На 13 декември 1903 г. братята Орвил и Уилбър Райт

...
На 13 декември 1903 г. братята Орвил и Уилбър Райт
Коментари Харесай

Марсианският хеликоптер премина успешно през изпитанията и е готов за мисията си на Червената планета

На 13 декември 1903 година братята Орвил и Уилбър Райт правят първия в историята на човечеството полет с летателен уред, който е по-тежък от въздуха. Ако всичко мине по проект, през 2021 година ще станем очевидци на първия полет на летателен уред в атмосферата на планета, друга от Земята. НАСА оповести, че марсианският хеликоптер е минал сполучливо през тестванията си. 

Хеликоптерът, който тежи едвам 1.8 кг, ще бъде прикачен към марсохода от задача “Марс 2020 ”. Изстрелването е планувано за лятото на 2020-та година, а кацането на повърхността на Марс ще е реалност през февруари 2021-ва. Няколко месеца по-късно хеликоптерът ще се насочи в марсианската атмосфера за пръв път. 

Според американската галактическа организация полетите на хеликоптера ще не престават до 90 секунди.

“За да се подготвим за този първи полет на Марс, ние сме натрупали над 75 минути летателно време с инженерен модел, който мощно прилича нашия хеликоптер ”, оповестява МиМи Аунг, началник на плана към Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА в Пасадина, Калифорния. “Но последните проби на самия полетен модел бяха същинската работа. Това е нашият хеликоптер, който ще лети към Марс. Трябваше да проверим дали в действителност работи съгласно това, което сме оповестили ”.

Хеликоптери непрекъснато летят тук, на Земята. Проблемът на Марс е, че плътността на неговата атмосфера е единствено към 1% от тази на Земята. Гравитацията на планетата е две трети от земната. Екипът трябваше да симулира както марсианската атмосфера, по този начин и гравитационните условия. Първото бе реализирано чрез вакуумна камера, от която беше отстранен целият земен въздух от азот и О2, след което беше прибавен въглероден диоксид, какъвто се среща на Марс. Гравитационните условия бяха симулирани посредством специфичен ремък, прикачен към горната част на хеликоптера – по този начин се обезпечи придърпване, каквото би било в случай че гравитацията е две трети от земната. 

Всички изпитателни полети в тези симулирани условия завършиха сполучливо. “Следващият път, когато ще летим, ще е на Марс ”, безапелационна е Аунг. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР