На 11 септември от 11.30 часа в зала България“ обичаният

...
На 11 септември от 11.30 часа в зала България“ обичаният
Коментари Харесай

Йосиф Радионов и приятели

На 11 септември от 11.30 часа в зала „ България “ обичаният цигулар Йосиф Радионов ще събере другари, възпитаници и несъмнено фенове, с цел да означи своята 70-годишнина. Но също така към петдесет от тях са на сцената, и към 45 минават в преподавателска активност.

Само цигуларите ще са четиринадесет. Сред тях преди всичко е дългогодишният другар и театрален сътрудник проф. Ангел Станков, както и брачната половинка му пианистката Зорница Радионова. Останалите са все имена на към този момент известни музиканти – Йоана Каменарска, Теодора Христова, Мирослав Чакърян, Иван Пенчев, Павел Пенев, Александър Иванов, Елена Ганова, Иван Стайков, Анастасия Детистова, Грациела Панайотова, Виделин Джеджев. Някои от тях идват от целия свят, с цел да бъдат със своя преподавател и другар. Към цигуларите ще се причислят китаристът Асен Кушинчанов, виолончелистът Иво Александров, контрабасистът Иван Иванов. Така ще се образува и дребен отбор, който ще дирижира Райчо Христов.



Въпреки голямото си предпочитание, поради задължения на празника на своя учител няма да могат да бъдат Зефира Вълова и Мартин Пантелеев, както и още някои музиканти свързали креативните си ориси с тази на Йосиф Радионов.

„ Програмата ще бъде като калейдоскоп – споделя той. Всяко последващо осъществяване да бъде най-представително и в същото време да радва хората “.

Освен юбилея на самия цигулар ще бъде почетена и 80-годишнината на Михаил Пеков, който през 1983 година написва своя концерт за две цигулки за дуото Станков-Радионов, както и 100-годишнината на композитора Тодор Попов.

Самият Йосиф Радионов ще се включи в няколко от пиесите, като с изключение на на цигулка ще свири и на виола.

В звуковия файл чуйте какво още описа фамозният ни цигулар.

Снимки: Василка Балевска, Софийска филхармония / ФС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР