На 14 ноември 2021 г. българите ще гласуват, за да

...
На 14 ноември 2021 г. българите ще гласуват, за да
Коментари Харесай

Какво трябва да знаете за изборите на 14 ноември

На 14 ноември 2021 година българите ще гласоподават, с цел да изберат президент и вицепрезидент и 240 народни представители в бъдещото 47-о Народно заседание. Президентските избори са постоянни, а парламентарните - предварителни и трети за годината.

 

Ако има балотаж за президент, той ще бъде идната неделя на 21 ноември.

 

Как ще се гласоподава на тези избори?

 

На 14 ноември ще се гласоподава 2 в 1 - за президент и вицепрезидент и за народни представители. Гласуването в секциите с  300 и повече гласоподаватели в страната и чужбина още веднъж ще е единствено и само с машини,  както бе на 11 юли. По две устройства се чака да има в най-малко 2119 секции.

 

И за двата вота ще се гласува  с една машина и с една карта.  Избирателят ще може първо да уточни дали ще упражни правото си на глас и в двата типа избори или единствено в един от тях.

 

Гласуващите за народни представители ще могат да отбележат и  преференция в съответната листа.

 

Карантинираните поради коронавирус  ще могат да подават онлайн заявление за гласоподаване с преносима урна и в деня на изборите.

 

Изборният ден още веднъж ще  стартира в 7 часа и приключва в 20 часа . Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя избор, гласуването може да бъде удължено, само че най-много до 21 часа.

 

Кой има право да гласоподава на изборите?

 

Според Изборния кодекс  гласуването в България е наложително, само че глоба за негласуване няма . Право да гласоподават имат всички български жители, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под забраняване и изтърпяващите наказване отнемане от независимост.

 

По предварителни данни на Централната изборна комисия  гласоподавателите по лист са 6 708 189 души .

Как да ревизира адреса и номера на изборна секция?

 

Всички български жители ще могат да ревизират по електронен път  номера и адреса на изборната секция , в която ще гласоподават на изборите за 14 ноември. Справката ще може да се направи в уеб страницата на Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО), както и със есемес.

 

Мога ли да гласоподавам не по непрекъснат адрес, а по сегашен адрес?

 

Избирателите могат да подадат  заявление за гласоподаване по сегашен адрес в съответната общинска администрация или онлайн до ГРАО  - .  Крайният период е 30 октомври .

 

След тази дата описите би трябвало да бъдат обновени, тъй че проверявайте още веднъж през данните си. След като гласоподавателят бъде вписан в листата по сегашен адрес, ще бъде премахнат от този по непрекъснат.

 

Ако сте  студент постоянно образование и непрекъснатият ви адрес е в различен град - ще може да гласувате там, където учите,  в секция, която изберете. Необходимо е да визиите документ за идентичност, заверена за съответния учебен срок студентска брошура и декларация, че не сте дали своят вот и няма да гласувате на друго място (тя е по пример и се дава в секцията).

 

Мога ли да гласоподавам, в случай че съм на отмора или командировка в България?

 

Не. Освен в случай че нямате сегашен адрес на мястото, на което ще почивате. Тогава би трябвало да подадете заявление в период.

 

Мога ли да гласоподавам, в случай че съм на отмора или командировка в чужбина?

 

Да. В която и да е секция в чужбина, с документ за идентичност и без авансово подадено заявление.

 

Как гласоподават българите в чужбина?

 

Заявления за откриване на секции в чужбина се подават до 19 октомври, като за разкриването на една са нужни 40 заявки. На база на адресите от изборите на 11 юли в чужбина за 14 ноември към този момент са избрани 671 секции в 67 държави (пълен лист вижте ), само че след заявките броят им ще се усили. В Германия ще има секции единствено на 40 адреса, поради рестрикция от локалните управляващи, което ще докара до компликации, само че е допустимо да има по две секции на един адрес.

 

На парламентарните избори на 11 юли се гласуваше в рекордните 782 секции зад граница, само че тогава отпаднаха рестриктивните мерки за секции отвън Европейски Съюз. На 4 април секциите в чужбина са били 465, през 2017 година - в 371, през 2014 година - в 426, през 2013 година - 227, през 2009 година - 274 секции.

 

Българите зад граница могат да гласоподават за президент и вицепрезиденти и за депутати. Избирателен регион " Чужбина " обаче няма и по тази причина могат да гласоподават за партия и коалиция, само че не и за претендент от листата. В огромните секции отвън страната (с 300 заявки или гласоподаватели на предходен вот) отново  ще се гласоподава единствено с машини.

 

В изборния ден с документ за идентичност (дори и изтекъл) в секциите в чужбина може да гласоподава всеки българин, който има право на глас, даже и да не е подал заявление преди този момент.

 

Ако българин, който живее в чужбина и подаде заявление за гласоподаване там, се върне в България, той може да гласоподава по непрекъснат адрес.

 

Как се гласоподава с машина на избори 2 в 1?

 

За повторно на парламентарни избори и за първи на президентски  в секциите с 300 и повече гласоподаватели ще се гласоподава единствено и само с машини.  По планирани данни всички секции в страната ще са 11 643, а по данни от 11 юли с машини е гласувано в 9401 от тях. Планът е по две устройства да има най-малко в 2119 огромни секции.

 

Плюс на машинното гласоподаване е, че  отстрани недействителните бюлетини, т.е. няма по какъв начин да бъде позволена неточност при самото отбелязване  на вота.

 

На 14 ноември избирателят  ще гласоподава с една карта и на една машина.

 

Тъй като изборите са 2 в 1, на екрана на машината първо гласоподавателят ще може да избере дали да гласоподава и в двата вота. Първо ще се гласоподава за президент и вицепрезидент, като посредством допиране на екрана гласоподавателят отбелязва глас за желаната двойка. След това гласоподавателят ще може да гласоподава за желана партия или коалиция в парламентарните избори и да означи и преференция за претендент от листата. Накрая машината разпечатва две разписки от гласуването, която се пускат в две обособени изборни кутии.

 

Кои са претендентите за президент и вицепрезидент?

 

Кандидатпрезидентските двойки на изборите на 14 ноември са 23, като някои са партийни претенденти, а други са издигнати от инициативни комитети и подкрепени от партии или обединения. Номерата им в бюлетината са следните:

 

1. Йоло Денев и Марио Филев
2. Николай Малинов и Светлана Косева ( " Възраждане на отечеството " )
3. Росен Миленов и Иван Иванов
4. Валери Симеонов и Цветан Манчев ( " Патриотичен фронт " )
5. Костадин Костадинов и Елена Гунчева ( " Възраждане " )
6. Румен Радев и Илияна Йотова (подкрепени от " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН ", " Изправи се.БГ! Ние идваме! ", " Продължаваме промяната " и АБВ)
7. Горан Благоев и Ивелина Георгиева (Национално обединяване на десницата)
8. Благой Петревски и Севина Хаджийска ( " Български съюз за директна народна власт " ).
9. Марина Манчева и Савина Луканова
10. Александър Томов и Лъчезар Аврамов ( " Българска социалдемокрация " )
11. Волен Сидеров и Магдалена Ташева ( " Атака " )
12. Боян Расате и Елена Ваташка
13. Жельо Желев и Калин Крулев ( " Общество за нова България " )
14. Светослав Витков и Веселин Белоконски ( " Глас национален " )
15. Анастас Герджиков и Невяна Митева (подкрепени от ГЕРБ-СДС и БЗНС)
16. Луна Йорданова и Иглена Илиева
17. Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова (ДПС)
18. Цвета Кирилова и Георги Тутанов
19. Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе (подкрепени от " Демократична България " )
20. Мария Колева и Ганчо Попов (партия " Правото " )
21. Милен Михов и Мария Цветкова (ВМРО)
22. Георги Георгиев и Стоян Цветков ( " Българско национално обединяване - БНО " )
23. Веселин Марешки и Полина Цанкова ( " Воля " )

 

Кои са партиите и обединенията, които вземат участие в парламентарните избори?

 

Партиите и обединенията, които издигат претенденти за депутати за 14 ноември, са 27. На изборите на 4 април бяха 30, а на 11 юли - 23. Тъй като изборите са 2 в 1, партиите и обединенията, които издигат собствен претендент за президент, имат същия номер в бюлетината за парламентарния избор, а тези, които поддържат издигнати от инициативни комитети претенденти за държавен глава, са след номер 23. Номерата в бюлетината са следните:

 

1. -
2. " Възраждане на отечеството "
3. -
4. " Патриотичен фронт "
5. " Възраждане "
6. -
7. Национално обединяване на десницата
8. " Български съюз за директна народна власт "
9. -
10. " Българска социалдемокрация "
11. " Атака "
12. -
13. " Общество за нова България "
14. " Глас национален "
15. -
16. -
17. Движение за права и свободи
18. -
19. -
20. партия " Правото "
21. Вътрешна македонска революционна организация
22. Българско национално обединяване - БНО
23. " Воля "
24. " ИТН "
25. " Продължаваме промяната "
26. Политическа партия МИР
27. Политическа партия " Благоденствие, обединяване, градивност "
28. Български народен съюз
29. " Пряка народна власт "
30. " Демократична България "
31. " Изправи се.БГ! Ние идваме! "
32. ГЕРБ-СДС
33. " Българска социалистическа партия за България "
34. Политическа партия " Българска прогресивна линия "
35. Партия на ЗЕЛЕНИТЕ
36. Политическа партия " Бригада "

 

Как да ревизира претендентите за депутати в моя изборен регион?

 

На уеб страницата на съответната районна изборна комисия всеки гласоподавател може да ревизира записаните листи и имената на претендентите за депутати.

 

Ще мога ли да гласоподавам с преференция за народен представител?

 

По предпочитание гласоподавателят още веднъж може  да означи и преференция, т.е. да даде своя глас за избран кандидат-депутат  от листата на желаната политическа групировка. За тази цел би трябвало да знае тъкмо кой номер в листата е любимецът му и да означи на съответното място (чрез допиране на екрана на машината или с " Х " или " V " в съответното кръгче от дясната страна на бюлетината).

 

Номерата на партиите и обединенията са от едно до 100, а номерата на претендентите, за които може да се гласоподава с преференция, стартират от 101.

 

Какви са прогнозите за изборите?

 

Прогнозите за президентските избори са, че най-вероятно президентът ще бъде определен на балотаж. Според последното проучване на  " Алфа Рисърч "  подкрепата за Румен Радев е 42.6%, за проф. Анастас Герджиков - 28.1%, а за Лозан Панов - 8.2%.

 

Според прогнозитев 47-ия парламент ще има най-малко шест обединения - ГЕРБ-СДС, " Българска социалистическа партия за България ", " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " ИТН " и Движение за права и свободи, като за второто място спорят социалистите и групировката на двамата някогашни служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. " Изправи се! Мутри вън! " е на бариерата от 4% и може и да не влезе в Народното събрание.

 

Как се дефинира броят на извоюваните от всяка партия/коалиция мандати в Народното събрание?

 

Мандатите в Народното събрание са 240 и се разделят сред партиите и обединенията, спечелили най-малко 4% от действителните гласове.

 

При  пропорционалните избори мандатите се разпределят по така наречен способ на най-големия излишък - партиите получават предварителни мандати при разделяне на получените гласове на така наречен квота на Хеър , а останалите се разпределят, като приоритет имат обединенията с максимален излишък. Една партия може да получи минимум 10 мандата.

 

Има дисбаланс сред броя на гласовете, с които са определени претендентите от другите региони.

 

Кога се задейства преференцията за депутати?

 

Преференциалният вот  може да пренареди кандидатдепутатската листа, в случай че за даден претендент са дали своят вот най-малко 7% от гласувалите за листата .

 

Важна ли е изборната интензивност?

 

На президентските избори изборната интензивност е от изключително значение. За  да бъде определен президентът на първи тур, би трябвало да са дали своят вот най-малко 50% плюс един от имащите право на глас , като съответният претендент да са подкрепили най-малко половината плюс един от тях.

 

Колкото по-голяма е изборната интензивност на парламентарните избори, т.е. колкото повече хора гласоподават, толкоз по-малко е смисъла на следения и платен избор. Ниската изборна интензивност работи за огромните партии и обединения.

 

Какво значи, в случай че гласоподавам с " Не поддържам никого "?

 

Гласовете  " Не поддържам никого " се броят единствено за установяване на изборната интензивност.  На първи тур на президентските избори тя е значима, защото с цел да има определен държавен глава той би трябвало да е подсилен най-малко от половината гласуващи, само че в изборите би трябвало да са дали своят вот 50% плюс един от имащите право на глас.  " Не поддържам никого "   не може да стане президент .

 

На парламентарните избори  " Не поддържам никого "  не въздейства и при отчитане на резултатите от изборите. Това е по този начин, с цел да не се подвига 4-процентовата преграда за влизане в Народното събрание, което би било в ущърб на дребните обединения.

 

Къде ще се гласоподава с бюлетини, какви ще бъдат? Как означаваме гласа си?

 

С  хартиена бюлетина, която е интегрална, ще се гласоподава в дребните селски секции с по-малко от 300 гласоподаватели както и при гласоподаване с преносима изборна кутия , в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, в изборни секции на плавателни съдове под българско знаме и в изборни секции отвън страната, за които са подадени по-малко от 300 заявки или на предходни избори са дали своят вот толкоз гласоподаватели.

 

Бюлетини ще има и в огромните секции, където ще се гласоподава единствено с машини, с цел да може да продължи гласуването при механически проблем или форсмажорно събитие. Те са две обособени - за президентските и за парламентарните избори.

 

На президентските избори гласоподавателят отбелязва вота си за кандидатпрезидентска двойка или в квадратчето " Не поддържам никого ", като слага знак " Х " или " V ".

 

На парламентарните избори гласоподавателят отбелязва вота за партия, коалиция или самостоятелен претендент за народен представител, като слага знак " Х " или " V " в квадратчето с номера на определената от него политическа групировка, на самостоятелен претендент или в това на опцията " Не поддържам никого ". От дясно, в кръгче със съответния номер, може да се означи и преференция за претендент за народен представител.

 

Отбелязването с тези знаци  е фактически единствено в случай че е с химикал, пишещ със наследник цвят .

 

Какво значи, в случай че гласоподавам с празна бюлетина?

 

Празната бюлетина е на процедура недействителен глас. На парламентарни избори  невалидните бюлетини се броят единствено за установяване на изборната интензивност , само че нямат въздействие върху резултатите. На първия тур на президентските избори изборната интензивност е значима, защото с цел да има определен държавен глава без балотаж, той би трябвало да е подсилен най-малко от половината гласуващи, само че в изборите би трябвало да са дали своят вот 50% плюс един от имащите право на глас.

 

Кога бюлетината е невалидна?

 

Бюлетината е невалидна, когато вотът е маркиран със знак, друг от " Х " или " V ", има отбелязване допълнително от едно квадратче или има отбелязване и отвън квадратчето.

 

Невалидни са бюлетини с надписи (някои гласоподаватели оставят обръщение към системата или шега), със знаци, с друг от наследник цвят химикал, както и в случай че е празна.

 

Каква ще бъде предизборната акция?

 

Предизборната  акция стартира публично на 15 октомври и завършва на 12 ноември . Тя се води единствено и само на български език. Забранени са анонимните пропагандни материали и потреблението на обществен запас, в това число и държавни коли.

 

За първи път акцията ще е 2 в 1. Партиите, които имат свои претенденти за държавен глава, ще водят кампанията редом, а тези, които са подкрепили издигнати от инициативни комитети, ще пропагандират и за двата вота и ще възнамеряват някои общи събития по места.

 

Мога ли да стана наблюдаващ?

 

Наблюдателите на изборите записват главно неправителствени организации, в това число и интернационалните.

 

Мога ли да стана покровител?

 

Всички партии и обединения ще  търсят покровители, които да наблюдават за нарушавания в изборния ден и да алармират управленията . Всеки може да потърси мечтаната групировка и да се запише като покровител.

 

Какво е мажоритарни избори?

 

Президентските избори са мажоритарни избори, тъй като се гласоподава за избран претендент.

 

Парламентарните избори са пропорционални избори с мажоритарен детайл. Избирателите могат да отбележат желание за избран претендент (преференции) от съответната листа.

 

Кога ще бъдат ясни резултатите от изборите?

 

Социологическите организации афишират прогнозните резултати още в края на изборния ден - 20 часа.

 

Централната изборна комисия би трябвало да разгласи резултатите от президентските избори до 16 ноември. Ако има балотаж, той ще е на 21 ноември. Комисията афишира получените гласове и броя на депутатските мандати за всяка партия и коалиция до 18 ноември, а имената на народните представители - до 21 ноември.

 

Могат ли изборите да бъдат манипулирани?

 

Най-честите операции на избори са купеният и следен избор и нарушаванията при отчитането на резултатите в секционните изборни комисии.

 

Какво е РИК? Какво е СИК?

 

Районните (РИК) и секционни изборни комисии (СИК) са краткотрайно настоящи органи. Във всяка секция има изборна комисия - секционна, чиито представители провеждат гласуването, а по-късно регистрират резултатите от изборите. Изборните бумаги се предават в районните изборни комисии, които са 31 - колкото са многомандатните изборни региони.

 

Какво е анулиране на избори?

 

Касирането е анулация на избори, решение за която би трябвало да вземе съдът. Жалба до Конституционния съд за анулиране на избори може да подаде партия, взела участие в тях. За задачата обаче е необходим медиатор, какъвто могат да бъдат президентът, Министерският съвет, основният прокурор и висшите съдилища. Няма период, в който съдът да се произнесе.

 

Колко костват изборите?

 

Според утвърдената от Министерския съвет  изборите 2 в 11 на 14 ноември ще костват 123. 8 млн. лева  Парламентарните избори на 4 април костваха 65 млн. лева, а тези на 11 юли - 57 млн. лева, само че без разноските за машини.

 

Може ли да има нови парламентарни избори?

 

Да, теоретично може да има още предварителни парламентарни избори и след тези, само че не и тази година. Ако и този път и трите опита за сформиране на държавно управление след изборите бъдат несполучливи, както след изборите на 4 април и 11 юли, президентът Румен Радев няма право да разпуска Народното събрание в последните три месеца от мандата си, който е до 21 януари 2022 година Това ще може да направи идващия президент, а вотът е 60 дни след разпускането.

 

Какви са противоепидемичните ограничения за гласуването на изборите?

 

Все още няма решение, само че евентуално въведените и за 14 ноември ограничения ще са като за предходните избори. Основните правила са:

 

- в  секциите да се носят защитни маски , покриващи носа и устата
- всички в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 м
- постоянно би трябвало да се дезинфекцират постоянно докосвани повърхности
- прозорците да стоят отворени или стаите да се проветряват на всеки час
- членовете на секционната комисия да преписват данните от персоналната карта на гласоподавателя, без да я пипат, а той да смъква маската за малко, с цел да се разпознава
- до машините да бъде подложен дезинфектант, който гласоподавателят да употребява, преди да гласоподава
- входът към тъмната стаичка в секциите, където да гласоподава с хартиени бюлетини, да е наоколо до стената, с цел да няма перде, което хората да допират
- химикалките да се дезинфекцират след приложимост, а гласоподавателят да ги взема самичък.

 

Ще мога ли да гласоподавам, в случай че съм в карантина?

 

И на тези избори  карантинираните поради ковид ще могат да гласоподават с преносими изборни кутии , които в изборния ден ще обикалят по адресите. Заявления  за гласоподаване в мобилна секция ще се подават и в самия избирателен ден.

 

Членовете на комисиите ще носят защитни дрехи, а карантинираните би трябвало да са с маска, да са дезинфекцирали ръцете си авансово и да употребяват лична писалка.

 

Как гласоподават хората с увреждания?

 

Хората с трайни увреждания, които не им разрешават да упражнят правото си на глас в изборна секция, могат да подадат в съответната община  заявление за гласоподаване с преносима изборна кутия . Към заявката се ползва копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК). Крайният период е 30 октомври.

Източник: Дневник
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР