На 24 април за 5-а поредна година Българското дружество за

...
На 24 април за 5-а поредна година Българското дружество за
Коментари Харесай

Преброяване на врабчетата на 24 април



На 24 април за 5-а поредна година Българското сдружение за отбрана на птиците ще извърши броене на врабчетата. Доброволците, които ще се включат в акцията, би трябвало да се записват на уеб страницата vrabcheta.bg. Преброяването ще се организира от 9 до 12 часа. 
Целта е да се откри популацията на 3-те типа врабчета, които се срещат у нас - домашно, полско и испанско и изискванията, които те избират за живеене. 

През миналогодишното издание на проявата бяха преброени над 4 хиляди  врабчета в 497 места в страната.

" Призоваваме всеки, който желае и всеки, който разполага с мобилен телефон или компютър, да се включи в преброяването. То става доста бързо и елементарно. Първо се прави регистрация на уеб страницата vrabcheta.bg и там се избира място на броенето . Мястото би трябвало да е комфортно за хората, с цел да е още по-приятно самото преброяване. След това сред 9 и 12 часа е задоволително да се отделят 10 минути, в които се оглежда това място и се преброяват другите врабчета от всеки от трите типа, които следим - домашно, полско и испанско ", сподели за БНР Емилия Янкова от Българското сдружение за отбрана на птиците.

 Полско врабче (Passer montanus) Снимка: vrabcheta.bg

В предаването " Рано в неделя “ Янкова изясни, че резултатите на мониторинга на необятно публикуваните типове птици демонстрират, че популацията на домашното врабче се стабилизира, само че дълготрайната наклонност е намаляваща. При полското врабче популацията се усилва.

" Това, което установихме от предходните преброявания на врабчетата е, че те не харесват шумната среда, не се срещат на огромни улици, където има повече звук . Предпочитат паркове и градинки с повече зеленина, дворове на къщи. Това е изцяло разумно и разбираемо ".
Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР