На 14 октомври Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че

...
На 14 октомври Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че
Коментари Харесай

FAZ: Швейцария забрани на Германия да прехвърля боеприпаси за Gepard в Украйна

На 14 октомври Министерството на защитата на Украйна заяви, че армията ѝ привършва боеприпасите за немските системи за Противовъздушна отбрана Gepard – известие, което бе косвено ориентирано към Берлин, отбелязва националният всекидневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung .

Бундесверът разполага с избрани ресурси от муниции за Gepard в складовете си, а Министерството на защитата на Германия изрази подготвеност да ги трансферира в Украйна . Проблемът обаче се крие във обстоятелството, че 35-милиметровите снаряди за Gepard, останали в немските хранилища, в миналото са били създадени от швейцарската оръжейна компания Oerlicon-Buhrle. Берлин се ангажира да не доставя боеприпасите на трети страни без единодушието на швейцарската страна. А в това време Швейцария забрани износа на оръжия за Украйна заради нейния безпристрастен статут.

Германският министър на защитата Кристина Ламбрехт направи опит да убеди Швейцария да промени позицията си, напомня FAZ. В известие до своя швейцарски сътрудник Ламбрехт изиска позволение да трансферира швейцарски муниции в Украйна, като означи, че Gepard може да отбрани украинската инфраструктура от въздушни офанзиви.

Въпреки това към момента няма отговор от швейцарска страна: съгласно изданието всичко демонстрира, че тя няма да промени позицията си, като се базира на личните си закони, забраняващи прехвърлянето на оръжие на страни, участващи във въоръжен спор.

Позицията на Швейцария е подложена на критика от доста немски политици, акцентират от редакцията. По-специално, депутатът от Християндемократическия съюз (ХДС) Родерик Кизеветер счита, че при сегашните условия Швейцария не може да се базира на своя неутралитет. Депутатът от свободните демократи (СвДП) Маркус Фабер на собствен ред означи, че в отговор Германия може да спре да купува швейцарски оръжия.

Източник: focus-news
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР