На 12.08.2023 г. /събота/ от 17:30 ч. в Художествена галерия

...
На 12.08.2023 г. /събота/ от 17:30 ч. в Художествена галерия
Коментари Харесай

Представят книгата „Съвременни български наивисти“

На 12.08.2023 година /събота/ от 17:30 ч. в Художествена изложба " Вл. Димитров - Майстора " ще бъде показана
книгата „ Съвременни български наивисти “, единствена по рода си в България в последните 40 години. Тя показва на необятната аудитория фотография на българското наивистично изкуство, включвайки 30 портрета на създатели в региона на изобразителното изкуство и скултурата през призмата на унфицирани изявленията.

Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, активен феномен в световната художествена просвета през днешния ден. Наричат го още „ изкуство на святото сърце “, „ изкуство на инстинкта “, “необработено “, „ съвременен неопримитивизъм “, „ свободно от догми “. Тези избрания акцентират неговата емоционалност и спонтанност.

В днешното време, когато наивизмът в живота е необичайност, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема особено място. Това се дължи на неповторимата дарба на художниците да потопят човек в свят на равнодушие, доверчивост и духовна непорочност. Въпреки че създателите, които творят в тази област на изкуството не са доста, творбите са изпълнени с това, което от време на време липсва в множеството други области: въодушевление. Без да се въздействат от традициите на изкуството, тези художници разчитат на персоналния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и фантазиите им. По този метод наивните художници се отличават с истинска и неповторима стилистична самостоятелност.

Изданието е основано по самодейност и благодарение на Салон за наивистично и интуитивно изкуство - единствената музейна експозиция на арт наив в България и с финансовата поддръжка на Национален фонд Култура.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР