На 21 декември 1877 г. в хода на Руско-турската освободителна

...
На 21 декември 1877 г. в хода на Руско-турската освободителна
Коментари Харесай

Денят 21 декември в българската истoрия

На 21 декември 1877 година в хода на Руско-турската освободителна война съветските войски водят пердах при Враждебна, Софийско. Македонският теоретичен институт (МНИ) е основан на 21 декември 1923 година в София. Целта му е да изследва историята, етнографията, географията и стопанския живот на Македония, да събира исторически материали за освободителните битки на македонските българи, да издава научно-литературно списание и други писания.
На 21 декември 1971 година аероплан на БГА " Ил-18 ", който би трябвало да лети за Алжир със 73-ма пасажери на борда, катастрофира на летище София. Загиват 30 души - 6-членният екипаж и 24 пасажери, измежду които е естрадната певица Паша Христова. Оцеляват артистите Мария Нейкова, Борис Годжунов и Янка Рупкина. Причината за самолетната злополука не е оповестена публично. Според неофициална версия - повода е техническа нередовност на уредите за ръководство на самолета, който е бил излязъл от ремонт – били са неправилно свързани въжетата на елероните с кормилото на водача и при завоя, който се пробва да направи водача на дясно самолета се накланя внезапно наляво при което лявото крило се удря в пистата от загубата на баланс самолетът се накланя на дясно и там се удря дясното крило в пистата от удара то се откъсва, при което самолетът се разрушава в пистата.
На 21 декември 2001 година при трагичен случай в столичната дискотека " Индиго " умират 7 деца сред 10 и 15 години. На 23 декември е разгласен народен печал.
България и Македония откриват дипломатически връзки на 21 декември 1993 година. На 12 септември 1992 година са открити генерални консулства на двете страни, надлежно в София и Скопие. Българското генерално консулство в Скопие стартира да действа от октомври 1992 година На 21 декември 1993 година Република България и Република Македония издигат дипломатическото показване на ниво посолства. Първият ни дипломат е Ангел Димитров.

2008
През ноември 2008 година Мартин Димитров се кандидатира за ръководител на Съюз на демократичните сили и на 21 декември 2008 печели вътрешните избори в партията. Въпреки това, поради неколкомесечното закъснение на вписването на новоизбраното управление от страна на Софийски градски съд, неговият предходник Пламен Юруков продължава да упражнява официално длъжността си до май 2009 година, когато съдът постановява, че Пламен Юруков не може да бъде законен ръководител на Съюз на демократичните сили. Като водач на Съюз на демократичните сили, при започване на 2009 година, Мартин Димитров става съпредседател на новоучредената политическа коалиция от партии Синята коалиция.

2007
Президентът на Република България присъжда Орден „ Стара планина ” на Милчо Левиев – огърлие „ за изключително значимите му заслуги за развиването на културата и изкуството и във връзка 70 години от рождението му “

2006
В резултат на избирането на Меглена Кунева за европейски комисар тя е освободена от поста министър по европейските въпроси. На нейно място не е препоръчан претендент, постът не е закрит, а остава незает до 16 март 2007 година
2001
При трагичен случай в столичната дискотека " Индиго " умират 7 деца сред 10 и 15 години. По този мотив на 23 декември е разгласен народен печал.
В 18.30 ч. на 21 декември 2001 година към 600 деца напират да влязат в дискотека " Индиго ". След минути вратите ненадейно се отварят, под напора на тълпата 24 деца са смачкани, 7 от тях умират. Причината за гибелта е задушаване.
Едно от децата умира на място, четири - по-късно в “Пирогов ”, и две - в Първа градска болница.

1999
Парламентът утвърждава новото държавно управление на Иван Костов. Премиерът афишира нуждата от преформулиране на целите на държавното управление в интервала на договарянията за присъединение.

1996
БСП организира ексклузивен 44-ти конгрес. Жан Виденов афишира, че подава оставка като министър-председател и като ръководител на партията. За нов ръководител е определен дотогавашният заместник-председател на Българска социалистическа партия Георги Първанов.

1994
След изборната загуба ръководителят на Съюз на демократичните сили Филип Димитров подава оставка и за ръководител на Съюз на демократичните сили е определен икономистът Иван Костов.
Парламентарните избори за XXXVII-мо Народно заседание са извършени на 18 декември 1994 година Коалиция Българска социалистическа партия, Български земеделски народен съюз " Ал. Стамболийски " и ПК " Екогласност " печели 43,5 % и получава 125 депутатски места, Съюз на демократичните сили - 24,23 % (69), Народен съюз (БЗНС-ДП) - 6,51 % (18), Движение за права и свободи – 5,44 % (15), БББ - 4,73 % (13).

1993
България и Република Македония откриват дипломатически връзки на ниво посолства.
На 15 януари 1992 година България първа в света публично признава Република Македония за самостоятелна и суверенна страна. На 12 септември 1992 година са открити генерални консулства на двете страни, надлежно в Скопие и в София. Българското генерално консулство в Скопие стартира да действа от октомври 1992 година На 22 февруари 1999 година в София е подписана Декларация на министър-председателите на двете страни, която показва общата воля за развиване на всестранни другарски връзки сред България и Република Македония, за взаимни старания в укрепването на разбирателството, мир и стабилността в района на Югоизточна Европа.

1993
Тридесет и шестото Народно заседание приема декларация за продължение на съдействието с НАТО и със Западноевропейския съюз при ценене на българските национални ползи.

1971
Самолет на БГА " Ил-18 ", който би трябвало да лети за Алжир със 73-ма пасажери на борда, катастрофира на летище София. Загиват 30 души - 6-членният екипаж и 24 пасажери, измежду които е естрадната певица Паша Христова. Оцеляват артистите Мария Нейкова, Борис Годжунов и Янка Рупкина. Причината за самолетната злополука не е оповестена публично. Според не публична версия повода е техническа нередовност на уредите за ръководство на самолета, който е бил излязъл от ремонт – били са неправилно свързани въжетата на елероните с кормилото на водача и при завоя, който се пробва да направи водача на дясно самолета се накланя внезапно наляво при което лявото крило се удря в пистата от загубата на баланс самолета се накланя на дясно и там се удря дясното крило в пистата от удара то се откъсва при което самолета се разрушава в пистата.

1947
Младежките структури на политическите партии - РМС, Земеделски младежки съюз, ССМ, МНС " Звено ", основават обединен Съюз на националната юноша (СНМ) и одобряват неговия правилник.

1923
В София е основан Македонски теоретичен институт. Целта му е да изследва историята, етнографията, географията и стопанския живот на Македония, да събира исторически материали за освободителните битки на македонските българи, да издава научно-литературно списание и други писания. Негови членове са професор Любомир Милетич, професор Александър Балабанов, професор Михаил Арнаудов, професор Иван Снегаров, Симеон Радев, Йордан Бадев, Теодор Траянов, Христо Силянов, Кръстю Сарафов и други Пръв ръководител на института е професор доктор Иван Гергов - до 1928 година., след него е професор доктор Л. Милетич, който редактира списание " Македонски обзор " от 1924 година до 1943 година. Дейността на института е прекъсната от комунистите през 1947 година. Възобновен е след 10 ноември 1989 година.

1901
Съставен е кабинет на Прогресивнолибералната партия отпред със Стоян Данев.
Стоян Петров Данев е роден на 28 януари през 1858 година в Шумен. Той е политически и държавен деятел, правист. Завършва гимназия в Прага и право в Париж. След завръщането си в България се отдава на адвокатска процедура. Включва се и в обществено-политическия живот на страната. Влиза в редовете на Либералната партия. След разцеплението и през 1883 г.-1884 година минава към крилото, управлявано от Др. Цанков. След държавната смяна от май 1894 година е притеглен от новия министър-председател доктор К. Стоилов в Народната партия, което му обезпечава подпредседателско място на VIII-мо Обикновено национално заседание (1894 г.-1896 г.). Скоро обаче се завръща в предходната си партия и от 1897 година е посочен за неин водач (през 1899 година тя се наименува Прогресивнолиберална партия). От февруари до декември 1901 година е министър на външните работи и изповеданията в съдружния кабинет от демократи и прогресивни либерали, ръководен от П. Каравелов, а от декември 1901 година до май 1903 година е министър-председател и още веднъж министър на външните работи и изповеданията. През 1907 г.-1908 година взе участие в управлението на опозиционния Патриотичен блок срещу втория стамболовистки режим. Председател е на V-то Велико национално заседание (1911 г.) и на XV-то Обикновено национално заседание (1911 г.-1913 г.). От 1 юни до 4 юли 1913 година още веднъж е министър-председател и министър на външните работи. Не съумява да предотврати дейностите на цар Фердинанд I за оповестяването на Междусъюзническата война 1913 г, приключила с крах за България и довела до първата национална злополука на страната. Явен русофил, той се афишира срещу въвличането на България в Първата международна война 1914 г.-1918 година След войната е включен като министър на финансите в съдружния кабинет на Ал. Стамболийски (октомври 1919 г.- май 1920 г.). Открит съперник на последвалото независимо ръководство на Българския аграрни национален съюз (1920 г.- 1923 г.). След обединяването на Народната и Прогресивнолибералната партия в една групировка, Стоян Данев е един от нейните водачи. Играе роля и в формирания през 1922 година Конституционен блок. След неуспеха на замислената от този блок акция срещу земеделското държавно управление през септември 1922 година е задържан и хвърлен в шуменския затвор, където дружно с други министри от неговия кабинет и кабинета на Ал. Малинов изчаква изправянето си пред държавен съд като един от виновниците за първата национална злополука. След последвалия държавен прелом на 9 юни 1923 година е освободен от пандиза. Влиза в редовете на новооснования Демократически сговор, само че заради преклонна възраст отхвърля да заеме виновни постове в него. След рухването на сговористкия режим през 1931 година се отдръпва напълно от дейна политическа активност. Умира на 30 юли 1949 година

1887
Правителството учредява възпоменателен орден " За възшествието на княз Фердинанд I през 1887 година " в три степени. С I-ва степен са наградени 699 души, с II-ра степен - 1019 и с III-та степен - 475.

1877
Руските войски водят пердах при Враждебна. През 1877-1878 година се води война сред Русия и Турция, която довежда до освобождението на по-голямата част от българския народ от османско робство и до възобновяване на Българската страна. Тя е провокирана от подема на националноосвободителните придвижвания на Балканите (въстанието в Босна и Херцеговина 1875-1878 година, с което стартира така наречен Източна рецесия, Старозагорското въстание 1875 година, Априлското въстание 1876 година в България) и необятното публично придвижване в тяхна поддръжка. Целта на Русия е да подкрепи революционното придвижване в устрема си да ускори своето въздействие на Балканите и да отстрани някои неподходящи за нея последствия от Кримската война (1853-1856 г.).
Русия поставя старания за споразумяване на Източната рецесия по дипломатически път. За задачата е свикана Цариградската конференция 1876-1877 година След нейния крах войната става неизбежна.

1856
С декрет на император Александър II на съветското Министерство на просвещението е подредено да се оказва оптимално подпомагане на млади българи, сърби и други южнославяни, идващи на обучение в Русия. На основата на указа, по-късно е издадена секретна заповед до шефовете на Киевския, Одеския и Харковския образователен окръг, с която локалните управляващи се задължават да освобождават от такси и да обезпечават стипендии за всички младежи от славянски генезис, поискали да учат в Русия.

На тази дата са родени:
1945
Родена е Мария Янкова Нейкова - българска певица, композитор. Завършва Школата за естрадни артисти към бюро " Естрада " през 1968 година и Висшия музикален педагогичен институт в Пловдив през 1985 година От 1969 година до 1973 година е солистка на оркестър " София ", концертира от 1968 година Печели първа премия на фестивала " Златният Орфей " през 1969 година (в дует с М. Белчев). В началото на 70-те години изключително известна е песента и от кино лентата " Козият рог ". Авторка е на над 100 естрадни песни, на музика за филми и театрални спектакли, на детски песни. През 1975 година и 1987 година " Балкантон " издава 2 нейни албума, вторият от които е авторски. Заедно с поетесата Н. Захариева е създател на повече от 100 песни за български артисти.
Албуми: " М. Н. " (1975 г.), " М. Н. " (1987 г.), " М. Н. за себе си и другите " (1990 г.). Мария Янкова Нейкова умира през 2002 година.

1841
Роден е Димитър Поптенев Енчев - български възрожденски преподавател, образован и читалищен деятел. Учи във Военномедицинската академия в Цариград, приключва Историко-филологическия факултет на Киевския университет през 1866 година Учителства в Габрово и Русе. Участва в Учредителното заседание в Търново; след Освобождението - областен шеф във Варна и Севлиево; кмет на Силистра, където умира. Автор е на публицистични материали в периодическия щемпел, преводач и съставител на образователна литература. Димитър Поптенев Енчев умира през 1882 година

На тази дата умират:
1975
Умира проф. Кирил Мирчев - лингвист, експерт по старобългарски език. Роден през 1902 година в Битоля. Завършва славянска лингвистика в Софийския университет, специализира в Краков. От 1929 година поредно е помощник, доцент и професор от 1941 година Проф. Кирил Мирчев е началник на катедрата по история на българския език. Работи върху историята на старобългарския език и по проблемите на българската диалектология. Автор е на труда " Историческа граматика на българския език ", на " Неврокопският език ", " Константин-Кирил, основател на старобългарския литературен език " и други Заедно с Христо Кодов издава Енинския деятел.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:
Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse ”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;
Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;
Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР