На 27 януари Софийската филхармония отпразнува 266 години от рождението

...
На 27 януари Софийската филхармония отпразнува 266 години от рождението
Коментари Харесай

Диригентката Вилиана Вълчева направи дебюта си със Софийската филхармония

На 27 януари Софийската филхармония отпразнува 266 години от рождението на един от гениите на Човечеството – Волфганг Амадеус Моцарт. Направи го с напълно моцартова стратегия, която включи увертюрата към операта „ Отвличане от Сарая “, прелестния 21-ви клавирен концерт със солист Георги Черкин и Симфония №35 „ Хафнер “.  

На пулта трябваше да застане именитият румънски маестро Кристиян Мандял, възпитаник на Херберт декор Караян и Серджу Челебидаке, само че три дни преди началото на подготовките стана ясно, че той няма да може да дойде за концерта. Така публиката на Филхармонията имаше удоволствието и шанса да се запознае с младата и очарователна диригентка Вилиана Вълчева, поела риска да приготви програмата за часове.

Вилиана Вълчева е измежду оперно-симфоничните диригентки, които имат солидно обучение и опит зад тила си. Тя е възпитаничка на Националното учебно заведение по изкуствата „ Добри Христов “ в родния си град Варна, което приключва със компетентност пиано.

Продължава образованието си в Швейцария - във Висшето учебно заведение по изкуствата в Берн и Музикалната консерватория в Нюшател. После приключва Университета за музика в Люцерн, където учи диригентство в класа на проф. Ралф Вайкерт - дълготраен основен диригент на Цюрихската опера. Усъвършенства се в майсторските класове на Бернард Хайтинк, Дейвид Зинман, Зубин Мета, Пиер Булез. Пак в Швейцария приключва и музикознание.

Работила е със Симфоничния оркестър на Люцерн, с Бранденбургския симфоничен оркестър, Хайдн симфониета – Виена, Филхармоничния оркестър на Йоханесбург и редица други сформира и оперни театри, измежду които и Цюрихската опера. От 2014 година в продължение на няколко сезона Вилиана е щатен диригент във Варненската опера, където слага серия заглавия, а от предходната година заема аналогичната позиция в Русенската опера.

Въпреки късото време за реакция и подготовка за концерта със Софийската филхармония, диригентката сподели жанр във всяко отношение – от красивата й визия и грациозност, до пределно ясния безапелационен жест и умелото и безапелационно водене на оркестъра. По всичко личеше, че съдействието сред нея и състава е доста сполучливо. Софийската филхармония беше намерила типичния моцартов тон – мек, окръглен, само че в същото време ослепителен, блестящ и носещ чувството за лекост, забавление и оптимизъм.

Минути след аплаузите Вилиана Вълчева показа за предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " по какъв начин се е почувствала преди и по време на първия си концерт с Националния ни филхармоничен оркестър. Чуйте изявлението и документален запис от събитието в звуковия файл.

 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР