На 21-ви декември от космодрума Байконур излетя руската космическа ракета

...
На 21-ви декември от космодрума Байконур излетя руската космическа ракета
Коментари Харесай

Руска ракета Протон-М изведе успешно в космоса военен спътник, но постави антирекорд за най-малък брой изстрелвания на година

На 21-ви декември от космодрума Байконур излетя съветската галактическа ракета “Протон-М ” с галактически сателит за потребностите на съветското министерство на защитата. Роскосмос оповести, че полетът е сполучлив, а спътникът е в вярната си орбита. 

Въпреки сполучливия полет, той беше едвам втори за съветското дружество ГКНПЦ “Хруничев ” през 2018-та година. Това е безспорен антирекорд – в никакъв случай не е имало толкоз малко изстрелвания годишно от въвеждането на ракетата “Протон ” в употреба през 1965-та.

Множество фактори доведоха до този сериозен спад в съветските галактически изстрелвания. Най-важният е увеличението на аварийността на изстрелванията на “Протон-М ” и горните степени “Бриз ” през миналите години. Междувременно нови галактически компании като СпейсЕкс започнаха да оферират изстрелвания на по-достъпни цени. Нито един от двата полета на “Протон ” през 2018-та не беше на комерсиален сателит.

Положението за Русия може да се промени в позитивна посока през 2019-та, защото има два планувани комерсиални старта, както и пет за потребностите на съветската галактическа стратегия, един от които ще е обвързван с извеждането на руско-немския галактически телескоп “Спектр-РГ ”. Телескопът ще учи далечните звезди и галактики в рентгеновия и гама-лъчевия диапазон. 

Снимка от изстрелването в петък [ЦЭНКИ]

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР