На 100 години почина големият български режисьор, сценарист, писател, общественик

...
На 100 години почина големият български режисьор, сценарист, писател, общественик
Коментари Харесай

На 100 години: Почина Анжел Вагенщайн

На 100 години умря огромният български режисьор, сценарист, публицист, държавник и депутат Анжел Вагенщайн.

" С огромна болежка споделям тъжната вест за кончината на Анжел Вагенщайн. Имах достойнството и шанса да познавам и поддържам връзка от близко с Анжел и всяка среща с него бе необикновено преживяване. Блестящ сценарист и публицист, Анжел бе на първо място хуманист и герой за обществена правдивост. Еврейската общественост в България загуби едно от най-ярките си лица ", написа в профила си във Facebook доктор Александър Оскар.

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив в семейство на сефарадски евреи. По-голям брат е на Емил Вагенщайн. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически аргументи поради левите си убеждения. След прошка фамилията се завръща в България. Вагенщайн става член на РМС на 16 години.

Завършва кинодраматургия в Москва. Автор е на 50 сюжета за филми – игрални, документални и анимационни. От 1950 година става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА. Филмът по негов сюжет „ Звезди “ от 1959 година на режисьора Конрад Волф е почетен със Специалната премия на журито на кинофестивала в Кан.

”Както той споделя – „ Да станеш на 100 не е геройство”, само че всичко друго в живота му е. Едва ли множеството от нас биха имали доста благоприятни условия да се допрян до такова “чудо”. За мен е чест и отговорност да съм дребна част от века, в който с Джеки сме били дружно на земята “, споделя внучката на Вагенщайн Жаклин при отбелязването на 100-годишния му празник.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР