На 11 август е планирано изстрелването на първата космическа станция

...
На 11 август е планирано изстрелването на първата космическа станция
Коментари Харесай

Русия е готова за завръщане на Луната

На 11 август е планувано изстрелването на първата галактическа станция в постсъветската история към естествения сателит на Земята. За главните стадии на идния полет и научните задания на задачата “Луна-25 ” – в материала.

Наваксване

През 60-те години на предишния век Съветският съюз беше водещ в проучването на Луната. Първото меко кацане е осъществено на 3 февруари 1966 година От “Луна-9 ”. През 1970 година “Луна-17 ” достави отдалечено ръководената самоходна машина “Луноход-1 ” в региона на Морето на дъждовете, която работи съвсем година, извършвайки разбор на почвата и правейки панорамни изследвания. Последвалите задачи донесоха проби от лунни скали назад на Земята. Последната сонда беше Луна-24 през 1976 година

След спиране от повече от 40 години Русия възобновява полетите до спътника на Земята. За да се подчертае приемствеността със руската стратегия, тази задача е наречена " Луна-25 ". Станцията е създадена и съединена в бюро “Лавочкин ”, на същото място, където са направени всички устройства от “Луна-9 ”. Старт - рано сутринта на 11 август от космодрума “Восточний ”. Ако нещо се обърка, има авариен вид - 02:35 московско време на 12 август.

" Полярна " конкуренция

Основната задача на " Луна-25 " е да развива технологията за меко кацане в региона на Южния полюс. Преди това всички руски и американски задачи кацаха в екваториалната зона, която е по-удобна от позиция на траекторията на метода, където също така е по-лесно да се откри равна зона.

Но главните ресурси от вода под формата на лед на Луната се намират покрай полюсите. Дългосрочните проекти включват основаването на обитаеми бази, а водата е най-важният животоподдържащ запас. Може също по този начин да създава О2 и водород за ракетно гориво.

Руският апарат ЛЕНД (Lunar Exploration Neutron Detector - неутронен детектор за проучване на Луната) сподели, че най-вече лед има покрай южния полюс. Тук той е освен в непрекъсната сянка в дълбоки кратери, само че и в подповърхностния пласт на реголита.

Мисии до Южния полюс, с изключение на Русия, приготвят Китай, Япония и Съединени американски щати. Индия е доста дейна. През 2009 година ударната сонда на автоматизираната междупланетна станция “Чандраян ” стана първият основан от индивида обект, направил планувано рухване в южния полярен район. Тук трябваше да кацне модулът " Чандраян-2 ", само че не съумя.

През юли Индия изпрати “Чандраян-3 ” до Луната. Кацането на модула с лунохода е планувано за 23-24 август. Ако всичко върви по проект за “Луна-25 ”, с помощта на сполучливия летателен прозорец съветският уред ще изпревари с един-два дни индийския.

Етапи на полета

Девет минути след изстрелването ракетата-носител “Союз-2.1б ” ще достави горната степен с “Луна-25 ” на суборбитална траектория. Първото задействане на мотора ще сложи станцията в кръгова орбита на височина към 200 километра.

Второто включване за един час 20 минути след изстрелването ще изпрати апарата на Луната. Самата горна степен ще премине в мощно елиптична орбита.

На втория ден - промяна на траекторията, денят преди метода - още една. В същото време параметрите на закъснение ще бъдат изчислени по този начин, че станцията да влезе в кръгова съвсем полярна (приблизително перпендикулярна на посоката на Слънцето) орбита на височина към 100 километра.

Такава ниска орбита се трансформира бързо заради комплицираното гравитационно поле на спътника на Земята. Можете да останете на него не повече от три дни. Задачата на контролната група е да избере през това време параметрите за прекосяване към елиптична орбита за кацане. За това са планувани още две корекции, които задават позицията на станцията над повърхността в най-отдалечената точка на орбитата и директно над мястото за кацане. Освен това е значимо по време на спускането да грее слънце и слънчевите панели да работят.

Кацането е най-трудният и решителен стадий. За да излезе от орбита, “Луна-25 ” ще извърши две забавяния и ще премине във отвесно състояние. Скоростта и дистанцията до повърхността ще бъдат регистрирани от доплеров радар. На височина 800-1200 метра моторът ще се включи за меко кацане.

След като кацне на Луната и настрои ориентираната антена, станцията ще стартира да извършва научна стратегия, предопределена за една година.

Основни въпроси

" Луна-25 " ще би трябвало да вземе и проучва почвата, да организира други проучвания. За задачата на борда има комплекс от научно съоръжение, система за визуализация с функционалности за образен надзор и установяване на географски координати, манипулатор с устройство за вдишване на почвата.

Физическите и механичните свойства и съставът на лунните проби ще бъдат изследвани благодарение на лазерен масспектрометър. Масовата част на водата и летливите съединения в реголита ще бъде избрана от неутронен и гама детектор. Инфрачервен спектрометър разпознава минералите, които построяват лунните скали.

Анализатор на йонна енергия-маса и екран за прахуляк изследват екзосферата, разредената лунна атмосфера. Ще бъдат регистрирани йоните на слънчевия вятър и неутралните частици, избити от реголита от галактическо излъчване, ще бъдат оценени прахови частици и техните потоци наоколо до повърхността, както и електрическите характерности на екзосферата.

“Луна-25 ” има слънчеви панели. Но главният източник на топлота, нужен за бордовото съоръжение, е основан на плутоний радиоизотопен термоелектрически генератор.

На невисок старт

Изстрелването на лунната сонда беше планувано още през 2014 година Но взеха решение да сменят ракетата-носител. Стартът беше отлаган няколко пъти - по разнообразни аргументи. Сега, твърдят от “Роскосмос ”, всичко е готово. Станцията беше доставена на космодрума “Восточнй ”, инспекциите бяха приключени, носитулят беше зареден с гориво и закачено към горния стадий на Фрегат.

Бюро “ Лавочкин ” към този момент работи върху “Луна-26 ”, орбитален уред за отдалечено проучване на спътника на Земята. Той ще картографира разпределението на водния лед. Началото е през 2024 година В бъдеще той ще се употребява за обезпечаване на връзка със станции на лунната повърхнина.

Мисията “Луна-27 ” е планувана за 2025 година Това е тежък спускаем уред със сондажна платформа. Образци от реголит ще бъдат доставени на Земята от Луна-28. Бъдещите проекти включват изпращане на луноход до Луната и създаване на непрекъсната база.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР