На 25 септември 2020 г. в къщата-музей “Алеко Константинов” в

...
На 25 септември 2020 г. в къщата-музей “Алеко Константинов” в
Коментари Харесай

Радев награди 62-ма български ученици, удостоени с отличие на херцога на Единбург


На 25 септември 2020 година в къщата-музей “Алеко Константинов” в град Свищов бяха отличени 62-ма младежи, постигнали сребърно и златно равнище на Международната премия на херцога на Единбург в България.Двадесет и шест младежи, постигнали златно равнище на Международната премия, и тридесет и шест, постигнали сребърно равнище, получиха своите документи и значки връчени персонално от президента Румен Радев, госпожа Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България и от посланика на Англия в България Н.Пр. Д-р Роб Диксън.

“Като общественик, аз постоянно съм следил с особена грижа и внимание изискванията за подготовка на младежите, средата в която учат и живеят, посланията които получават от обществото. Като патрон на Международната премия на херцога на Единбург в България насочих фокуса на вниманието си и към стратегиите, които укрепват увереността им да образуват лидерски качества. Защото бъдещето на младежите е наше общо бъдеще. Защото те порастват, образоват се, укрепват волята си, демонстрират гениите си освен в учебно заведение. Учат освен в класната стая. Те одобряват образеца на близките и всеки от нас би трябвало да има волята, куража и виновното отношение да им оказва помощ да доближат своята цел, своят блян.” - показа в речта си към отличените младежи господин Радев.

“Скъпи финалисти, светът е пред вас. Динамичен, мобилен, изискващ. Предстои ви да учите, работите и да се потвърждавате и утвърждавате паралелно с младежите от други народи и култури. И да успявате, както и те, да преодолявате трудностите, които нашият световен свят сервира по този начин постоянно пред вас. Успехите не идват сами – вие го знаете най-добре. Но към този момент сте научили, че когато човек се стреми да реализира високи резултати в обещано направление, той може да научи нужното му, да открие механизмите за превъзмогване на компликациите и пречките и да доближи до мечтаната цел/ниво. Нужни са религия в себе си и в своите благоприятни условия, предпочитание, воля и кураж да не се откажеш, да продължиш макар умората. Нужен е и наставник, който да те направлява, окриля и постоянно да ти дава нов взор за процесите.” - добави още той.

Уважаеми преподаватели, ментори и треньори, уверен съм, че с вашата помощ и поддръжка триумфите на днешните финалисти и техните почитатели ще дадат основата на нови начинания, подпомагащи израстването на младежите като персони. Включването на все по-широк кръг от деца и младежи, търсещи пътя си към специалност, равнище на обучение или назад към обществото, имам вяра ще донесе най-голямото задоволство за всички, свързани с Наградата и работещи за идеята на младите.

Честито и на добър път!” - приключи Румен Радев в обръщението си към младежите.

Церемонията, която се организира в град Свищов за пръв път означи персоналните достижения на възпитаниците на 125 СУ “Боян Пенев”, 157 ГИЧЕ “Сесар Вайехо”, Американски лицей, Британика Парк Скул, НАРД, ПГЕЕ “М.В. Ломоносов”, Първа частна математическа гимназия в гр. София и СУ " Димитър Благоев ", гр. Свищов.

Сред формалните посетители на събитието бяха Светлозар Петров, изпълнителен шеф на Jobtiger и ръководител на почетния концерн на Фондацията на Наградата в България, Генчо Генчев, кмет на община Свищов и Елена Маринова, президент на Мусала Софт.

“Наградата оказва помощ на младежите, като вас, да се приготвят за света като им обезпечава принадлежности за развиване на еластичност, адаптивност, водачество и умения за решение на проблеми. А светът, в който живеем през днешния ден, прави тези умения още по-важни. Според мен, Наградата е неповторима поради значимите качества, които научавате.

Също толкоз значимо е да се научите да си поставяте цели и да ги постигате.

Може би обичаният ми детайл от Наградата, е доброволчеството - то е толкоз значимо освен с цел да подобряваме самите себе си, само че и локалната общественост.” - по този начин Н.Пр. Д-р Роб Диксън, дипломат на Англия у нас, който участва за пръв път на събитието, след встъпването му в служба, приветства на български език наградените младежи.

В деня преди формалното събитие Н.Пр. Д-р Роб Диксън взе участие в неофициална среща с младежи на тематика запазване на околната среда. Запозна се с част от плановете на участниците и дружно разискаха грижите за нашата планета в бъдеще.

Цветелина Генева, участник в Наградата от СУ " Димитър Благоев " показа, че точно Наградата я е научила да намира баланс сред всички задължения, по какъв начин да провежда времето си, и да се учи от опита си. “Много се веселя, че Наградата се появи в живота ми да легитимира всичко това и не ме оставиха да се откажа, макар моите стремежи. Това е извънредно потребен опит.” - добави още тя.

Освен мотивът за днешното събитие – младежите, които си слагат цели, имат вяра в уменията и опциите си, а през миналата година с неизменност и непримиримост реализираха Бронзово равнище, означаваме и напъните и устрема на тези, които “навигират” младежите по време на тяхното пътешестване. Г-жа Цветанка Кирова, шеф на СУ “Димитър Благоев” и съорганизатор на това събитие изрази удовлетворението си: “Чрез нея нашите възпитаници се научиха да виждат света по нов метод. Предизвикаха се да придобият освен нови умения, които бяха предизвикателство и за техните водачи и ментори, само че и потребни познания за всички участници в процеса. Заедно учители и възпитаници излизаха от зоната си на комфорт в търсене и превъзмогване на нови тествания, които да ги създадат по-силни, по-вдъхновени и подготвени за света извън.

“Вярвам, че Наградата би трябвало да е налична за от ден на ден младежи в България и по света, тъй като знанията, добити в учебно заведение, имат потребност от уменията и опита, които стратегии като Наградата натрупат у младите, вдъхновявайки ги да провокират себе си.” - приключи госпожа Кирова.

Работейки в България повече от 6 години програмата среща поддръжката на доста обществени персони и хора от бизнеса, разпознавайки изгодите и капацитета, които тя развива.

Специалното събитие, което за първи път се организира отвън София нямаше да бъде допустимо без поддръжката и мощното водачество на госпожа Цветанка Кирова, шеф на СУ “Димитър Благоев” и целият екип на учебното заведение.

Церемонията събра младежи, учители, шефове, представители на бизнеса и неправителствения бранш, другари и посланици на Наградата, представители на Британско посолство в България. Във въздуха витаеше сила и неспокойствие, а екипът на Наградата бе по този начин благополучен да види всички тези хора, събрани на едно място в името на една единствена идея – развиване и поддръжка на младежите у нас!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР