалното разкриване на галерия, отдадена на българското опълчение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР