На 14-ти юли 2017 г. от космодрума Байконур излетя ракетата

...
На 14-ти юли 2017 г. от космодрума Байконур излетя ракетата
Коментари Харесай

Ето как руският спътник с огледало Маяк остави експертите доволни, а потребителите – разочаровани

На 14-ти юли 2017 година от космодрума Байконур излетя ракетата “Союз-2.1а ” с главен сателит “Канопус В-ИК ” и още 72 дребни спътника. Един от тези спътници беше “Маяк ”, който, по думите на неговите основатели, трябваше да стане най-ярката звезда на нощното небе. Това щеше да се реализира посредством разгръщането на светлоотразител с повърхност 16 квадратни метра.

Създателите на “Маяк ” са студенти от Московския политехнически университет, които са съумели да съберат средствата по основаването и изстрелването посредством платформата за групово финансиране (или краудфъндинг) Boomstarter. Това единствено по себе си е доста значителен факт. Макар че на Запад има както частно галактическо предприемачество, по този начин и любителски спътници, за космонавтиката на Русия явлението е казус. С помощта на Boomstarter били събрани към 2 милиона рубли, а в помощ на плана се включили рекламната организация 12.Digital и “Рокетбанк ”.

Целта на плана, с изключение на декларираната бляскавост, бе обвързвана и с популяризацията на космонавтиката в Русия и повишение на атрактивността на науката и технологиите измежду младежите. По какъв по-добър метод би могло да стане с това, с изключение на посредством нещо, което очевидно се вижда?

Но броени дни след изстрелването стана ясно (източник), че опциите на “Маяк ” са много по-скромни от в началото декларираните. Изкуствената звезда отстъпва на Венера и Юпитер, даже на Сатурн. Тя е по-скоро сравнима с Полярната звезда.

Поради това участници в плана, които са помагали във финансирането на спътника, упрекнаха неговите основатели в несъблюдение на обещанията, оповестява уеб сайтът Vc.Ru. “Ако спътникът не може да бъде видян и еднопосочно разпознат с невъоръжено око, тогава целият ви план се е провалил, тъй като това беше коренът на всичките красиви заявки във вашата акция и точно по тази причина хората са дали пари. Иначе се връщаме към обстоятелството, че финансиращите плана просто са взели участие в щедрост и студентско развлечение ”, отбелязва консуматор с прякор Enfriz.

“Ние всички разбираме, че този краудфъндингов план е непокорен и нехарактерен ”, отвръща на рецензиите Александър Панов, началник на ангенцията 12.Digital и промоутър на плана. Когато ние оповестихме, че апаратът ще стане най-ярката звезда, ние базирахме това на личните си планове. Но даже и спътникът да не стане най-ярката звезда по каквито и да е аргументи, а по тази причина е още рано да се приказва, ние отново сме щастливи, че сме го изстреляли. Ние сме първите в Русия, минали по този път – от момента, в който концепцията се появи измежду запалянковците, до изстрелването на апарата ”. Панов също по този начин акцентира, че “Маяк ” не е толкоз теоретичен, колкото популяризаторски план, който би трябвало да потвърди, че екип от запалянковци може да изстреля собствен личен уред. “Маяк ” фактически демонстрира, че освен държавни организации и огромни корпорации могат да учат космоса, само че и елементарни хора.

Същевременно още през цялото време специалисти в региона на космонавтиката са изразили подозрения по отношение на изказванията, че “Маяк ” ще бъде най-яркият обект на небето. Според известния съветски популяризатор на космонавтика Виталий Егоров това не прави плана по-маловажен. Той е на мнение, че изстрелването на “Маяк ” съставлява превъзходен образец за запалянковци, които желаят да основат сходни планове. Егоров счита, че грешката при изчисленията за яркостта идва от това, че запалянковците са разглеждали огледалото като гладка отразяваща повърхнина, до момента в който в действителност то съставлява фино фолио, което е трябвало да се разгъне в космоса, само че след разгъването по него неизбежно биха зародили извивки и неравности.

“Най-важното доказателство за разгъването на пирамидата на спътника би било бързото орбитално смъкване спрямо това на други спътници ”, споделя Егоров. “Още е рано да се удостовери дали тя се е разгънала ”.

Егоров не е на мнение, че цялата краудфъндингова акция е била основана на яркостта. Той споделя, че мнозина са подкрепили плана точно заради това, че е основан от млад екип запалянковци, които желаят да доближат космоса.

Николай Веденкин, началник на лабораторията по галактическо инженерство в Московския държавен университет (МГУ), акцентира следното: “Ако си приказваме за бляскавост, инженерите очевидно са се объркали по отношение на размера на своя “Маяк ”. Даже “Международната галактическа станция ” не свети доста блестящо и е като Полярната звезда. Но станцията е стотици пъти по-голяма от “Маяк ”. Следователно грешката е в отсъствието на плана за отражение ”.

От “Рокетбанк ” също не съжаляват за тяхната поддръжка. В прессъобщение те са обявили, че поддържат спътника не тъй като свети, а заради други декларирани цели на плана – спирачни технологии и събаряне на отпадъци от орбита.

“Има опция и не я отхвърляме, че опитът може и да не успее. Тук става въпрос за науката и постоянно би трябвало да сме подготвени за обстоятелството, че не всичко може да се получи. Ние като банка счетохме за значимо да подкрепим и да опитаме подобен опит, тъй като той има капацитета да реши съществени проблеми. Освен това когато “Рокетбанк ” беше основана, това също беше опит, в който малко на брой имаха вяра ”, гласи публикуваното прессъобщение.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР