На 27 април президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип

...
На 27 април президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип
Коментари Харесай

АЕЦ Аккую: с помощта на Русия Турция усвоява мирния атом

На 27 април президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин взеха присъединяване (чрез видеоконферентна връзка) в тържествена гала във връзка доставката и зареждането на съветско нуклеарно гориво за енергоблок № 1 на първата турска АЕЦ „ Аккую “ в южната провинция Мерсин на брега на Средиземно море.

Изграждането на оборудването на стойност 20 милиарда $ с общ потенциал от 4800 мегавата годишно, предопределено да покрива 1/10 от потреблението на сила в Турция, стартира преди повече от 10 години от дъщерно сдружение на Росатом, не без разногласия сред бизнес субекти, с вероятността за стартиране в употреба в годината на 100-годишнината от оповестяването на " нова Турция " от Мустафа Кемал.

„... С доставката на нуклеарно гориво до нашата атомна електроцентрала по въздух и по море, Аккую получи статут на нуклеарно оборудване. Така страната ни се издигна в лигата на нуклеарните сили в света, може би със забавяне, с 60 години забавяне “, съобщи турският президент, който изпитва очевидни здравословни проблеми на фона на напрегнатата акция за избори на държавен глава и парламент, които се чакат на 14 май.

„ В светлината на нашия опит в този план, ние сигурно се надяваме да предприемем ограничения допустимо най-скоро за построяването на нашата втора и трета атомни електроцентрали, които планираме да изградим в нашите разнообразни райони “, добави турският президент, като благодари Владимир Путин за неговата поддръжка и назова предприятието „ най-голямата ни взаимна инвестиция с Русия “.

На собствен ред президентът на Русия назова Akkyю „ флагмански план “, който „ носи взаимни стопански изгоди и, несъмнено, спомага за укрепването на многостранното партньорство сред нашите две страни, което се основава на правилата на добросъседство, взаимно почитание и взаимно ценене на ползите. “ Владимир Путин също означи връзката сред „ нуклеарната “ и „ газовата “ области на двустранното енергийно съдействие: „ Русия сигурно ще продължи надеждно да обезпечава на Турция енергийни запаси, най-вече природен газ. Между другото, откакто Akkuyu проработи на цялостен потенциал, несъмнено, евентуално ще доставяме по-малко природен газ за Турция. Това през днешния ден е безценен артикул и занапред ще става все по-скъп, само че Турция ще се употребява от преимуществата на мощ, която има лична нуклеарна сила, а нуклеарната сила, както знаете, е една от най-евтините. “

Изказа се и генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, чиито нееднозначни обиколки към Запорожката АЕЦ, меко казано, провокираха нееднозначни оценки на някои съветски специалисти. Отбелязвайки „ чистия “ темперамент на нуклеарната сила, той загатна „ техническатапомощ “, предоставена на плана Aккую, както и образованието, дружно с „ съветските сътрудници “, на чиновниците, които „ ще работят в това оборудване “, с помощта на което „ Турция ще има всички благоприятни условия, от които страната се нуждае, сигурност и в това време ще резервира своята самостоятелност. “

„ Тъй като търсенето на електрическа енергия съвсем се удвоява от 2016 година с помощта на икономическия напредък, построяването на атомна електроцентрала е „ нужда, а не желание “ за понижаване на зависимостта от износа на сила, съгласно турското министерство на енергетиката и естествените запаси.

Както сподели Алексей Лихачов, ръководителят на Росатом, „ виталният цикъл “ на станцията е минимум 100 години, тъй че тя има „ всички шансове да отпразнува двестагодишнината на Република Турция “. Физическото пускане (зареждането с гориво не е старт) е планувано за 2024 година, с цел да „ можем да генерираме електрическа енергия по резистентен метод от 2025 година, както се договорихме “.

Западните наказания усложниха последните стадии на строителството, засягайки логистиката, не крие Сергей Буцких, шеф на АЕЦ „ Аккую “: „ Транспортните направления стават по-дълги. Не всички спедиторски компании могат да работят с нас. Така че тук, да, усещаме санкциите… Но това не се отрази на качеството на строителството на станцията. “ По-специално, по-рано бяха докладвани вероятни проблеми с доставката на интегрирано разпределително произвеждане на Siemens Energy.

Тук би трябвало да се напомни безусловното международно водачество на Русия в нуклеарната енергетика за десетилетия напред. Контролирайки 40% от международния пазар за услуги за обогатяване на уран и 17% от пазара на нуклеарно гориво, Росатом е измежду десетте най-големи международни новаторски водачи в региона на нуклеарната сила по оценка на Thomson Reuters, изпревалвайки всички европейски и американски компании в тази област.

Освен това Росатом е в първата десятка на международните компании по брой патенти в региона на нуклеарната енергетика, което допуска съществуването на мощна научна школа в тази област. На международния пазар на уран Atomenergoprom е преди всичко по обогатяване и на второ място по произвеждане на уран и така нататък

За първи път в света „ турското управление сподели изобретателен метод при потреблението на капиталовия модел „ Изгради-експлоатирай-владей “ (Built – Operate – Own) във връзка с нуклеарната енергетика, „ предлагайки го на съветската страна и получавайки позитивен отговор “, отбелязва политологът - ориенталист, създател на телеграм-канала „ Това е Турция “ Иван Стародубцев.

Има проекти за създаване на втора и трета централа, в това число АЕЦ Синоп с допустимо съветско присъединяване (но където конкуренцията с французите и южнокорейците най-вероятно ще бъде доста по-остра. - бел. авт.). Положителният опит от съдействие със стотици турски подизпълнители може да се употребява в трети страни, по-специално в Египет.

Разбира се, диалозите за енергийната взаимозависимост на Турция от Русия са несъстоятелни, тъй като „ приказваме за причинност. Русия влага 20 милиарда $ в електроцентралата и зависи от турския пазар на електрическа енергия, тъй като това е единствения метод да възвърне инвестицията си.

Предполагаемата облага на Росатом като притежател на централата (същото това „ владей “ от горната триада) след стартирането на плана на цялостен потенциал ще бъде Щатски долар 4 милиарда Пускането на 4 енергоблока ВВЕР-1200 потомство III+ с общо произвеждане от към 35 милиарда киловатчаса годишно, е планувано за 2028 година

През първите 15 години след стартирането на централата електрическата енергия ще се продава на компанията, отговаряща за производството и разпределението, Elektrik Üretim Anonim Şirketi, а останалата част ще отива на свободния пазар. През първите 15 години контрактуваната среднопретеглена цена ще бъде 0,1235 $ за kWh, или към пет пъти повече, в сравнение с получават производителите на електрическа енергия на съветския пазар, написа Davydov.Index.

В бъдеще целият размер електрическа енергия, създадена от АЕЦ „ Аккую “, ще се продава на турския пазар на още по-високи цени. Споменатият нагоре планиран експлоатационен живот на електроцентралата от 60 години с опция за по-нататъшно удължение прави плана извънредно печеливш, което прави схемата, прилагана от Росатом в Турция, оптимална във връзка с износа на електрическа енергия.

Въпреки това политическите условия, в това число възходящият „ второстепенен “ санкционен напън върху Турция, без значение от резултата от изборите на 14 май, може да попречат на тези удобни вероятности. Протестите от организации, обединени от така наречен „ антиядрена платформа “ към този момент наподобяват много маргинални, само че това не значи, че при смяна на политическата обстановка те няма да получат „ второ дишане “.

По-специално критиците настояват, че не са получили документи за акредитация на институцията, която създава и транспортира нуклеарно гориво от Русия в сходство с индустриалните стандарти. Освен това към момента не е ясно къде и по какъв начин ще бъде основан център за погребение на радиоактивни боклуци, генерирани при употребата на оборудването.

Някои участници в опозиционната „ Маса на шестимата “ интензивно подлагаха на критика построяването на АЕЦ „ Аккую “ поради хипотетичната липса на бистрота. Намирайки се в Съединени американски щати през октомври 2022 година, водачът на „ Народните републиканци “ и сегашен претендент за президент Кемал Кълъчдароглу, припомняйки позитивния опит от съветско-турското съдействие, приказва за желанието да поддържа стопански връзки с Русия, изцяло в сходство с националните ползи на страната.

От друга страна, даже запазването на пълномощията на сегашния водач не подсигурява плана, който в този момент е доста преференциален за Турция, да вземем за пример, от напън и условия за преразглеждане на договореностите в по-удобна за сътрудниците тенденция, както и от други затруднения и „ подводни рифове “. Въпреки това бих желал да се надявам, че както и да се развият събитията, той ще продължи да играе стабилизираща роля в така и така непростите руско-турски връзки.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР