На 16-тисептември православната църква отбелязва деня наСв. Людмила Чешка. Името

...
На 16-тисептември православната църква отбелязва деня наСв. Людмила Чешка. Името
Коментари Харесай

Църквата почита св. Людмила Чешка

На 16-тисептември православната черква отбелязва деня наСв. Людмила Чешка. Името Людмила е от славянски генезис и значи " обичан на народа " или " който обича хората ".

Света мъченица Людмила, княгиня Чешка била омъжена за чешкия княз Борживой. И двамата приели свето Кръщение от Св. Методий. Те желали да просветят в истинната религия и своите жители и построили няколко църкви. Княз Борживой умира млад, а вдовицата му водела непоколебим, благоверен живот.

Тя продължавала да се грижи за Църквата и по време на ръководството на нейния наследник Вратислав. Вратислав бил женен за Драгомира - техният наследник носел името Вячеслав. След гибелта на бащата на престола застанала наследникът, само че възползвайки се от младостта и неопитността му, майка му (Драгомира) почнала връща в страната езически традиции и нрави. Св. Людмила се възпротивила на това, само че Драгомира се пробвала да я убие. След несполучливият опит, Св. Людмила напуснала чешката столица и се усамотила в крепостта Течин.

Легендатаразказва, че това не било задоволително и Драгомира изпратила нови убийци, те нападнали Св. Людмила до момента в който се молила и изпълнили заповедта.

Мощите на Св. мъченица Людмила са пренесени в Прага вцърквата " Св. Георги " и са надълбоко почитани и посещавани, тъй като правят изцеления.

Имен ден честват Людмил, Людмила
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР