На 15 декември тази година ще имаме първия медицински хеликоптер.

...
На 15 декември тази година ще имаме първия медицински хеликоптер.
Коментари Харесай

Проф. Меджидиев: На 15 декември тази година ще имаме първия медицински хеликоптер

На 15 декември тази година ще имаме първия медицински хеликоптер. Това съобщи пред Българска национална телевизия здравният министър проф. Асен Меджидиев.

Споразумението за покупка е подписано с италианската компания " Леонардо ". В идващите години поетапно ще получим и останалите пет хеликоптера.

Тази седмица се афишира социална поръчка за два хеликоптера на лизинг, още веднъж от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници, с цел да може спасяването по въздух да стартира още от лятото. Очаква да дойдат доникъде на годината, сподели още Меджидиев.

" Надявам се в края на месец юли да имаме два работещи хеликоптера. Благодарение на това, че работим с Авиоотряд 28 ще употребяваме пистите на Военновъздушните сили, които са извънредно значими, тъй като подготовката за построяването на хангари и площадки изисква по-дълъг развой. Стартирали сме го и него ".

Определен е националният координационен център, както и оперативните бази. Обявени са местата за лекарите и екипите, които ще се образоват, редом стартира образованието на водачи техници за хеликоптерите: " Във ВМА ще се образоват медиците. Първоначално това ще са анестезиолози реаниматори, като те наложително първо ще минат през катедрата по авиационна медицина на ВМА, с цел да се види дали са годни за хвърчене, физическото им положение. Ген. Мутафчийски даже построява макет на хеликоптер, на който ще се прави образованието ".

Първите два хеликоптера през лятото ще кацат в базите в София и Долна Митрополия, работи се по построяването на най-малко още три бази в страната - на летището в Безмер да вземем за пример.

Освен във към този момент посочените градове (София, Пловдив, Ямбол, Варна и Плевен), се чака хеликоптерни площадки да бъдат построени в Бургас, Русе, Добрич, Балчик, съобщи Асен Меджидиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР