На 29-ти февруари Бранд Медия България“ и Агенция за регионално

...
На 29-ти февруари Бранд Медия България“ и Агенция за регионално
Коментари Харесай

Справедливият енергиен преход в Стара Загора е възможен

На 29-ти февруари „ Бранд Медия България “ и Агенция за районно икономическо развиване – Стара Загора провеждат обществено събитие в границите на европейския план „ Преход на опциите “ (Transition Opportunities, с акроним TOP). Целта на плана е да даде публичност на приноса на политиката на доближаване на Европейския съюз, Фонда за обективен преход и Плана за възобновяване на Европа за обезпечаване на равномерен и обективен преход към неутрална във връзка с климата стопанска система на българските райони, които ще бъдат най-засегнати от трансформацията.

Конференцията „ Преход на опциите – Стара Загора “ ще се организира в Тракийски университет. Записването за събитието ще стартира в 10.00 ч., а формалното разкриване е планувано за 10.30 ч. Присъствието е без такса за присъединяване, само че регистрацията за него е наложителна и може да се направи ТУК.

С това събитие желаеме да продължим да осведомяваме и ангажираме локалната общественост в разговора за промяна на икономиката  към въглеродна индиферентност, да повишим осведомеността и да представим позитивните резултати от ограниченията на политиката на доближаване в област Стара Загора.
Програма и участници
Участие в първата част ще вземат кметът на Стара Загора Живко Тодоров, регионалният шеф Ива Радева, заместник-министърът на районното развиване Ангелина Бонева, Огнян Златев, старши консултант в Главна дирекция „ Заетост, обществени въпроси и включване “ на Европейската комисия, Инж. доктор Дочка Василева, началник " Проектна информация и финансиране ", Фонд на фондовете, Ташка Габровска, Държавен специалист в отдел „ Програмиране и договаряне " в Главна дирекция „ Европейски фондове, интернационалните стратегии и планове " в Министерството на труда и обществената политика. Ще вземат участие и представители на Министерство на енергетиката и Министерство на стопанската система и промишлеността.

Те ще дадат изясненост за идните промени, свързани с промяна към въглеродно неутрална стопанска система в Стара Загора, и ще разяснят съществуващите благоприятни условия за приемане на финансиране. Специалният фокус ще бъде върху финансиране на планове в подтекста на осъществяването на Териториалния проект за обективен преход.

В рамките на събитието ще бъдат показани и резултатите от социологическо изследване, направено през ноември 2023 година от Изследователски център „ Тренд “, което демонстрира равнището на информираност на локалните жители по отношение на политиката на доближаване, Фонда за обективен преход и Плана за възобновяване на Европа и разпознава какви са потребностите и опасенията на хората в района на Стара Загора, предвид на идните промени.

Във втората част на събитието ще ви срещнем с действителните уроци и историите на локални компании, които ще показват сполучливи планове, финансирани със средства за доближаване и ще покажат по какъв начин европейските средства могат да допринесат за възстановяване на общественото и икономическо развиване на Стара Загора и качеството на живота там.

Събитието ще завърши с практическа сесия на тематика „ Как да получим европейско финансиране за своя резистентен план “, с която водещи специалисти по еврофинансиране от Община Стара Загора ще преведат участниците от плановата концепция, през намирането на подобаваща опция за финансирането ѝ, до сполучливата реализация.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР