На 2 юни почитаме Деня на Ботев и загиналите за

...
На 2 юни почитаме Деня на Ботев и загиналите за
Коментари Харесай

143 г. от гибелта на гениалния поет и революционер Христо Ботев

На 2 юни почитаме Деня на Ботев и починалите за свободата и независимостта на България. През 2019 година се навършват 143 години от гибелта на гениалния стихотворец и бунтовник Христо Ботев на връх Околчица във Врачанския балкан, където е последната борба на Ботевата чета.

Денят за пръв път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година, а публично - от 1901 година на връх Вола. 

Събитията във връзка Деня на Ботев започнаха вечерта на 1 юни с тържествена заря-проверка на площад " Христо Ботев " във Враца и слово на президента Румен Радев. Такава имаше и в родния град на Ботев - Калофер, а също - в Хасково, Кърджали и Павел баня.

Днес ще има ритуали по полагане на венци и цветя, както и други начинания в цялата страна. Точно в 12 часа ще прозвучат сирените в памет на починалите за свободата на България. Сирените се включват в Деня на Ботев от 1948 година, когато се навършват 100 г. от рождението му.

От 10 ч. в Белене ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на починалите във войните в Парка на признателността. Също в този час е ритуалът в Благоевград. Във Варна в 10 ч. ще стартира общоградско поклонение на паметника на Христо Ботев в Морската градина и по време на ритуала ще бъдат поднесени венци и цветя. Тържествената гала в София пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина е с начален час 11:30, а половин час по-късно пред Президентството ще се извърши тържествена промяна на почетния гвардейски часовой.

В Калофер ще има митинг-поклонение пред паметника на Ботев от 11 ч., в същия час в Плевен ще се извърши обред по поднасяне на венци и цветя пред паметника. Ритуалът в Пловдив е от 11:30 ч.

На връх „ Околчица ” от 11:30 ч. ще се организира всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев с присъединяване на военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

Събития са планувани още в Стара Загора, Свищов, Русе, Асеновград, Смолян, Горна Оряховица, Сливен, Хасково, Шумен, Бургас, село Равно поле.

В Първомай от 20:45 ч. ще има тържествена заря-проверка с присъединяване на военнослужещи от Силите за специфични интервенции – Пловдив. От 21 ч. стартира тържествената заря-проверка в село Скравена с присъединяване на военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния боен духов оркестър на Сухопътните войски. В този час стартира тя и в Казанлък. В нея ще вземат участие военнослужещи от 61-ва механизирана бригада.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР