На 14 юни православните християни почитат пророк Елисей, който заедно

...
На 14 юни православните християни почитат пророк Елисей, който заедно
Коментари Харесай

Почитаме пророк Елисей, повелителят на градушките

На 14 юни православните християни почитат оракул Елисей, който дружно със свети Вартоломей и свети Герман защищава земята от летните градушки и с цел да се отбрани реколтата, през днешния ден се извършват разнообразни ритуали.

В църквата се палят свещи, с цел да се измоли хубаво време и богата годишна продукция след края на лятото. В националните поверия през днешния ден се уважава и духът Лисо, за който се вярвало, че лекува косопада.

На този ден се берат билки, които са по-лековити от нормално, и се подготвя запарка от тях, която би трябвало да спре падащата коса.

Свети Елисей е живял преди към 900 години пр.Хр. и е служел на оракул Илия. Когато светецът е свикан на планината Хорив, той е би трябвало да избере нов оракул, а виждайки усърдието на своя възпитаник, той показва Елисей.

Първото знамение на оракул Елисей е за жителите на Йерихон, чиято годишна продукция изсъхвала поради огромната суша. С една молитва Елисей върнал водата в потоците и плодородието в местността се върнало.

След това в Израел дошъл болният от проказа пълководец Нееман, който сирийският цар изпратил, с цел да бъде оздравял, като в противоположен случай щял да разгласи война.

Пророк Елисей наредил на военачалника да потопи болното място седем пъти в река Йордан и откакто извършил повелята му, Нееман излекуван.

След чудото военачалникът се убедил, че няма по-могъщ Бог от този на израелтяните и приел тяхната вяра. Нееман предложил на пророка злато, сребро и скъпи облекла поради помощта, само че Елисей изискал от него единствено заричане, че повече няма да уважава идолите.

Свети Елисей е предсказвал бъдещето благодарение на Библията, а пророчествата му са разказани в четвъртата книга Царства на Стария завет. Пророкът умрял в дълбока напреднала възраст.

Веднъж бойци погребвали труп наоколо до гробницата на Елисей, само че били нападнати и тялото на мъртвия се докоснало до това на пророка. Когато това се случило, мъртвецът възкръснал.

Вижте още: Какво знаете за градушките?

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР