На 14 юли 2015 г. в Европейската комисия беше изслушан

...
На 14 юли 2015 г. в Европейската комисия беше изслушан
Коментари Харесай

Доклад с мерки ще се бори със стъкления капак за жените в науката

На 14 юли 2015 година в Европейската комисия беше изслушан отчет, който установи, че дялът на дамите, разрастващи се в научната сфера, продължава да бъде извънредно невисок.

Докладът е формиран от депутата на ЕНП Елисавет Воземберг, която показа следната статистика:

“Жените са едвам 33% от научните откриватели в Европа, имат 20% дял академични преподаватели и единствено 15,5% заемат управителни длъжности в научно ориентираните висши образователни заведения. ”

В отчета са показани съответни ограничения за увеличение броя на ангажираните с просвета дами:

Насърчаване на ползите на девойките в учебно заведение към науката, като най-слаби са те към инженерните и техническите области.

Облекчения за жените-учени при връщането им на работа след майчинството.

Мероприятия от интернационален темперамент, които да подтикват обмена на опит и познания на жени-учени.

Актуален случай по тематиката раздели научните среди на две

Релевантен за тази тематика е неотдавна избухналият скандал с нобеловия лауреат сър Тим Хънт от Кралското научно сдружение на Англия и учител в Univercity college London. Биохимикът завоюва Нобелова премия за медицина/физиология през 2001 година за откритието си, че протеновите молекули управляват клетъчното разделяне. В изявление на научна конференция в Сеул, на 11 юни 2015 година, пред аудитория, в която са участвали и дами, той шеговито споделя, че избира да работи в лаборатории, в които няма дами, тъй като прочувствената страна на дамите била деструктивна за науката. А точните думи, последвали тази неуместна смешка са:

“Нека ви кажа за моите неприятности с девойките. Три неща стават, когато те са в лабораторията: влюбваш се в тях, те се влюбват в теб и когато ги критикуваш, те плачат ”

Реакцията на научния свят е мигновена и учените се раделят на два лагера. Кралското научно сдружение се разграничава от изявлението, като декларира, че научният прогрес се нуждае от капацитета на цялото население. Жени, и то освен учени, от целия свят намират изявлението му сексистко и дискриминационно. Той напуща работата си в университета, като декларира пред BBC, че стои зад думите си, само че съжалява, че ги е споделил на глас. Интересен факт е, че самият Хънт е женен за Мери Колинс, която е професор по имунология. Има и доста учени, в това число дами, които поддържат изявлението му и настояват, че то няма отношение към самата просвета, а в случай че желаят да бъдат одобрявани съществено, дамите би трябвало да се придържат към научната си работа и да не се гневят чак толкоз.

Явно на всички места тематиката за пълноправното присъединяване на дамите във всички сфери на публичния, политически и теоретичен живот би трябвало да бъде поставяна и възприемана по-сериозно. А ограниченията, разказани в отчета може да са една стъпка в тази посока.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР