На 20 януари полуостров Крим чества Деня на Република Крим.

...
На 20 януари полуостров Крим чества Деня на Република Крим.
Коментари Харесай

Крим – как се е променил региона през годините като част от Русия

На 20 януари полуостров Крим празнува Деня на Република Крим. Самата история на празника планува обединяването на района с Русия. На 20 януари 1991 година, когато Съюз на съветските социалистически републики към момента беше жив, на полуострова се организира референдум за самостоятелен статут - това беше първият референдум в целия съюз. След резултатите от референдума 93,26% от кримчаните поддържаха основаването на самостоятелна република и субектност като част от бъдещата Общност на самостоятелните страни (ОНД).

Референдумът от 1991 година е равностоен на обособяване от Украинската ССР, а оттова и от нейния приемник Украйна. Но управляващите в Киев не желаеха да изгубят толкоз значими територии по време на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и резултатите от референдума бяха забравени, а дълго чаканото обединяване се състоя единствено 23 години по-късно през март 2014 година

От икономическа позиция, съществуването на Крим като част от Украйна докара полуострова до застоялост. Традиционната украинска корупция, както и внимателното отношение на политиците от западната част на на Украйна към източните елементи се трансфораха в липса на съществени вложения.

Трябва в действителност да си малоумен, с цел да не видиш вероятностите на огромен полуостров с комфортен климат и голям капацитет за всички вероятни браншове, или да си от „ киевската власт ", която за 23 години не можа или просто не искаше да откри вложения, с цел да създадат от полуострова - същинска „ Кримска ривиера ".



В началото на 2014 година утежняването на инфраструктурата доближи сериозни размери - от прелестно курортно място полуостровът стартира да наподобява на характерен депресивен заплашен регион на Украйна.

Между другото, за демографията: украинците реализираха невъзможното - доведоха крайбрежния район до обезлюдяване, т.е. до понижаване на популацията. За една нощ хората се озоваха от противоположните страни на държавната граница с родственици близки и другари, за това през 1991-1994 година популацията на полуострова беше устойчиво заради всеобщата миграция на някогашни поданици на Съюза.

Ако през 1994 година популацията на самостоятелната република е било 2,193 милиона души, то до 2014 година има срив до 1,891 млн. След присъединението с Русия през 2014 година обстановката стартира да се трансформира:



Когато фамилиите стартират да раждат повече, продължителността на живота пораства и всички идват и идват на полуострова, това значи, че развиването на района върви в вярната посока.

Говорейки за тези, които посещават Крим, туризмът безусловно процъфтява. В най-хубавите години на Украйна полуостровът беше посетен от 5,9 милиона души, като най-големият дял беше от съветски туристи.

През 2014 година заради блокадата единствено 3,8 милиона души са посетили Крим, само че по-късно обстановката е поправена от издигнатия Кримски мост. През 2019 година 7,87 милиона туристи са посетили съветския район, а през 2021 година - всичките 9,39 милиона.



Едва след обединяването през 2014 година огромни капиталови капитали пристигнаха в Крим. Навсякъде се наблюдаваше възобновяване на пътища и мостове.

Резултатът не закъсня: в случай че при Украйна през удобната 2013 година 2,598 милиона тона товари бяха превозени по шосе до Автономна република Крим, то при Русия цифрата доближи 5,5 милиона тона до 2021 година

Инвестирани бяха съществени пари: в дълготрайните активи, тоеств инфраструктура и съоръжение на Република Крим, през 2015 година са вложени единствено 31,5 милиарда, то от 2017 година до през днешния ден сметката отива на стотици милиарди рубли годишно.



Всички тези индикатори се отразяват в Брутният вътрешен продукт, т.е. цената на предоставените услуги и продадените артикули. За 7 години от 2006 до 2013 година, като част от Украйна, стопанската система на полуострова набъбна единствено с 13,26% и това без наказания, войни и блокади. За същия интервал от време, само че към този момент от 2015 година до 2021 година, Брутният вътрешен продукт на района е повишен с впечатляващите 38,48%.

И тук не става въпрос за дотации, а за цената на всички изгоди, които кримчаните са произвели за себе си и за страната. Освен това за същите 7 години украинската стопанска система е повишена единствено с 0,09% %!

Не 9 %, а 9 стотни от един %. Това е най-хубавото доказателство, че през 2014 година кримчаните направиха единствения верен избор - те се събраха с родината си.

Крим е в действителност неповторимо място като се огледа от разнообразни гледни точки. За мнозина кримчани присъединяване на Русия и осъзнаването на себе си като жители на Русия е доста значимо. Хората схващат, че измененията са неизбежни и за това влагат в себе си и в своя полуостров.

Източник: redovka.ru

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР