На 22 март в току-що настъпилата пролет Православната цъква чества

...
На 22 март в току-що настъпилата пролет Православната цъква чества
Коментари Харесай

На 22 март за имен ден да почерпят Лея и Росица

На 22 март в преди малко настъпилата пролет Православната цъква празнува паметта на страдалец Василий от Анкира.

Свещеномъченик Василий бил духовник в град Анкира, който в този момент се назовава Анкара и е столица на Турция. Василий Анкирски живял в средата на IV век. В тези времена арианството си спечелило поддръжката на императорския двор и тогава почнало гонене на православните вярващи.

Свещеникът Василий бил добре просветен и самоуверено защитавал вярата, поради което минал през доста премеждия и преследвания от арианите при император Констанций, управлявал в интервала 337-361 година. Като огромен покровител на православието и същински овчар на християнската общественост в Анкира, той станал цел на арианските гонения, които желали да надделеят над правата религия.

Цариградският патриарх Евдоксий, арианин, му наложил възбрана да свещенодейства и едвам след това различен събор на епископи в Палестина му върнал правото да прави светите тайнства.

Василий траял самоуверено своята работа и намерено изповядвал правата религия. Той живеел съгласно божите правила и разнасял истината за християнството, като по този начин върнал във вярата доста заблудени от арианската разкол.

 На 22 март за имен ден да почерпят Лея и Росица

През 361 година престолът бил ангажиран от император Юлиан Отстъпник, наименуван по този начин поради отхвърли си от християнството и устрема си да възвърне езичеството като публична вяра. Новият владетел почнал гонения срещу християните в цялата империя. Свещеник Василий незабавно се оповестил против него и го изобличил, утвърждавайки вярата. По разпореждане на шефа Сатурнин той бил хванат и хвърлен в тюрма.

Когато император Юлиан посетил Анкира, той бил известен за свещеника Василий и заповядал да го доведат при него. Опитал се да го завоюва с увещания и обещания за добра работа и почитание, само че светецът посочил твърдостта си и изобличил императора.

Тогава той заповядал да го изтезават, само че Василий не се отрекъл от Исус и не се върнал към идолопоклоничеството. След доста изтезания го Василий бил погубен страдалчески на 28 януари 363 година.

Тъй като това е и денят на пролетното слънцестоене, когато зимата си отива, отстъпвайки мястото си на възраждащата мощ на пролетта, имен ден честват хората с имена, свързани с пролетното пробуждане. Това са Пролет и Пролетка, Росен и Росица, а също Лия и Лея.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР