На 22 юли украински официални лица заявиха, че кампанията на

...
На 22 юли украински официални лица заявиха, че кампанията на
Коментари Харесай

ISW: Украйна бавно изтощава руските окупатори

На 22 юли украински публични лица обявиха, че акцията на Украйна за секване на съветски военни цели в тиловите региони сполучливо утежнява съветските логистични и военни качества, което евентуално способства за асиметричния градиент на безсилие в интерес на Украйна.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната за хода на бойните дейности в Украйна.

Украинският шеф на Главното ръководство на ракетните войски и артилерията и безпилотните системи на Генералния щаб полковник Серхий Баранов съобщи на 22 юли, че украинските ракетни и артилерийски елементи са виновни за почти 90 % от съветските загуби .

Баранов съобщи, че украинските ракетни и артилерийски елементи са основали " огнен пестник " с огромен обхват на деяние с помощта на западните високоточни ракети и артилерийски системи и че украинските удари са толкоз мощни и точни, че съветските сили към този момент не могат да нанасят ефикасен контраудар.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи сан Наталия Хуменюк съобщи на 22 юли, че украинските офанзиви по съветски концентрации на муниции в дълбоките тилови региони основават логистични проблеми на съветските военни .

На 22 юли украинските сили не престават контраофанзивни интервенции в най-малко три бранша на фронта. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са провели контраофанзивни интервенции в направленията Бердянск (Запорожско-Донецка област) и Мелитопол (Западна Запорожка област).

Руското министерство на защитата (МО) съобщи, че съветските сили са отблъснали 14 украински офанзиви южно от Кременна, Луганска област, и в региона на Бахмут.

Украинският общоприет щаб не разгласява ситуационен отчет за контраофанзивните си интервенции на 22 юли.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че скоро украинските контраофанзивни интервенции може да усилят темпото си и че забавянето на контраофанзивните интервенции частично се дължи на лимитираните материални средства. Зеленски съобщи на Форума за сигурност в Аспен на 21 юли, че украинските сили са имали проекти да стартират контраофанзивни интервенции напролет, само че неналичието на муниции и военно съоръжение, като да вземем за пример съоръжение за разминиране и продължение на украинското образование в чужбина, са наложили забавянето.

Зеленски означи, че забавянето на украинските контраофанзивни интервенции е разрешило на съветските сили да основат минни полета и голям брой отбранителни линии.

През януари 2023 година ISW оцени, че даването на западни оръжия и материали на Украйна е било от значително значение за предходната дарба на Украйна да организира сполучливи контраофанзивни интервенции и че забавянето сред западните обещания за изпращане на по-висок клас западни системи на Украйна и идването на тези системи евентуално попречва способността на Украйна да стартира и поддържа огромни контраофанзивни интервенции.
 Руски обстрел над Одеса. Най-малко 1 е погубен, а други 18 - ранени
Руски обстрел над Одеса. Най-малко 1 е погубен, а други 18 - ранени

Ударена е катедрала от XVIII в.

Зеленски съобщи, че скоро темпото на контраофанзивните интервенции може да се усили заради продължаващите интервенции по разминиране.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи на 21 юли на Аспенския конгрес по сигурността, че е прекомерно рано да се вършат изводи за украинските контраофанзивни интервенции и че Украйна евентуално ще " направи сериозна разлика " на бойното поле, защото Киев ангажира всички сили , които Украйна е подготвила за контраофанзивата.

Хуменюк означи, че тази наклонност е отразена в намаляването на съветския обстрел в Херсонска област, което демонстрира, че съветските сили изпитват " апетит за снаряди " в региона.

Командирът на украинската Таврийска група войски бригаден военачалник Олександър Тарнавски съпостави на 13 юли контранастъплението на Украйна с боксиране и съобщи, че Украйна има намерение да " държи съперника на една ръка разстояние ", с цел да избегне близкия пердах, защото Украйна може дейно да разгроми съветските сили от огромно разстояние, евентуално визирайки продължаващата акция на Украйна за блокиране в Източна и Южна Украйна.

Изявленията на Баранов, Хуменюк и Тарнавски демонстрират, че украинските военни сполучливо организират тази акция за секване. Тази акция е централен аспект от проекта на Украйна за основаване на несъразмерен градиент на безсилие, който да запази украинската жива мощ за сметка на по-бавен ритъм на териториални придобивки, до момента в който последователно изтощава съветската жива мощ и съоръжение .

Украинските сили удариха съветски петролен склад и склад за муниции в Крим като част от тази украинска акция за напън. Украинските въоръжени сили оповестиха на 22 юли, че украинските сили са унищожили петролен склад и склад за муниции наоколо до Октябрске, Красногвардейски регион, Крим.

Руски източници настояват, че украинските сили са нанесли удари и по летище край Октябрске, на което съгласно известията съветските сили са складирали съоръжение в продължение на месец.

Ръководителят на окупацията на Крим Сергей Аксьонов удостовери, че украинските сили са нанесли удар по склад за муниции, което е довело до детонацията му и е предиздвикало окупационните управляващи да изтеглят жителите в радиус от пет километра от склада .

Аксьонов също по този начин съобщи, че съветските управляващи са спрели железопътния трафик по моста над Керченския пролив, с цел да сведат до най-малко риска.

Свързан с Кремъл боен блогър твърди, че украинските сили са изстреляли две крилати ракети Storm Shadow, до момента в който други военни блогъри настояват, че украинските сили са употребявали неизяснен брой безпилотни самолети за удара.

ISW не може да удостовери какви оръжия са употребявали украинските сили при този удар. Известен съветски боен блогър обвърза днешния удар с предходните удари на Украйна по съветски военни хранилища в Крим и по мостовете през Чонхарския и Керченския пролив .
 Дронове летят към Крим, пламтя склад за муниции Обновена
Дронове летят към Крим, пламтя склад за муниции

Ударен е склад и петролна база

Военният блогър твърди, че украинските удари имат за цел да нарушат съветската логистика и да провокират " апетит за снаряди " в съветските сили, които се борят в Южна Украйна.

Руските удари против украинското мореплаване и селскостопанската инфраструктура в Южна Украйна може би затихват или навлизат във краткотрайно мъртвило.

От 19 юли насам интензивността на съветските безпилотни самолети и ракетни удари против украинското мореплаване и селскостопанска инфраструктура в Южна Украйна непрекъснато понижава.

Украинският общоприет щаб заяви, че на 22 юли съветските сили са изстреляли единствено пет дрона " Шахед " от югоизточна посока - всички, за които се оповестява, че са прихванати от украинската противовъздушна защита.

За съпоставяне, на 21 юли съветските сили са изстреляли против Украйна 19 безпилотни летателни апарата " Шахед ", четири ракети " Искандер " и три ракети " Калибър ".

На 20 юли съветските сили изстреляха седем крилати ракети Onyx, четири противокорабни ракети Х-22, три крилати ракети с морско базиране " Калибър ", пет балистични ракети " Искандер " и 19 създадени в Иран дрона " Шахед ".

Руските сили изстреляха още повече муниции към Украйна надлежно на 18 и 19 юли.

Допълнителни детайлности за ареста на някогашния съветски офицер и разгорещен националист Игор Гиркин за екстремизъм не престават да подсказват за изменящия се баланс на силите сред фракциите в Кремъл и за забележителния сепаратизъм в съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), в която е служил Гиркин.

ISW поредно е оценявала, че Гиркин евентуално е имал поддръжката на незнаен силовак, евентуално в границите на ФСБ, защото Гиркин е някогашен офицер от ФСБ и непрекъснато е употребявал паспорти с фиктивни имена, които е получавал от ФСБ.

На 22 юли съветски източници, в това число Клубът на гневните патриоти, разпространиха документ от юриста на Гиркин, Александър Молохов, в който се твърди, че следователите от ФСБ са почнали наказателното дело против Гиркин на 18 юли и че московският отдел на Службата за отбрана на конституционния ред и битка с тероризма към ФСБ е дал материалите по делото.

По-рано Гиркин изрече съмнение, че началникът на Управлението за отбрана на конституционния ред  към ФСБ, генерал-лейтенант Алексей Жало, е цензурирал изявлението на Гиркин на 9 юли в книжарница в Санкт Петербург.
 Съд в Москва прати в следствения арест знаков съветски пълководец и блогър
Съд в Москва прати в следствения арест знаков съветски пълководец и блогър

Игор Стрелков (Гиркин) ще е зад решетките най-малко до 18 септември

Жало и Гиркин са в дългогодишна омраза, откакто Гиркин обществено подлага на критика Жало за ареста на ултранационалистически фигури през 2018 година и за това, че не се бори с ограниченията за набиране на личен състав на украинския полк " Азов ".

Участието на Отделът за отбрана на конституцията във ФСБ в тази ситуация на Гиркин може да е показателно за тази персонална битка, въпреки че може да подсказва и за известна фракционност в самата ФСБ. В хипотетичния документ също по този начин се показва, че на 17 юли Центърът за криминалистика на ФСБ (ЦКБТ) публично е решил, че изявленията на Гиркин в Telegram от 25 май 2022 година, евентуално отнасящи се до негови мнения, в които той подлага на критика неналичието на заплащания към съветския личен състав, съставляват закононарушение.

Центърът за криминалистика на ФСБ и Отделът за отбрана на конституцията във ФСБ може да са одобрили образуването на наказателно дело против Гиркин, тъй като управлението на ФСБ е решило да спре да пази Гиркин , защото той от ден на ден се опълчва на Кремъл. Възможно е също по този начин двете структури на ФСБ да са работили по силата на отдавнашни стремежи да арестуват Гиркин след евентуална смяна в салдото на силите в Кремъл във щета на ФСБ.

Съобщава се, че шефът на ФСБ Александър Бортников е обезпечил гаранции за сигурността на финансиста на групата " Вагнер " Евгений Пригожин в договарянията за преустановяване на протеста на " Вагнер " на 24 юни и може да е изгубил това, което изглеждаше като възходяща поддръжка на ФСБ от страна на Кремъл.

Самият Гиркин неотдавна съобщи, че протестът на Пригожин е трансформирал салдото на силите в Кремъл в интерес на фракции, враждебни на ФСБ и други съветски органи за сигурност.

Неотдавнашното формиране от съветските управляващи на наказателни каузи против други видни админи на Telegram и ултранационалистически фигури, свързани с ФСБ и съветските служби за сигурност, подсказва, че определени съветски чиновници може би се пробват да подкопаят репутацията на тези структури за сигурност вследствие на евентуална смяна на въздействието на фракциите в Кремъл.

Свързаните с Гиркин лица поставят обществени старания, с цел да го показват като опозиционна фигура на съветското управление. На 21 юли членове на Клуба на ядосаните патриоти се събраха пред Мешанския съд в Москва и осъдиха обвиняванията против Гиркин и решението на съда да го задържи в неизяснен следствен арест до 18 септември.
 ISW: Бунтът на
ISW: Бунтът на " Вагнер " евентуално е трансформирал салдото на силите в Кремъл

Арестът на Гиркин е сигнал за репресии над патриоти, сериозни към Путин

Председателят на Клуба на гневните патриоти Павел Губарев съобщи пред съда, че групата ще се бори за освобождението на Гиркин с всички законови средства и упрекна съветското управление, че употребява всички свои запаси, с цел да в профил Гиркин от неговата " социална активност ".

Членът на " Гневни патриоти " и координатор на партия " Другата Русия " Едуард Лимонов разгласи пред съда, че клуб " Гневни патриоти " ще стартира обществена акция в отбрана на Гиркин като " политически пандизчия " .

Руските управляващи задържат Губарев, Лимонов и члена на " Гневни патриоти " Ян Сидоров поради демонстрациите им пред съда, само че по-късно ги освобождават.

На 22 юли в канала на Гиркин в Телеграм е оповестен митинг против съветските управляващи за това, че са санкционирали Гиркин, " родолюбец... който е отдал целия си живот в работа на родината ", до момента в който са разрешили на участниците в протеста на Вагнер да избегнат наказване.

Телеграмата на Гиркин е подписана като " Руско придвижване в поддръжка на Игор Стрелков ", което демонстрира, че филиалите на Гиркин имат намерение да активизират необятна социална поддръжка за Гиркин.

Не е ясно дали обвързваните с Гиркин лица, по-специално тези от Клуба на гневните патриоти, ще съумеят в това изпитание, като се има поради, че те съставляват дребна, изолирана група в границите на по-широката съветска ултранационалистическа общественост.

Арестът на Гиркин не провокира необятно отвращение в съветската ултранационалистическа общественост, както някои предходни случаи, което приказва за възходяща фрагментация в осведомителното пространство.

Руските военни блогъри не показаха гнева си от ареста на Гиркин , както в предходни случаи, когато съветските управляващи се опитваха да цензурират ултранационалистически фигури. Наскоро съветските военни блогъри осъдиха съветските управляващи, които упрекнаха провоенно настроения съветски боен доктор Юрий Йевич в дискредитиране на съветската войска, защото е дал негативна оценка на положението на съветската бойна медицина.

Военните блогъри опазиха Йевич и разкритикуваха съветските управляващи за това, че са се насочили към човек, който считат за съветски родолюбец. Възмущението от ареста на Гиркин и последвалата отбрана на неговия национализъм беше лимитирано до членовете и поддръжниците на относително изолирания и дребен Клуб на гневните патриоти, който Гиркин, в противен случай, започва през април.

Критиците на Гиркин в съветското ултранационалистическо осведомително пространство обаче не честват ареста му. Липсата на необятно публикувано отвращение измежду милиблогърите подсказва, че карцерът на Гиркин надали ще развълнува надълбоко по-голямата част от съветската ултранационалистическа общественост и съветските военни, обратно на някои западни отчети.

Хладната реакция на съветските милблогъри във връзка с ареста на Гиркин и продължаващата поддръжка за Пригожин от страна на обвързваните с " Вагнер " блогъри след протеста на " Вагнер " евентуално демонстрира възходяща фрагментация в съветската ултранационалистическа общественост по фракционна принадлежност и обилни идеологически разлики по отношение на метода на Русия към войната в Украйна.

Арестът на Гиркин евентуално не е индикатор за по-широкообхватни старания за цензуриране на съветската ултранационалистическа общественост , а по-скоро за опит да се в профил съответен сегмент от общността, който е враждебно надъхан към Кремъл. Руски вътрешни източници настояват на 22 юли, че депутатът от съветската Дума Олег Матвейчев неотдавна е внесъл отчет в администрацията на съветския президент, в който се предлага Гиркин да бъде приет за задграничен сътрудник в поддръжка на общите старания за поощряване на автоцензурата измежду джингоистичните патриоти, които подлагат на критика съветското управление.
 ISW: Пореден съветски военачалник подлага на критика Кремъл
ISW: Пореден съветски военачалник подлага на критика Кремъл

Русия няма запаси да се опълчи на украинското контранастъпление

ISW не може да ревизира тези изказвания, макар че те допускат, че Кремъл може да е водил дейни полемики за това по какъв начин може да заглуши частта от ултранационалистическата общественост, която Гиркин съставлява. Путин постоянно се пробва да поддържа връзки с определени военни блогъри в опит да употребява връзките им с по-широката съветска ултранационалистическа общественост и карцерът на Гиркин евентуално не предвещава старания на Кремъл да промени курса на ухажване на все по-изявената ултранационалистическа общественост на военните блогъри.

Арестът на Гиркин обаче подсказва, че Кремъл преглежда като опасност тези, чиято рецензия минава избрани не напълно ясни граници, изключително след протеста на Групата " Вагнер ", който имаше за цел да размени военното управление на Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР