На 28 януари софийското метро отбелязва 20 години от пускането

...
На 28 януари софийското метро отбелязва 20 години от пускането
Коментари Харесай

Столичното метро навършва 20 години

На 28 януари софийското метро отбелязва 20 години от стартирането в употреба на първия си сектор. Той е сред станциите "Сливница " и "Константин Величков ". На този ден през 1998 година потегля първото влакче на метрото с дължина 6,4 км и 5 станции.

Първото осъществяване, музика в метрото, ще бъде на следващия ден, 24 януари, на терасата на метростанция "Сердика 2 ". От 12.00 часа концерт ще изнесе "Дикси Бойс Бенд ". До края на седмицата по отношение на годишнината се плануват разнообразни музикално-артистични прояви, които ще се проведат в метрото.

Строителството им стартира през 1979 година, когато е направена първата копка на станция "Вардар ". 20 години по-късно, подземна железница има към този момент построено трасе от 40 км.

В момента продължава построяването на третия лъч на метрото, който ще бул. „ Владимир Вазов “ и квартал „ Горна баня “. Очаква се правата да бъде приключена през 2019 година, като строителството й се прави по график. Прогнозното й натоварване е към 130 хиляди души на ден. Чрез третия лъч трафикът ще се понижи с до 25%, а нездравословните газове ще са с над 11 хиляди тона годишно по-малко, пресмятат от Столична община.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР