На 24 септември 2020 г. Better Finance публикува осмото издание

...
На 24 септември 2020 г. Better Finance публикува осмото издание
Коментари Харесай

Неверни данни и грешни заключения: PensionsEurope коригира доклада на Better Finance за пенсионните фондове в България

На 24 септември 2020 година Better Finance разгласява осмото издание на своя отчет по отношение на Реалната рентабилност на дълготрайните и пенсионните спестявания, чиято цел е да покаже действителната рентабилност от пенсионните спестявания в другите страни през последните 20 години. Съвместно с нашия член от България, БАДДПО (Българска асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно осигуряване), PensionsEurope в детайли проучва профила на България и стигна до заключението, че включената информация в отчета на Better Finance e невярна/некоректна.

Въз основа на погрешни данни Better Finance прави неверни изводи и декларира, че българските пенсионни фондове от втория дирек на пенсионната система са се провалили. Докладът стига до такава степен, че предлага в бъдеще (започвайки да вземем за пример през 2022 г.) вноските да се трансферират в първия дирек – този на държавното публично обезпечаване, и да се моли към прекачване на съществуващите пенсионни спестявания от втория дирек към държавния фонд – Национален осигурителен институт.

" Коефициентът на възрастова взаимозависимост в България се чака да бъде 55% към 2050 година, което значи, че на всеки пенсионер ще има по-малко от двама души в трудоспособна възраст, и това е една от най-тежките прогнози за всички страни, които влизат в обсега в отчета. По този метод излиза наяве, че в България системата за пенсионно обезпечаване в солидарния дирек – pay-as-you-go – ще бъде изправена пред голям брой провокации и пенсиите от финансовите фондове за ДЗПО ще са все по-необходими, с цел да се реализиран съответни и устойчиви пенсии ", показва Мати Леппала, основен изпълнителен шеф и общоприет секретар на PensionsEurope.



" Профилът на България съдържа няколко погрешни цифри и калкулации – най-важното е неправилният % на възвращаемост за българските пенсионни фондове. Докладът на Better Finance като цяло включва неверна информация за България. Например в отчета погрешно се показва, че " в България данните за фондове на ДЗПО (стълб II и III) не са разполагаем от 2018 година ", до момента в който българският регулатор, т.е. Комисията за финансов контрол, дава на тримесечна база цялостно обявяване за развиването на пенсионния пазар по типове фондове от всички пенсионноосигурителни сдружения в страната, с еднообразно качество и количество на информацията ", изяснява Леппала.

От PensionsEurope към момента не са имали време да създадат изчерпателен разбор и на останалите страни, включени в отчета, само че са уверени, че за някои от тях също има позволени неточности, както и погрешни данни.

В своя отчет във връзка с България Better Finance предлага да се анулира пенсионна промяна от 2000 година, а това в действителност би означавало национализиране на самостоятелните пенсионни спестявания в България. PensionsEurope предизвестява, че рекомендацията на Better Finance би била в ущърб на българските пенсионери. През 2021 година в България ще започва етапа на погашение на втора пенсия от частните пенсинни фондове и сходни рекомендации за унищожаване на съществуващата пенсионна система биха нанесли огромна щета.

" Въз основа на погрешна информация, рекомендацията на Better Finance, вноските във втория дирек да бъдат анулирани и спестяванията на обезпечените лица да бъдат трансферирани в държавния дирек, е рискова. Тази рекомендация също е в огромно несъгласие с многочислените рекомендации на Европейската политика, най-новият План за деяние на Съюза на финансовите пазари от септември 2020 година, акцентира значимостта от укрепването на спомагателното пенсионно обезпечаване, с цел да могат всички европейци да имат съответен и резистентен приход на старини ", предизвестява Мати Леппала.

" Съществува също по този начин и очевидна променчивост в посланията на Better Finance. В своето прессъобщение " Демонтирането на естонската пенсионна система не е отговорът " (от 27 октомври 2020 г.) Better Finance правилно приканва да се анулира решението за унищожаване на втория (професионален) дирек на естонската пенсионна система. Ако Better Finance приканва да не се жертва дълготрайната и пенсионната адекватност в Естония, за какво е подготвена да го направи в България? ", отбелязва Леппала.

Като цяло, PensionsEurope приветства проучванията за качеството на професионалните и персоналните пенсии и резултатите от пенсионните спестявания, само че също по този начин мощно поддържа правата на обезпечените лица. Заедно с нашите асоциации, членове на PensionsEurope, сме подготвени за по-нататъшно съдействие с Better Finance, за възстановяване на методологията и качеството на отчетите им. Осигуряването на качество е от решаващо значение и поради обстоятелството, че близо 60% от годишния доход на Better Finance идва от Европейския съюз, т.е. от европейските данъкоплатци.

За PensionsEurope

PensionsEurope съставлява националните асоциации на пенсионните фондове и други сходни институции за работодателски и финансови пенсии. Някои от членовете ръководят напълно самостоятелни пенсионни схеми. В PensionsEurope членуват 24 от 17 държави-членки на Европейски Съюз (Австрия, Белгия, България, Хърватия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Румъния, Испания, Швеция) и 4 други европейски страни.

Организациите, членове на PensionsEurope, обезпечават разнообразни типове работодателски пенсии за над 110 милиона души. Чрез своите членове PensionsEurope съставлява над 4 трилиона евро активи, ръководени за бъдещи пенсионни заплащания. В допълнение, доста от членовете на PensionsEurope дават и персонални пенсии, които са свързани с трудово правно отношение.

PensionsEurope също по този начин има 26 корпоративни и подкрепящи членове, които са снабдители на разнообразни услуги и заинтригувани страни, които работят с IORP. PensionsEurope основа Форум на страните от Централна и Източна Европа (Форум на ЦИЕ), с цел да разисква въпроси, които са общи за пенсионните системи в този район.

PensionsEurope основа Многонационална консултативна група (МКГ), която дава препоръки по пенсионни въпроси на PensionsEurope. Тази група обезпечава групов глас и продан на информация за експертиза, както и обмяна на опит от мултинационални компании.

Какво значи PensionsEurope :

• регулаторна среда, насърчаваща участието в работодателски пенсионен модел;

• подсигурява, че от ден на ден европейци могат да получават съответен приход при пенсиониране;

• политики, които ще разрешат задоволително осигурителни вноски и добра възвръщаемост.

Нашите членове оферират:

• икономии от мащаба в ръководството, администрацията и ръководството на активите;

• сливане на риска и постоянно шерване на риска сред поколенията;

• постоянно при " организации с нестопанска цел " някои/всички разноски се поемат от работодателя;

• членовете на работодателски пенсионни схеми постоянно се възползват от вноски, платени от работодателя;

• широкообхватно покритие заради наложително присъединяване, общосекторно присъединяване основано на групови трудови контракти и детайли на мека насила като автоматизирано включване;

• положително ръководство и координиране на ползите заради присъединяване на главните заинтригувани страни.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР