На 29 Октомври светът показва съпричастност към всички хора, които

...
На 29 Октомври светът показва съпричастност към всички хора, които
Коментари Харесай

29 октомври - Световен ден за борба с инсулта

На 29 Октомври светът демонстрира съпричастност към всички хора, които са потърпевши или се борят с инсулта и насочва вниманието към основни фактори за инсулта и неговото попречване.

Според Световната организация по инсулт, 1 от всеки 4-ма възрастни ще получи инсулт през живота си!

Инсултът е и причина № 1 за инвалидизация и гибел в България.

Смъртността от мозъчни инсулти в нашата страна е 270.1 за мъжете и 265.1 за дамите на 100 000 души население. В България се записват годишно ≈ 82 398 случая с мозъчно съдови болести от които 35311 случая са с мозъчен инсулт. От записаните 35311 случаи с мозъчен инсулт 7175 заболели приключват с летален излаз. Преживелите мозъчният инсулт са 28136 с друга степен на неработоспособност, която при 10 % от тях е тежко изразена и изисква спомагателни грижи и помощ от фамилията, околните и обществото. От претърпелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушавания, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушавания остават трайни. Инсултите са втората по периодичност причина за развиване на деменция, най-честата причина за епилепсия в преклонна възраст и доста честа причина за меланхолия.

Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 година са с периодичност от 2-3/100 000 до 13/100 000 деца. Смъртността от мозъчни инсулти в детската възраст е 0.6/100 000 деца (от 7 до 28%).

Всеки ден някой от нас губи майка или баща, а децата ни - обичана баба или дядо.

Всеки шест секунди някъде по света умира човек от мозъчен инсулт, по тази причина мотото на акцията на Световната организация за инсулти „ Един от шест ” значи спазването на шест елементарни правила, които могат да предотвратят настъпването на инсулт:

Оценка на личните рискови фактори и тяхното поправяне: високо артериално налягане, захарен диабет и висок холестерол.
Редовни физически извършения.
Избягване на наднормено тегло посредством съблюдаване на здравословна диета.
Намаляване потреблението на алкохол.
Избягване на тютюнопушенето.
Обучение на популацията за това, кои са първите белези на мозъчен инсулт, по какъв начин да ги разпознаем и коя е вярната реакция при положение на неотложност.
В тази връзка, би трябвало да знаем, че инсултът въпреки всичко е лечим, в случай че се реагира в точния момент.

Когато някой получи инсулт, всяка минала секунда е решаваща. Тъй като мозъчната тъкан и милиони неврони стартират да изчезват, времето не може да бъде по-ценно. Честотата на инсултите нараства доста с възрастта, само че над 60% от инсултите се случват при хора на възраст под 70 години, а 16% се случват при хора под 50 години.

Основните признаци на инсулт са:

Увисване на лицето
Слабост в едната ръка
Затруднения в говора

а реакцията на всеки от нас, в случай че забележи признаци на инсулт е неотложно позвъняване на телефон 112.

Бързият достъп до болница избавя живота и усъвършенства възобновяване!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР