На 19 февруари църквата почита Свети апостоли Архип, Филимон и

...
На 19 февруари църквата почита Свети апостоли Архип, Филимон и
Коментари Харесай

Трима светци почита църквата

На 19 февруари църквата уважава Свети апостоли Архип, Филимон и мчца и равноап. Апфия.

Свети деятел Архип бил свещеник след свети Епафрас, в град Колоси, във Фригия; свети деятел Павел в своето обръщение до Филимон назовава свети Архип собствен сподвижник. Свети Филимон бил прославен жител на Колоси, а света Апфия, по удостоверение на свети Йоан Златоуст, била негова брачна половинка. Последният, като повярвал в Христа, направил от вкъщи си църква; по този начин в дома му се събирали всички вярващи в Колоси и тук, като в черква, се правили божествени служби. След това свети Филимон бил подложен за свещеник, с цел да оказва помощ на апостолите в разпространението на Евангелието.

По времето на апостолите някои от епископите имали непрекъснато жителство, а други обхождали разнообразни градове и села. Те се наричали апостолски епископи, защото били изпращани на апостолска проповед. Такъв свещеник бил и свети Филимон. Удостоил се да бъде присъединен, сходно на някои поместни епископи, към седемдесетте апостоли; той обхождал градовете на Фригия и на всички места ревниво проповядвал словото Божие. Бил свещеник и в Газа.

Света Апфия, като устроила в дома си черква, старателно служела през деня и нощем на Господа, подвизавайки се в молитва и пост. Тя с наслада приемала и давала заслон на тези, които се трудели, благовестейки Христовото обучение. Давала храна на бедните и странниците. Домът й бил освен черква, само че и странноприемница, болница и подслон.

Веднъж в Колоси се правил богомерзък празник в чест на езическата богиня Артемида. По това време светите апостоли Архип и Филимон, събрали всички вярващи в дома на Филимон и Апфия, и възнасяли към Господа нормалните си моления и правили божествена работа. Идолослужителите, изпитващи мощна злоба към християните, разбрали, че те са се събрали в дома на Филимон. Възползвайки се от това, езичниците ненадейно ги нападнали, разпръснали цялото Христово стадо, едни набили, други умъртвили. След това хванали светите апостоли Архип и Филимон, а също и света Апфия и ги отвели при ефеския градоначалник Артоклис и по негова заповед подложили светиите на мъчения. Отначало ги прострели на земята и почнали да ги влачат, като нанасяли удари. След това заровили всеки от тях поотделно в земята до бедрата и почнали да хвърлят камъни по тях. Свети Филимон и света Апфия изцяло затрупали с камъни; а свети Архип едвам жив оставили за посмешище на децата; събрали се доста момчета, които почнали да режат светеца с ножове. Така тези трима светии предстанали на небесата пред престола на Пресветата, Животворяща, Божествена и Неразделна Троица.

Църквата уважава още преп. Доситей. Преп и Евгений и Макарий, изповедници.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР