На 28 септември 1928 г. шотландският биолог и фармаколог сър

...
На 28 септември 1928 г. шотландският биолог и фармаколог сър
Коментари Харесай

28 септември 1928 г. Открит е първият антибиотик в света

На 28 септември 1928 година шотландският биолог и фармаколог сър Александър Флеминг вижда бактерициден плесен, разрастващ се в лабораторията му в Лондон и открива субстанцията, която по-късно е наречена пеницилин.

Пеницилинът е първият антибиотик в света и спада към групата на бета-лактамите. Въпреки че е открит от Флеминг, създаването на пеницилина за приложимост като лекарство се приписва на лауреатите на Нобелова премия за медицина Хауърд Флори и Ърнст Чейн.

Въпреки това, няколко други откриватели разказват бактериостатичния резултат на Penicillium по-рано от Флеминг. Изглежда, че първата сходна обява е направена през 1875 година от Джон Тиндал в Кралското сдружение в Лондон. Френският доктор Ернест Дюшен (Ernest Duchesne) документира смъртоносното влияние на някои типове плесен върху бактериите в обява от 1894 година, която не е призната от института „ Пастьор “ поради младостта му.

Флеминг споделя, че моментът на пробива му е в утрото на петък, 28 септември 1928 година. Докато работи в лабораторията си в мазето на болничното заведение Св. Мария в Лондон (сега част от Империъл Колидж), Флеминг вижда " ореол ", в който липсва бактериален напредък към синьо-зеления плесен, замърсяващ паничката на стафилококова бактериална просвета. Той заключава, че мухълът освобождава субстанция, която потиска бактериалния напредък и разтваря клетките на бактерията.

Отглежда чиста просвета и открива, че това е пеницилиновия плесен, в този момент прочут като Penicillium notatum. Чарлз Том, американски експерт работещ в Министерството на земеделието на Съединени американски щати, е приет специалист и Флеминг отнася въпроса до него. Флеминг измисля терминът " пеницилин " с цел да опише филтрата на " бульонната " просвета на пеницилиновия плесен.

Дори в тези ранни стадии, пеницилинът се оказва най-ефективен против Грам-положителните бактерии, и неефикасен против Грам-отрицателни организми и плесени. Първоначално Флеминг счита че пеницилинът ще бъде потребен дезинфектант, защото е мощен при минимална токсичност спрямо антисептиците в тези дни, и отбелязва неговата стойност при изолираност на Bacillus influenzae (бактериална инфлуенца / грип) (сега прочут като Haemophilus influenzae). След по-нататъшни опити Флеминг е уверен, че пеницилинът не може да оживее задоволително дълго в човешкото тяло, с цел да убие патогенните бактерии и стопира да го учи след 1931 година През 1934 година възобновява клиничните изследвания до 1940 година

Независимо от това обаче по този начин и не съумява да получи постоянна форма на антибиотика, която да бъде употребена като дейно лекарство в практиката, поради което откритието му не е удостоено с изключително внимание от страна на научната общественост.

Решението на този сериозен проблем е открито едвам през 1939 година, когато австралийският фармаколог Хауърд Флори и британският биохимик Ернст Чейн се срещат с обявата на Флеминг. Те повтарят опитите му, достигайки до същите лабораторни резултати, а след това съумяват да получат рафиниран пеницилин, който ползват върху плъхове и заболели хора, установявайки изрично, че той фактически има мощно изразен лековит резултат. Подкрепяни от държавните управления на Съединени американски щати и Англия, те стартират всеобщо произвеждане на удивителното лекарство през 1941 година, с помощта на което са избавени милиони човешки животи в годините на Втората международна война.

През 1942 година руският микробиолог и епидемиолог Зинаида Ермолеева също съумява да получи пеницилин в чист тип, а след това интензивно взе участие в организирането на неговото промишлено произвеждане в Съюз на съветските социалистически републики, довело до спасяването на хиляди войнишки животи от пневмония, тетанус, гангрена, дифтерия и менингит в интервала на Великата отечествена война.

На 11 декември 1945 година Флеминг, Флори и Чейн са удостоени с Нобелова премия за физиология или медицина за работата си върху пеницилина, провокирал същинска гражданска война в света на медицината.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР