На 15 октомври Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит

...
На 15 октомври Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит
Коментари Харесай

Патриарх Неофит насочи църквата към децата

На 15 октомври Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отбелязва своя рожден ден. Роден е на този ден през 1945 година в София. През последните години на персоналния си празник той отбелязва в  Троянската света обител. Там се отслужва  архиерейска света Литургия и признателен молебен за здравето и дълголетието на Светейшия Патриарх. Според неговото персонално пояснение Троянският манастир и целият регион са изключително скъпи за него, тъй като отсам стартира монашеският му път. Тъкмо в Троянската света обител през 1975 година той  приема монашество.

Фактите от биографията на патриарх Неофит са обществено известни. Отраснал в крепко християнско семейство и учтив в духа на християнските полезности,  Патриарх Неофит от дете се стреми да служи на Бога, на Църквата и чрез това - на Родината. Получава уместно духовно обучение и специализира църковно пеене, та покорявайки църковната певческа дисциплинираност, за което Бог го е дарил с необикновен гений, да се построи като стожер и вяра за опазването на православната истина. Тръгвайки по пътя на Христа, управителен от възпитанието си в боязън Божи, нравственост и примирение и от положителното познаване  на светото Писание, по Божията воля и глас национален стана по този начин, че той оглави  Българската православна черква и се удостои с патриаршеско достолепие и служение.

Времето, през което Патриарх Неофит е отпред на Българската православна Църква, ще се запомни със забележителното увеличаване  на свещениците и монасите в БПЦ, с многото ремонтирани и възобновени църкви и манастири, със специфичното отношение на Църквата към децата, изразяващо се в увеличението на неделните учебни заведения и факултативните групи в учебните заведения, учещи Религия-православие и  с детските православни летувания в манастири, за което Светейшият дава особено благословение.
Патриарх Неофит особено демонстрира обществената роля на Църквата, като вместо дарове за персоналния си празник той прикани да се съберат средства и да се  купи инсталация за лекуване на деца, което към този момент е реалност. По негово благословение Църквата се отваря и за други обществени прояви.

Като Софийски митрополит той избра за собствен заслужен заместител и асистент млад и деятелен архиерей в лицето на свещеник Поликарп, а администрацията на Софийската света митрополия работи интензивно и оперативно, с цел да се случат в църквата единствено положителни каузи.

Често пъти и най-обикновени хора се впечатляват от държанието на Светейшия. Обикновено той гледа в земята и рядко насочва взор към събеседника си. В днешното жестоко време на надменност и безпардонност мъчно обяснима е тази невзискателност, това пословично тънко държание изразяващо примирение, самообладание, великодушие, благост, състрадание и обич. С добротворния и добродетелния си  живот патриарх Неофит е стожер на Православната религия у нас и заслужен образец за всички хора, образец, който въодушевява, покорява, сплотява и умиротворява и е мерило за човещина.

В навечерието на рождения ден на патриарха и във връзка празнувания на празника на св. Йоан Рилски Чудотворец Ден на град Перник Инициативен комитет, съставен  от именити перничани, видни общественици, духовни водачи, партийни водачи и ръководен от регионалния шеф Ирена Соколова, както и подсилен от необятна гражданска подписка, предложи Негово Светейшество Българският  Патриарх и Софийски митрополит Неофит да бъде почетен с почетния знак „ Почетен жител на Перник “.
В претекстовете за предлагането се показва, че по този начин се  продължава традицията  кръглите годишни  от оповестяването на Перник за град  да бъдат увенчавани и с духовни постижения.

Преди 10 години, за 80-тата годишнина на Перник като град, перничани посрещнаха с наслада и страхопочитание парченце от мощите на покровителя на своя град  св. Йоан Рилски. Тази Божия берекет пристигна в следствие от тригодишни целенасочени старания на деца и на възрастни, на миряни и  духовници, на жителите и на управниците. " Считаме за значимо през 2019 година, за 90-тата годишнина на града ни, да продължим тази по този начин значима линия на духовна съгласуваност на перничани като удостоим духовния лидер на нацията  и по силата на своята отговорност като Софийски митрополит - наш директен нравствен ментор – Патриарх Неофит със званието „ почетен жител на Перник “ ", разясняват основателите.

В годините на неговото служение на Бога и на Църквата перничани нееднократно са се употребили със специфичното му молитвено покровителство, както и с особените му грижи за града и покрайнините му.

Още през 80-те години на 20-ти век, в качеството му на протосингел на Софийската света митрополия, той персонално се ангажира със спасяването от разрушение и изтриване на храма " Св. оракул Илия " в квартал  " Мошино ", а след триумфа на тази задача - и за ремонта и укрепването му. По благословение на тогавашния Български Патриарх Максим, архимандрит Неофит неведнъж посещава Перник за срещи с локалните управляващи и води преписка с тях за ориста на храм „ Св. прочие Илия “ и  тематики, свързани с  духовното развиване на града.

След избирането му за Български Патриарх и надлежно Софийски митрополит, Дядо Неофит като виновен нравствен началник и ментор на християните от Софийската епархия, част от територията на която е и област Перник, продължава да поставя грижи за духовното развиване и благопреуспяване на града. Те се показват в подготовката и изпращането на служение в градските църкви на млади и стимулирани свещенослужители, финансовата поддръжка за ремонта и реконструкцията на храмовете и манастирите в общината, организирането на духовно-просветни събития и честото осъществяване на тържествени религиозни служби с присъединяване на неговия помощник  епископ  Поликарп.
Всичко това е  удостоверение за  пастирската грижа и особено внимание на Негово Светейшество освен към миряните в храмовете,  само че и към всички поданици на община  Перник.

 Допълнителен израз на това особено внимание е и неговото благословение и административна поддръжка към самодейността за обновяването и връщането към нов живот на 10 манастира и две църкви - всичките монументи на културата с капацитет за оказване на мощно позитивно въздействие върху развиване на туризма в община Перник. Така се основават освен по-добри условия за вярващите посредством по-добрата съгласуваност на миряните с клира и духовенството, което е причина за духовното просвещение и израстване на перничани, само че и чрез  развиването на поклонническия туризъм става допустимо повишаването на заетостта и приходите на живеещите в общината.

С персоналното благословение на Светейшия Патриарх Неофит стартира провеждането на годишния фолклорен Църногорски събор. Благодарение на поддръжката му тази родолюбива самодейност за разпространение на традициите, фолклора и културата на Граово се утвърждава като значимо събитие за перничани.
За жителите на община Перник е чест  Патриарх Неофит да бъде разгласен за почетен жител на Перник. За младежите неговият образец ще бъде ентусиазъм, а на по-възрастните ще даде религия и вяра. Само по себе си почетното поданство е акт на самопризнание, само че и на сродяване и въпреки, че Светейшият Патриарх Неофит не е обвързван кръвно с Перник, таман това ще го направи по-близък на перничани и посредством неговата непрестанна молитва за всеки и всичко, те ще имат Божията берекет за града и за всеки от жителите му.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР