На 18-ти март на научна конференция бяха оповестени нови открития

...
На 18-ти март на научна конференция бяха оповестени нови открития
Коментари Харесай

Последни открития от Марс преди голямото затишие през месец април!

На 18-ти март на научна конференция бяха оповестени нови открития от марсохода “Кюриозити ”. Както към този момент споменахме, през миналата седмица беше оповестено огромно изобретение – в района, където работи марсоходът, изискванията в далечното минало са били сигурно подобаващи за развиването на живот.

След в допълнение проучване на изпратените научни данни, екипът към този момент може да заключи сигурно, че сходни подобаващи за развиването на живот места не са местни (само на мястото, където “Кюриозити ” дълбае), а са публикувани в по-широк мащаб.

Новите данни са получени от инфрачервената опция на камерата Mast Cam, както и от съветския неутронен детектор DAN, който е инсталиран към “Кюриозити ” като част от партньорските взаимоотношения сред Съединени американски щати и Русия. В предишното Съюз на съветските социалистически републики не е съумял да изпрати сполучливо спускаем уред на Марс (единствено “Марс 3 ” достигнал повърхността през 1971 година, само че работил в продължение единствено на 20 секунди), а след 1991 година Русия в никакъв случай не съумяла да изпрати сполучливо задача до Червената планета. Така че неутронният детектор DAN, който беше доставен от “Кюриозити ” на повърхността на Марс на 6 август 2012 година, е първият в историята теоретичен инструмент, издигнат в Русия, който работи на марсианската повърхнина – и към този момент прави своите открития.

 Curiosity mount Sharp

На фотографията – Маунт Шарп, величествената планина на Марс с височина 5 километра (по-висока и от най-високите планини в България). Снимката е снимана от марсохода “Кюриозити ”, само че цветовете са изкуствено изменени, с цел да може планината да наподобява както би изглеждала при земно оцветяване. В действителността Марс няма синьо небе. Подобни фотоси, които са съзнателно редактирани с графични стратегии, са извънредно потребни за геолозите, с цел да могат да се усещат удобно и да употребяват сетивата си по същия метод, както ги употребяват на Земята. Photo credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

При снимане в инфрачервената област, камерата MastCam е в положение да служи като инструмент за разкриване на хидратирани минерали. Руският теоретичен инструмент пък е в положение да открива водород под повърхността на Марс. Счита се, че откритият водород е част от водни молекули, включени в минералите.

“Ние несъмнено виждаме смяна в сигнала по пътя от мястото на кацане към Йелоунайф Бей ”, оповестява Максим Литвак от Института по галактически проучвания, Москва. “Открили сме повече вода в региона на Йелоунайф Бей, в сравнение с по-рано по пътя. Но даже и в Йелоунайф Бей ние виждаме основни съмнения ”.

Данни, показани от един различен инструмент на “Кюриозити ” – този път става въпрос за издигнатия в Канада спектрометър APXS, демонстрира, че до момента в който са се образували глините в региона на Йелоунайф Бей, процесите са настъпили без основна смяна в цялостното систематизиране на химичните детайли. Елементните съставки на скалите, които са изследвани  от “Кюриозити ”, съответстват с тези на вулканичния базалт. Пропорциите на силиция, алуминия, магнезия и желязото са същите, както и при земните вулканични базалти. Но точно този базалт на Марс е бил майчиният материал, от който са се образували седиментните скали от по-ново потомство.

Последните няколко дни бяха бурни за екипа на “Кюриозити ”. На 16-ти март компютрите на марсохода още веднъж минаха в така наречен “сейф мод ” или на български език “безопасен режим на работа ”. Това бе второто нахлуване в предпазен режим след 28 февруари. Проблемът за повторното нахлуване в безвреден режим се дължи на софтуерна неточност, а не на хардуерен недостатък. Проблемът е диагностициран и марсоходът към този момент работи обикновено.

И още една не доста приятна вест, за която обаче не може да се направи нищо, защото касае астрономическо събитие. През месец април позицията на Марс и Земята по отношение на Слънцето ще е такава, че то ще се намира навръх пътя сред двете планети. Тъй като Марс ще стои на практика зад диска на Слънцето, това значи, че ефикасната връзка сред наземните ръководители и галактическите задачи на Марс няма да е допустима. Всички работещи галактически апарати в орбита към Марс – “Марс Риконисънс Орбитър ”, “Марс Одисей ”, “Марс Експрес ”, както и работещите на повърхността “Опортюнити ” и “Кюриозити ” няма да са в положение да получават качествени радиосигнали от Земята. Научната активност също ще бъде съкратена, а научните данни – записани, с цел да бъдат изпратени по-късно. През това време “Кюриозити ” ще изпраща само къси радиосигнали към Земята, с вярата да бъдат засичани от наземните ръководители, и в случай че е допустимо, да се осведомят за работоспособността на марсохода.

Този противен интервал ще продължи от 4-ти април до 1-ви май, след което научната работа ще бъде обновена.

По информация от: НАСА 1, 2, 3

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР