На 104 години тази сутрин почина земеделецът Ценко Барев. Тъжната

...
На 104 години тази сутрин почина земеделецът Ценко Барев. Тъжната
Коментари Харесай

На 104 години почина земеделецът Ценко Барев

На 104 години тази заран умря земеделецът Ценко Барев. Тъжната новина заяви доцент Михаил Груев, ръководител на Държавна организация „ Архиви “, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

„ Той бе един от ветераните на политическия живот в България от преди Втората международна война “, написа доцент Груев.

 

Опелото ще бъде на 17 юли (понеделник) в столичния храм „ Св. София ”, а погребението – от 11:30 часа на общинските гробища в кв. „ Бояна “.

 

Ценко Барев е роден на 23 октомври 1919 година в село Докьовци, Трънско, в фамилията на строител. Средното си обучение приключва в София. По-късно се записва във Факултета по естествени науки на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Прекъсва следването си през 1941 година Тогава е забъркан в политическия развой против Г. М. Димитров. Ценко Барев е упрекнат за присъединяване в съпротивата против българското държавно управление.

 

Едва 22-годишен той е наказан на 15 години затвор по Закона за отбрана на страната за опозиция против държавното управление.

 

Интерниран е в разградско село, след това е сменил няколко пандиза.

 

Освободен е на 8 септември 1944 година и още веднъж се включва в дейна политическа активност. В Български земеделски народен съюз е секретар на „ Комитета за просвета “, което тясно го свързва с опозицията, ръководена от Никола Петков, водеща битка против новата комунистическа тирания. Този път е съден от комунистическата власт по член 6 от Наредбата-закон за отбрана на националната власт. Осъден е на 15 години непоколебим тъмничен затвор. Принуден е да мине в конспиративност, след това съумява да избяга в Гърция с Никола Петков, а оттова през 1948 година отпътува за Франция, където остава по разпореждане на Г. М. Димитров.

 

В Париж Ценко Барев продължава сътрудническото си с Г. М. Димитров, който по същото време основава Българския народен комитет „ Свободна и самостоятелна България " (БНК).

 

Ценко Барев е член на Български национален комитет (българска политическ до 1972 година и секретар на същия в Европа. Той е в същото време е и основен редактор на списанието на Международния селски съюз, което се печата на френски език в Париж. Член е на Федералния съвет и на Ръководния комитет на Международното европейско придвижване. Участва в редица интернационалните организации като пратеник и наблюдаващ в парламентарното заседание на Европейския съвет в Страсбург, в Парламентарното заседание на Атлантическия пакт и други.

 

След гибелта на Г. М. Димитров през 1972 година, дружно с други съидейници и поддръжници на Български национален комитет (българска политическ, Ценко Барев основава Българското освободително придвижване. Той е основен редактор на сп. „ Бъдеще ", почнало да излиза през 1973 година Малко по-късно става член на Редакционния комитет на сп. „ Континент ". Завръща се в България през 1991 година и още същата година е определен за съюзен секретар на Българския аграрни национален съюз – обединен. Преизбран е на изключителния конгрес на партията на 22 март 1992 г. 

 

Ценко Барев е създател на редица брошури, публикации и книги, измежду които „ С перо в заточение “ и „ Принос към история на България аграрни съюз национален съюз. Борба. Идеология. Принципи “. 

 

В изявление за в. „ Земеделско знаме “ от 1991 година на въпрос какво за него е Земеделският съюз, Ценко Барев дава отговор: „ Това е животът ми. При всички исторически моменти, слага ли се въпросът за ориста на България и народа ни, Земеделският съюз и същинските негови водачи постоянно са излизали напред, с цел да бранят със своите рамене и кръв свободата, демокрацията и бъдещето на българския народ. Земеделският съюз е единствената демократична организация, която се е родила от недрата на българщината, от сърцето на българина, в главата на българина, върху земята на българина и е работила единствено за него. В Земеделския съюз е заложено и бъдещето на България “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР